Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z orzechów włoskich – właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne
menu
Polub nas na Facebooku

Olej z orzechów włoskich – właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne

NAN

Fot: igorp17 / fotolia.com

Olej z orzechów włoskich jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E, A, K i witamin z grupy B. Jego właściwości zdrowotne są imponujące, a ponadto wykazuje także działanie pielęgnacyjne na włosy i skórę. 

Olej z orzechów włoskich pozyskiwany jest zwykle w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców tych orzechów. Ma jasnożółtą barwę (czasami o lekko zielonym odcieniu) i charakterystyczny zapach. Cieszy się dużą popularnością na przykład w krajach śródziemnomorskich, w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce właściwości oleju orzechowego nie są dobrze znane, a sam produkt nie jest powszechnie dostępny. Warto jednak dowiedzieć się więcej na jego temat i włączyć zarówno do diety, jak i pielęgnacji włosów oraz ciała.

Olej z orzechów włoskich – skład

Olej z orzechów włoskich jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, do których należą między innymi:

  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, linolenowy, oleinowy. Kwasy te są niezbędne w codziennej diecie. Odpowiadają z prawidłowe funkcjonowanie serca, regulują pracę układu sercowo-naczyniowego i układu oddechowego, poprawiają działanie systemu immunologicznego, podnoszą zdolność umysłową, przyczyniają się do walki z otyłością, są składnikiem komórek mózgu czy siatkówki oka.
  • Witamina A – jest to witamina niezbędna do wzrostu, rozmnażania i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jest silnym antyoksydantem i skutecznie zwalcza szkodliwe dla całego organizmu i odpowiedzialne za uszkodzenia komórek (również dla skóry i włosów) wolne rodniki. Niedobór witaminy A powoduje ogólne osłabienie organizmu, sprawia, że skóra staje się sucha i szorstka, a włosy kruche i łamliwe. Pojawiają się wysypki, spada apetyt, mogą występować także zaburzenia widzenia i ogólne poczucie zmęczenia.
  • Witamina E – to kolejny potężny przeciwutleniacz zmniejszający działanie wolnych rodników. Witamina E wzmacnia układ odpornościowy i reguluje procesy metaboliczne. Zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, uczestniczy w ochronie krwinek czerwonych, pomaga regulować wydolność mięśni. Niedoborowi witaminy E towarzyszy często zmęczenie, anemia, starzenie się skóry (rogowacenie i wysuszanie), degeneracja mięśni, problemy z układem kostnym i z zębami.
  • Witamina K – reguluje procesy krzepnięcia krwi, bierze udział w metabolizmie kości i wzmacnia ich strukturę. Witamina K jest nierozpuszczalna w wodzie. Rozpuszcza się natomiast w tłuszczach, które są niezbędne do jej wchłonięcia przez organizm.
  • Witaminy z grupy B – odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nastrój, zmniejszają napięcie nerwowe. Poszczególne witaminy z grupy B wykazują między innymi następujące działanie: poprawiają sprawność intelektualną, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego i układu oddechowego, podnoszą odporność organizmu, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, obniżają poziom cholesterolu we krwi, współtworzą i utrzymują prawidłową strukturę komórek.

Zobacz film i sprawdź dlaczego warto sięgać po olej z orzechów:

Zobacz film: Olej z orzechów dla zdrowia i urody. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Zobacz też: Olej z kryla - właściwości i działanie

Olej z orzechów włoskich – właściwości zdrowotne

Olej z orzechów włoskich, z uwagi na zawarte w nim składniki, ma szerokie zastosowanie zdrowotne. Warto jednak pamiętać, że powinien być stosowany głównie na zimno lub jako składnik przygotowywanych potraw – olej z orzechów włoskich podczas smażenia, nie dość, że zdecydowanie pogarsza walory smakowe (olej staje się gorzki i traci swój orzechowy, lekko karmelowy smak), to dodatkowo traci część właściwości zdrowotnych.

Działanie oleju z orzechów jest następujące:

  • Łagodzi stany zapalne – głównie za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Działa antybakteryjnie i antyseptycznie – może zmniejszać ryzyko pojawienia się lub rozwoju infekcji ran.
  • Ma działanie przeciwgrzybicze.
  • Poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie.
  • Wspomaga przemianę materii i może przyczyniać się do utraty wagi (stosowany w rozsądnych ilościach jako dodatek do dań).
  • Działa przeciwbólowo – stosowany np. do masażu ciała.
  • Spowalnia procesy starzenia się organizmu (w tym procesy starzenia się skóry) – dostarcza organizmowi wartościowe składniki odżywcze i zmniejsza działanie wolnych rodników.
  • Reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Zobacz też: Olej z ogórecznika lekarskiego - właściwości i dawkowanie

Olej z orzechów włoskich na włosy i skórę – właściwości pielęgnacyjne

Olej z orzechów włoskich można stosować również do włosów i na skórę. Wykazuje następujące właściwości pielęgnacyjne:

  • Wspiera procesy regeneracyjne komórek skóry.
  • Odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry i włosów.
  • Nawilża i zmiękcza skórę.
  • Redukuje przedwczesne oznaki starzenia – doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry dojrzałej lub suchej. Polecany jest szczególnie do smarowania miejsc podatnych na pojawianie się zmarszczek, np. na skórę wokół oczu i ust.
  • Łagodzi objawy infekcji grzybiczych skóry i pomaga zapobiegać nawrotom.
  • Wspomaga wzrost włosów – wmasowywaćw skórę głowy.
  • Wygładza i odżywia włosy, nadając im blask – można nakładać go bezpośrednio na całą długość włosów, pozostawić przynajmniej na godzinę (a nawet na całą noc) i zmyć delikatnym szamponem bez SLS.

Warto pamiętać, że olej z orzechów włoskich szybko jełczeje, więc nie powinno się go przechowywać zbyt długo po otwarciu. Idealne warunki do przechowywania to temperatura pokojowa lub nieco niższa (oleju nie powinno przechowywać się w lodówce) oraz zacienione miejsce.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
99
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?