Dlaczego święcimy wielkanocne koszyki?
Zwyczaj święcenia produktów spożywczych narodził się w VIII wieku, jednak w Polsce przyjął się dopiero w XIV wieku. Na przestrzeni lat tradycja ta zmieniała się. Początkowo święcono wszystkie potrawy znajdujące się na wielkanocnym stole. W tym celu księża odwiedzali wszystkie domostwa, z czasem święcenie potraw przeniesiono do kościołów, a jedzenie wsadzano do wiklinowych koszyczków. Koszyki, a czasem nawet ogromne kosze, potrafiły być wypełnione po brzegi różnymi produktami. Z czasem ujednolicono produkty, które należy wsadzić do wielkanocnej święconki.
W różnych regionach Polski koszyczek wygląda nieco inaczej, jednak są podstawowe produkty, których nie powinno zabraknąć w każdej wielkanocnej święcące!
Jakie produkty włożyć do koszyczka wielkanocnego?
- Chleb – jest to najważniejszy produkt w całej święcące. Chleb przede wszystkim symbolizuje ciało Chrystusa. Jest również oznaką dobrobytu i pomyślności. Do koszyczka zazwyczaj wkłada się kromkę świeżego chleba. To, jaki rodzaj pieczywa włożysz zależy od Ciebie, może być to chleb pszenny, wiejski czy pełnoziarnisty.
- Jajka – kolejny bardzo ważny produkt, zaraz po chlebie. Jajka symbolizują nadejście nowego życia, odrodzenie się oraz płodność. Do koszyczka wkładamy jajko ugotowane na twardo oraz kolorowe pisanki i wydmuszki. Do ozdobienia pisanek dobrze jest zaangażować dzieci, jest to okazja na spędzenie kreatywnie czasu z rodziną. Jajka można pomalować farbkami lub spożywczymi barwnikami. Kupując jajka zarówno do koszyczka jak i te, które będą spożywane podczas świąt, warto sięgnąć po te z wolnego wybiegu. Są zdecydowanie smaczniejsze i lepszej jakości niż jajka z hodowli klatkowej.
- Baranek – jest on symbolem zwycięstwa życia nad śmiercią, pokory i łagodności. Baranek z czerwoną chorągiewką jest również symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Do święconki wkłada się baranka z masła, ciasta lub z cukru. Często po święceniu koszyczka dzieci lubią zjadać cukrowe baranki, co nie koniecznie jest najzdrowsze dla ich zębów i organizmu, dlatego warto wybrać baranka z ciasta lub z masła, który symbolizuje dobrobyt.
- Kiełbasa / wędlina – wyroby mięsne symbolizują dostatek, płodność i zdrowie. Do koszyczka wkładamy wyroby wieprzowe dobrej jakości. Może być to kawałek dobrej wieprzowej kiełbasy oraz / lub wieprzowe wędliny.
- Biały ser – ten produkt symbolizuje przyjaźń między człowiekiem a zwierzętami domowymi, porozumienie z przyrodą. Ser powinien znaleźć się w święcące osób, które posiadają zwierzęta domowe takie jak krowy, kozy i owce. Gwarantuje zdrowie i rozwój stada tych zwierząt.
- Sól i pieprz– sól jest symbolem oczyszczenia, chroni żywność przed psuciem się i nadaje im smaku. Kiedyś wierzono, że sól potrafi odstraszyć zło. Pieprz natomiast nawiązuje do gorzkich ziół, które dawniej Żydzi dodawali do charosetu (rodzaj sosu) w celu upamiętnienia ciężkiej, niewolniczej w Egipcie.
- Ciasto – jako element święconki ciasto pojawiło się dość niedawno. Jest symbolem umiejętności i doskonałości. Do koszyczka należy włożyć kawałek domowego wypieku, najlepiej babki drożdżowej.
-
Chrzan – ten produkt jest oznaką siły fizycznej, krzepy i witalności. Do święconki można włożyć kawałek korzenia chrzanu lub odrobinę chrzanu tartego. Więcej o chrzanie i jego wpływie na zdrowie znajdziesz tutaj.
Jak jeść zdrowo i smacznie? Dowiesz się tego z filmu:
Czego nie należy wkładać do koszyczka wielkanocnego?
W święcące powinny znajdować się tylko produkty spożywcze i ozdoby w postaci bukszpanu i baź. Powinno unikać się wkładania takich produktów jak czekoladowe króliczki ( są symbolem świeckim i tak naprawdę nie mają nic wspólnego z chrześcijaństwem), telefonów komórkowych, zabawek czy alkoholu. Jedynym płynnym produktem w święcące może być woda.