Polub nas na Facebooku
Czytasz: Śniadanie wielkanocne - przepisy na tradycyjne potrawy
menu
Polub nas na Facebooku

Śniadanie wielkanocne - przepisy na tradycyjne potrawy

Żurek

zi3000/getty images

Wielkanoc już za kilka dni. To ostatni moment, by zaplanować menu. Choć święta w każdym domu wygląda nieco inaczej, to podczas wielkanocnego śniadania nie powinno nigdzie zabraknąć kilku tradycyjnych potraw.

Wielkanocne śniadanie

Udekorowany dom i malowane przez dzieci jajka do święconki przypominają, że lada dzień będziemy świętować Wielkanoc. Najbardziej uroczystym momentem jest niedzielny poranek, kiedy z całą rodziną zasiadamy do suto zastawionego stołu. Jakie potrawy powinny się na nim znaleźć? Choć jest to kwestia indywidualna, zależna często od wychowania i regionu, w którym dorastaliśmy, to są jednak takie dania, które przygotowuje większość polskich gospodyń. Co to takiego?

Żurek

Ta potrawa to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Aby przygotować świąteczną zupę, należy skorzystać z najlepszych składników, które doskonale podkreślą smak domowego żurku. Wielkanocna zupa powinna zachwycać smakiem i aromatem, co nie oznacza, że musi być trudna w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu na żurek,
  • 1 surowa biała kiełbasa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • ½ szklanki śmietany 30%,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Przygotowanie:

Warzywa należy oczyścić, włożyć do dużego garnka, po czym zalać 2 litrami wody. Następnie dorzuć surową białą kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez 15 minut. Dodaj zakwas, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Wyjmij kiełbasę i pokrój w plasterki, a ugotowane jajka podziel na połówki. Żurek zabiel śmietaną i rozlej na talerze. Podawaj z jajkami i kiełbasą.

Jajka faszerowane pieczarkami

To faworyt wśród wielkanocnych potraw w większości polskich domów. Jest nie tylko smaczne, ale ma również znaczenie symboliczne, które nawiązuje do odradzającego się życia. Jajka faszerowane są łatwe i szybkie w wykonaniu. Jest to wielkanocna potrawa, z którą poradzi sobie każda pani domu.

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • Masło
  • Sól, pieprz, majonez

Przygotowanie:

Ugotowane na twardo jajka obierz, przekrój na połowę, a następnie wyjmij ostrożnie żółtka. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Wymieszaj z żółtkami, dodaj majonez, sól, pieprz do smaku.

Schab pieczony

To jedna z pozycji obowiązkowych w wielkanocnym menu. Pieczony schab jest soczysty, a jednocześnie kruchy i delikatny. Schab to danie, które możemy podawać jako pieczoną wędlinę (na zimno) oraz jako mięso do obiadu (na gorąco). Pieczony schab to potrawa na tyle uniwersalna, że pasuje do niej wiele dodatków, między innymi chrzan, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole oraz owoców takich jak: żurawina, morela czy śliwka.

Co więcej, jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak przygotować schab w piekarniku? Najważniejsza jest marynata. To od niej zależy smak i aromat pieczonego mięsa. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • Oliwę
  • Rozmaryn
  • Majeranek
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek (3-4 ząbki)
  • Liście laurowe

Przygotowanie:

Surowe i oczyszczone mięso nacieramy przygotowaną marynatą. Schab odstawiamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej 12 godzin. Schab najlepiej upiec w rękawie do pieczenia. Dzięki temu zachowa swoją soczystość. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza i pieczemy godzinę.

Sałatka jarzynowa

Tradycyjnej sałatki jarzynowej z pewnością nie zabraknie w żadnym polskim domu. Jest to potrawa, którą w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszka (korzeń)
  • 3 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • ¼ cebuli
  • ½ jabłka
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe gotujemy w mundurkach dla zachowania wartości odżywczych. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone, jabłko oraz groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy majonez i musztardę

Zobacz film: Ula Somow w Dzień Dobry TVN o tym, na ile możemy sobie pozwolić przy świątecznym stole.

źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?