Pitaja pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, ale obecnie uprawiana jest w wielu krajach o subtropikalnym klimacie. Można ją także kupić w Polsce, dlatego dobrze wiedzieć, jak najlepiej ją jeść.
Co to jest pitaja (smoczy owoc)?
Pitaja, znana również jako smoczy owoc czy truskawkowa gruszka, jest owocem pochodzącym z wielu gatunków kaktusów (głównie Hylocereus i Stenocereus). Wywodzi się z Meksyku i Ameryki Środkowej, gdzie była istotnym źródłem pożywienia dla Indian zamieszkujących pustynie. Obecnie pitaja, ze względu na swoje wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, uprawiana jest już w wielu państwach o odpowiednim dla jej rozwoju klimacie.
Owoc ten waży około 150–600 g, posiada grubą, łuskowatą skórę i może przybierać różne kolory – czerwony, żółty czy fioletowy. Jadalny jest miękki i słodki miąższ, zawierający dużo czarnych pestek.
Pitaja – wartości odżywcze
Pitaja jest owocem niskokalorycznym, który zawiera bardzo dużo wody, bo aż 87%.
Pozostałe jego składniki to 11% węglowodanów, 2,1% białka, 0,4 % tłuszczu i 3% błonnika.
Ponadto jest źródłem witamin i minerałów. 100 g tego owocu zaspokaja:
- 2,7% zapotrzebowania na witaminę B1 (tiaminę),
- 2,9% zapotrzebowania na witaminę B2 (ryboflawinę),
- 0,8% zapotrzebowania na witaminę B3 (niacynę),
- 34,2% zapotrzebowania na witaminę C,
- 0,9% zapotrzebowania na wapń,
- 10,6% zapotrzebowania na żelazo,
- 2,3% zapotrzebowania na fosfor.
Pitaja – właściwości lecznicze
Regularne jedzenie smoczego owocu może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Właściwości, które wykazuje pitaja, sprawiają, że działa ona:
-
pozytywnie na układ pokarmowy – duże ilości błonnika poprawiają perystaltykę jelit i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, zapobiegają zaparciom i powstawaniu hemoroidów;
-
wspierająco na układ odpornościowy – duże ilości witaminy C i antyoksydantów podnoszą ogólną odporność organizmu;
-
antynowotworowo – przeciwutleniacze i karoten obecne w tym owocu zapobiegają powstawaniu raka i wspierają jego leczenie;
-
wspierająco na metabolizm – pitaja może przyspieszać metabolizm dzięki zawartym w niej enzymom, które ułatwiają trawienie, oraz obecności witamin z grupy B;
-
ochronnie na serce – duże ilości błonnika wchłaniają nadmiar cholesterolu i wolnych kwasów tłuszczowych, zmniejszając ich poziom we krwi, a antyoksydanty chronią serce;
-
przeciwanemicznie – pitaja doskonale sprawdzi się w diecie osób walczących z anemią, ponieważ zawiera bardzo dużo żelaza i witaminę C, która ułatwia jego wchłanianie;
-
antycukrzycowo – smoczy owoc stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi cukrzycy i wspiera jej leczenie;
-
przeciwzapalnie – z tego względu polecana jest w przewlekłych stanach zapalnych, między innych w reumatoidalnym zapaleniu stawów i chorobach autoimmunologicznych.
Pitaja – jak ją jeść?
Wiele osób nie decyduje się na zakup pitai, widząc ją w sklepie, gdyż nie wie, jak ją jeść. Nie jest to jednak wcale skomplikowane, a ponieważ smoczy owoc posiada niezwykłe właściwości lecznicze, warto włączyć go do codziennej diety.
Pitaję wystarczy przekroić na pół, a następnie wyciągnąć delikatny miąższ ze środka za pomocą łyżeczki. Można go też pokroić w kostki i wydobyć, odwracając skórkę owocu na drugą stronę.
Smoczy owoc najlepiej smakuje schłodzony, dlatego przed spożyciem warto trzymać go w lodówce.
Pitaja – najlepsze przepisy
Pitaja może być jedzona na surowo, za pomocą łyżeczki, podobnie jak kiwi. Jest też wspaniałym dodatkiem do deserów – szczególnie dobrze sprawdza się w towarzystwie lodów. Jest też doskonałym składnikiem smoothie oraz sałatek owocowych.
Smoothie z pitai bardzo łatwo wykonać. Wydrążony miąższ należy zmiksować razem z mlekiem, sokiem owocowym i wodą, dodając ewentualnie łyżeczkę miodu lub innego zdrowego słodu. Warto też eksperymentować, łącząc ją z innymi owocami, na przykład ananasem, mango, truskawkami, jagodami czy jabłkami.
Sałatka owocowa z pitają wymaga pokrojenia owocu w kostkę. Będzie dobrze smakować w towarzystwie jabłek, bananów, ananasa i truskawek, ale można swobodnie wykorzystać wszystkie owoce, które ma się pod ręką. Przygotowując sałatki owocowe, warto pamiętać o dressingu, który będzie zawierał odrobinę tłuszczu, który umożliwia wchłanianie witamin.
Pitaja przez wiele osób uznawana jest za najpiękniejszy owoc świata. Dlatego warto wykorzystać ją do dekoracyjnych deserów podawanych podczas domowych imprez. Będzie pięknie wyglądała jako składnik:
- szaszłyków owocowych z kiwi i truskawkami;
- pannacotty – ten włoski deser wymaga podania z owocowym sosem, idealnie nadaje się do tego pitaja, która podkreśli jego piękno;
- domowych lodów – drobne, czarne pestki nadadzą im ciekawego egzotycznego wyglądu;
- budyniu, kisielu lub galaretki – posypane pokrojoną w kostkę pitają i truskawkami nabiorą niecodziennego wyglądu.
Czy warto jeść owoce? Sprawdźcie na filmie:
Bibliografia:
1. Poolsup N., Suksomboon N. i Paw N. J,. Effect of dragon fruit on glycemic control in prediabetes and type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis, “PLoS One”, 12(9), 2017.