Olej żywokostowy wytwarzany jest z bardzo popularnej, rosnącej na łąkach rośliny. Żywokost można spotkać na polach, nieużytkach i w parkach miejskich, gdzie wyróżnia się grubą łodygą i kolorowymi kwiatami: białymi, kremowymi, fioletowymi lub różowymi.
Olej żywokostowy
Olej żywokostowy i inne preparaty na bazie tej leczniczej rośliny stosowane były od wieków, głównie w dolegliwościach związanych ze złamaniami i skręceniami. Jego nazwa sugeruje jednocześnie przypisywane mu działanie – wspomaganie regeneracji kości, o czym pisali już w starożytności greccy medycy.
Lecznicze działanie przypisuje się korzeniowi rośliny, z którego wyrabia się maści i nalewki. Należy pamiętać, że jeśli chodzi o doustne podawanie preparatów na bazie żywokostu, to korzeń rośliny jest szkodliwy. Wykorzystuje się je do miejscowego stosowania zewnętrznego, np. smarowania obolałych, zwichniętych lub skręconych miejsc. Na bazie oleju można przygotować wiele receptur do zastosowania w kosmetyce i lecznictwie.
Polecamy: Korzeń żywokostu – na kolano, stawy. Zastosowanie, działanie, właściwości
Olej z żywokostu – właściwości
Zalety oleju z żywokostu doceniane są przez kolejne pokolenia. Lecznicze właściwości kryje w sobie korzeń, który zawiera duże ilości alantoiny, posiadającej właściwości przyspieszające regenerację komórek skóry i działanie przeciwzapalnie. Dodatkowo kleje roślinne łagodzą ból, a garbniki mają właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Składniki te sprawiają, że olej:
- łagodzi stany zapalne kończyn i stawów,
- zmniejsza obrzęk, redukuje podrażnienie i swędzenie,
- łagodzi ból,
- minimalizuje siniaki i dolegliwości, które są wynikiem zwichnięć, skręceń, a także naciągnięć ścięgien.
Olej z żywokostu jest bardzo skuteczną substancją w redukowaniu bólu przy rwie kulszowej, a także wielu innych dolegliwościach związanych z nerwami. Najlepiej niewielką ilość wmasować bezpośrednio w bolące miejsce, przynajmniej 3 razy dziennie. Po wtarciu należy dobrze nałożyć opatrunek i pozostawić go na około 3 godziny. Oleju żywokostowego nie należy stosować wewnętrznie, niewskazany jest także na otwarte rany, złamania czy podrażnioną skórę.
Zobaczcie także, jakie są odżywcze oleje polecane do pielęgnacji skóry:
Olej żywokostowy na twarz
Kosmetyki na bazie oleju żywokostowego mogą być stosowane na twarz i skórę całego ciała, ponieważ wykazują działanie ujędrniające. Stąd też żywokost jest składnikiem serum do twarzy, oczu, a także balsamów i maści, które mają nie tylko działanie pobudzające i rozgrzewające, ale także skutecznie wspomagają walkę z cellulitem. Jest ceniony przez wzgląd na właściwości redukujące zmarszczki i pobudzenie mikrocyrkulacji skóry, czyli procesu, który wyraźnie ją odmładza. Po jego zastosowaniu skóra staje się bardziej promienna, nawilżona, napięta i zmniejszają się efekty starzenia. Zaopatrując się w kosmetyki, można skorzystać z gotowych preparatów lub z czystej formy oleju, który powinien znaleźć się w każdej apteczce. Przy pielęgnacji twarzy należy stosować się do zaleceń producenta wybranego kosmetyku, a przy użyciu olejku w naturalnej postaci wskazane jest wcieranie jego niewielkich ilości.
Na ciało najlepsze efekty daje stosowanie substancji w postaci wcierek, które można nakładać nawet na skórę głowy, w terapii suchych i zniszczonych włosów. Olej żywokostowy można po prostu bezpośrednio wetrzeć we włosy i następnie dokładnie spłukać. Trzymać jak maseczkę do włosów (ok. 5-10 min), chyba że na ulotce preparatu zalecono inaczej.
Zobacz też: Maść z żywokostu – działanie i zastosowanie. Przepis na domową maść z żywokostu
Olej żywokostowy – przepis
Przepis na olej z żywokostu wymaga jedynie kilku składników. Aby wykonać macerat, konieczne będzie około 25 g suszonego korzenia rośliny, 100 ml oleju (najlepiej oliwy z oliwek, ale może być również olej z migdałów, konopny lub inny, najlepiej jeśli posiada działanie przeciwzapalne). Konieczne będą też: młynek do kawy, garnek, słoik i szklana butelka do zlania gotowego płynu – z ciemnego szkła, o pojemności około 100 ml. Przyda się również lejek i kawałek gazy.
Najpierw należy zmielić korzeń w młynku, aby proszek uzyskał drobną konsystencję. Jest to ważne, ponieważ tylko w tej formie odda swoje najcenniejsze substancje. Przygotowaną wcześniej ilość wybranego oleju należy przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, pilnując, aby temperatura nie była zbyt wysoka (nie powinna przekraczać 50°C, ponieważ oleje tłoczone na zimno tracą pod jej wpływem wiele cennych właściwości). Ciepły olej i zmielony proszek należy umieścić w jednym słoiku i dokładnie wymieszać, intensywnie nim potrząsając. Następnie trzeba go zostawić na 2 tygodnie w zacienionym miejscu i codziennie mieszać zawartość. Po tym czasie przyda się buteleczka z ciemnego szkła, na której szyjkę wcześniej powinna zostać nałożona gaza. Tak przefiltrowany olej z żywokostu trzeba przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu – nadaje się do użytku przez kilka miesięcy (wykorzystanie jako składnika oliwy z oliwek przedłuża ten czas do roku).
Pozostałe po domowej produkcji oleju „fusy” można wykorzystać do przygotowania peelingu, np. z dodatkiem soli himalajskiej i kilku kropel odżywczego olejku pielęgnacyjnego.