Polub nas na Facebooku
Czytasz: Płatki gryczane - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Przepisy na zdrowe śniadanie z płatkami gryczanymi 
menu
Polub nas na Facebooku

Płatki gryczane - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Przepisy na zdrowe śniadanie z płatkami gryczanymi 

płatki gryczane

Fot. Михаил Руденко / Getty Images

Płatki gryczane produkowane są z ziaren gryki. Stanowią źródło witamin i minerałów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci. W płatkach gryczanych występuje cenny aminokwas - lizyna, który wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i ma korzystny wpływ na pracę mózgu.

Płatki gryczane są bezglutenowym produktem, który doskonale sprawdza się w roli pożywnego i odżywczego śniadania. Dostarczają organizmowi wielu cennych składników, m.in. witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Mają bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu, dlatego są szczególnie zalecane w diecie osób wykonujących pracę umysłową.

Płatki gryczane - bezglutenowe, smaczne i zdrowe

Płatki gryczane są produktem zbożowym otrzymywanym z ziaren gryki zwyczajnej. Są cenione za wysoką wartość dietetyczną. Stanowią źródło wielu niezbędnych organizmowi substancji odżywczych, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Niekiedy wykorzystuje się je jako zamiennik mąki, gdyż są bezglutenowe i mogą pojawić się w diecie osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Płatki gryczane po ugotowaniu zyskują delikatny i lekko słodkawy smak.

Płatki gryczane - kalorie, wartości odżywcze, indeks glikemiczny

Płatki gryczane posiadają wysoką wartość odżywczą. W 100 g produktu znajduje się około 12.2 g białka, 3 g tłuszczu i 70 g węglowodanów. Płatki gryczane zawierają około 356 kcal na 100 g. Stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego (około 6 g/100 g produktu), który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Odznaczają się niskim indeksem glikemicznym, dlatego mogą pojawić się w diecie cukrzyków oraz osób odchudzających się. Płatki gryczane dostarczają organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Wśród nich znajdują się: witaminy z grupy B (B1, B2, B3), witamina E, magnez, fosfor, żelazo, cynk, wapń, miedź oraz siarkę. Płatki gryczane są również źródłem cennych aminokwasów - lizyny i leucyny - o pozytywnym wpływie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Wiecie wszystko o kaszy gryczanej? Pora się przekonać:

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem, co jem na diecie

Płatki gryczane - jakie mają właściwości zdrowotne?

Płatki gryczane dzięki wysokiej wartości odżywczej wykazują zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Obecny w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę przewodu pokarmowego przyczyniając się do pobudzania procesów trawiennych i ruchów perystaltycznych jelit. Związek ten obniża poziom “złego” cholesterolu zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych w ścianach tętnic. Przypisuje się mu właściwości antynowotworowe, gdyż przyspiesza usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Płatki gryczane ze względu na zawartość błonnika są wskazane osobom na diecie odchudzającej, gdyż dają długotrwałe uczucie sytości. 

Płatki gryczane dostarczają organizmowi witamin i minerałów, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mają korzystny wpływ na zdrowie psychiczne. Zawarty w nich aminokwas - lizyna pozytywnie oddziałuje na pracę mózgu. Przyczynia się do zwiększenia koncentracji oraz redukuje zmęczenie. Lizyna bierze udział w procesach odbudowy tkanek, dlatego odgrywa ważną rolę u osób wykonujących pracę fizyczną oraz po przebytych urazach czy przeciążeniach organizmu. Ma również pozytywny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego i przyspiesza przyrost masy mięśniowej. W płatkach gryczanych występują również minerały zapewniające zdrową kondycję skóry włosów i paznokci (np. cynk) oraz wzmacniające kości (np. wapń). Witamina E w nich obecna należy do naturalnych antyoksydantów. Przyczynia się do neutralizowania wolnych rodników tlenowych i działa odmładzająco, gdyż hamuje procesy starzenia się komórek skóry. Wykazuje również właściwości przeciwzakrzepowe i antynowotworowe.

Płatki gryczane - zastosowanie w kuchni

Płatki gryczane znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Mogą być gotowane w wodzie lub na mleku. Na ich bazie przygotowuje się sycące i pożywne śniadania z dodatkiem mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego, świeżych lub suszonych owoców oraz miodu. Doskonale komponują się z jabłkami i cynamonem, bananem, truskawkami i owocami leśnymi. Płatki gryczane mogą być dodawane do ciast, pieczywa, deserów, a także do wytrawnych potraw, np. mięsnych. Stanowią nierzadko składnik mieszanek śniadaniowych.

Płatki gryczane na śniadanie - przepisy

Płatki gryczane z mlekiem kokosowym bez gotowania

Składniki:

  • 3 łyżki płatków gryczanych,
  • 2 łyżki mleka kokosowego,
  • opakowanie jogurtu naturalnego,
  • kawałek arbuza.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt naturalny przelej do miseczki. Dodaj mleko kokosowe i płatki gryczane. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Na wierzch płatków gryczanych wyłóż pokrojonego arbuza.

Płatki gryczane na mleku z owocami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki płatków gryczanych,
  • owoce, np. jabłko i ½ banana,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj mleko. Dodaj płatki gryczane, cały czas mieszając. Gotuj przez około 1-2 minuty.
  2. Pokrój owoce.
  3. Płatki gryczane ugotowane na mleku przełóż do miseczki. Dodaj owoce. Całość oprósz cynamonem. 

Czy owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Zobaczcie sami: 

Zobacz film: Czy owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
33
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?