Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ponad 80 proc. pacjentów z COVID-19 może mieć niedobór witaminy D
menu
Polub nas na Facebooku

Ponad 80 proc. pacjentów z COVID-19 może mieć niedobór witaminy D

Osoba, która bierze witaminę D

Fot: Grace Cary / gettyimages.com

O zależności między stężeniem witaminy D a COVID-19 mówi się coraz częściej. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii pokazują, że spośród 200 pacjentów z COVID-19 ponad 80 proc. miało niedobór witaminy D. Jaki to może mieć wpływ na przebieg choroby?

Witamina D działa jak hormon, który kontroluje stężenie wapnia we krwi i wpływa na układ odpornościowy. Jej niedobór wiąże się z różnymi problemami zdrowotnymi. Wiele badań wskazuje na korzystny wpływ witaminy D na układ odpornościowy, zwłaszcza jeśli chodzi o ochronę przed infekcjami.

Czytaj też:

Niedobór  witaminy D a zakażenie koronawirusem

Naukowcy z Hospital Universitario Marquęs de Valdecilla odkryli, że aż 80 procent z 216 pacjentów z COVID-19, przyjętych w okresie od 10 do 31 marca, miało niedobór witaminy D, przy czym mężczyźni mieli niższy poziom witaminy D niż kobiety.

Pacjenci z COVID-19 z niższymi poziomami witaminy D mieli również podwyższone poziomy markerów stanu zapalnego w surowicy, takich jak ferrytyna i D-dimer. Spośród 216 hospitalizowanych, 19 pacjentów – którzy przyjmowali doustne suplementy witaminy D przez ponad trzy miesiące przed przyjęciem – zostało przeanalizowanych jako oddzielna grupa.

W grupie kontrolnej (197 osób w podobnym wieku i tej samej płci, z tego samego obszaru geograficznego) niedobór witaminy D miało 47 proc. badanych.

Czy witamina D chroni przed COVID-19?

Naukowcy zgłosili większą częstość występowania niedoboru witaminy D u hospitalizowanych pacjentów z COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną. Nie znaleźli jednak związku między stężeniem witaminy D a ciężkością choroby, np. potrzebą przyjęcia na OIOM, wentylacji mechanicznej lub zgonem.

Jednak grupa hospitalizowanych pacjentów, którzy łykali suplementy witaminy D jeszcze przed przyjęciem do szpitala, miała nieco lepsze wyniki niż ci, którzy ich nie przyjmowali.

Najpoważniejsze postacie COVID-19 charakteryzują się stanem hiperzapalnym, tak zwaną burzą cytokin, która występuje w pierwszym tygodniu wystąpienia objawów i prowadzi do zespołu ostrej niewydolności oddechowej i innych powikłań narządowych powodujących zwiększoną śmiertelność - powiedział współautor badania, dr Jose L. Hernández z Uniwersytetu w Kantabrii w Santander w Hiszpanii.

Dodatkowo naukowcy dowiedli, że „pacjenci z COVID-19 z niższymi poziomami witaminy D w surowicy mieli podwyższone poziomy ferrytyny i D-dimerów, które są markerami tej hiperzapalnej odpowiedzi”.

Autorzy badania nie ustalili jednak związku między niskim poziomem witaminy D a ciężkością przebiegu COVID-19 (w tym – śmiertelnością). Przyznali również, że ich badania nie wykazują, że niedobór witaminy D jest czynnikiem ryzyka zarażenia się chorobą.

Musimy poczekać na wyniki trwających dużych i odpowiednio zaprojektowanych badań, aby określić, czy witamina D może zapobiec infekcji SARS-COV-2 lub zmniejszyć jej nasilenie

– powiedział Hernandez.

Koronawirus - czy zażywać witaminę D?

Jak powiedział Hernandez, biorąc pod uwagę bezpieczeństwo i niskie koszty leczenia witaminą D, rozsądne byłoby podawanie jej tym, którzy są najbardziej narażeni na niedobór – jak seniorzy i osoby z chorobami współistniejącymi – a także osobom, u których występuje również największe ryzyko rozwoju COVID-19 oraz wystąpienia poważnych skutków tej choroby.

Jednym ze sposobów (na COVID-19 – red.) jest identyfikacja i leczenie niedoboru witaminy D, zwłaszcza u osób z grupy wysokiego ryzyka, takich jak osoby starsze, pacjenci ze współistniejącymi chorobami i mieszkańcy domów opieki, którzy są główną populacją docelową COVID-19 - dodał badacz.

Zdaniem specjalisty „leczenie witaminą D powinno być zalecane u pacjentów z COVID-19 z niskim poziomem witaminy D we krwi, ponieważ takie podejście może mieć korzystny wpływ zarówno na układ mięśniowo-szkieletowy, jak i odpornościowy”.

Prof. Hernandez zaznaczył, że istnieje wiele czynników, które mogą wyjaśniać, dlaczego mężczyźni z COVID-19 mają niższy poziom witaminy D niż kobiety. Do czynników tych zalicza się m.in. styl życia, nawyki żywieniowe i choroby współistniejące.

Jaka dawka witaminy D uzupełni niedobory?

Zespół do spraw Suplementów Diety stworzony w ramach Rady Sanitarno-Epidemiologicznej stwierdził, że bezpieczną dawką jest 2 000 IU (50 µg)/dobę.

Po analizie wyników najnowszych badań specjaliści uznali, że 2 000 jednostek to najbezpieczniejsza dawka, która jednocześnie daje najlepszy efekt terapeutyczny.

Jak rozpoznać niedobory witaminy D?

Objawy niedoboru witaminy D rozwijają się powoli i są często niecharakterystyczne, dlatego bywają niezauważone.

Objawy niedoboru witaminy D

  • symetryczne bóle w dolnej części pleców,
  • bóle mięśniowe,
  • bóle miednicy,
  • bóle kończyn dolnych,
  • pulsujące bóle kostne,
  • ból po ucisku mostka,
  • bóle stawów (szczególnie nadgarstka, stawu skokowego, ramion),
  • bóle kości,
  • zmęczenie, ogólne osłabienie, depresja,
  • bezsenność,
  • bóle głowy,
  • problemy ze wzrokiem,
  • zmiany zapalne w ustach i przełyku,
  • szybkie przemęczanie się;
  • nadciśnienie,
  • otyłość,
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • biegunka,
  • choroby przyzębia,
  • problemy z apetytem.

Jaki wpływ na działanie organizmu ma witamina D? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Witamina D - dlaczego jest taka ważna? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
76
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?