Polub nas na Facebooku
Czytasz: Odżywka białkowa - na czym polega jej działanie? Przepis na ciasto z odżywką białkową 
menu
Polub nas na Facebooku

Odżywka białkowa - na czym polega jej działanie? Przepis na ciasto z odżywką białkową 

Ciasto czekoladowe na talerzu.

Fot. vaaseenaa / Getty Images

Odżywka białkowa jest suplementem diety przeznaczonym dla osób aktywnych fizycznie, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na białko. Ten podstawowy składnik odżywczy przyspiesza przemianę materii oraz wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i budowę masy mięśniowej. Zalecany jest osobom na redukcji i w trakcie odchudzania. 

Odżywka białkowa przeznaczona jest dla osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Jej celem jest zaspokojenie zwiększonego zapotrzebowania organizmu na białko, które stanowi główny składnik budulcowy mięśni. Odżywki białkowe są dostępne w różnych wersjach smakowych i mogą stanowić dodatek do koktajli, ciast, naleśników.

Odżywka białkowa - czym jest?

Odżywka białkowa jest rodzajem suplementu przeznaczonego dla osób aktywnych fizycznie, zarówno mężczyzn, jak też kobiet. Stanowi również ważny składnik diety sportowców. Celem stosowania odżywek białkowych jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka będącego podstawowym składnikiem budulcowym mięśni. Białko zbudowane jest z aminokwasów, które pozwalają na rozbudowę masy mięśniowej, a także przyspieszają procesy regeneracji mięśni i spalania tkanki tłuszczowej. Wzrost i rozwój tkanek ludzkiego organizmu jest możliwy dzięki dostarczaniu mu odpowiedniej ilości białka w codziennej diecie. U sportowców i osób aktywnych fizycznie zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy znacznie wzrasta i często niemożliwe jest jego spełnienie samą dietą i spożywanymi produktami żywnościowymi. Wówczas do diety zaleca się wprowadzić suplementację w postaci odżywek białkowych. 

Preparaty te dostępne są w wielu wariantach smakowych. Na rynku można znaleźć m.in. odżywki białkowe o smaku czekoladowym, waniliowym, ciasteczkowym, truskawkowym, bananowym, kokosowym itp. Szczególnie zalecane są odżywki zawierające białko serwatkowe, które cechuje się wysoką wartością biologiczną i dobrą przyswajalnością. Nie może być jednak stosowane w diecie wegańskiej. Wegańskie odżywki białkowe w swoim składzie zawierają wyłącznie białko pochodzenia roślinnego, np. sojowe, konopne czy brązowego ryżu.

W jakich produktach znajdziemy izolaty białkowe? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: W jakich produktach znajdziesz izolaty białkowe? Źródło: Wiem, co jem

Odżywka białkowa - odchudzanie

Odchudzanie i redukcja tkanki tłuszczowej jest związana z koniecznością obniżenia kaloryczności stosowanej diety. U niektórych osób pojawia się problem z dostarczeniem organizmowi wszystkich niezbędnych mu składników odżywczych. Odżywka białkowa jest preparatem stanowiącym uzupełnienie codziennej diety w aminokwasy. Może być stosowana przez w trakcie odchudzania przez osoby regularnie trenujące. Aminokwasy zawarte w odżywkach białkowych uczestniczą nie tylko w budowie nowych tkanek i regeneracji potreningowej mięśni, ale również przyczyniają się do poprawy wyglądu sylwetki oraz pomagają w utrzymaniu właściwej kondycji skóry, włosów i paznokci. Białko wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej i przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu odgrywa ważną rolę w odchudzaniu. Stosowanie odżywek białkowych w diecie odchudzającej skutkuje zmniejszeniem uczucia głodu, a tym samym pozwala skuteczniej kontrolować łaknienie. Zwiększone spożycie białka ma również korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu oraz na funkcjonowanie układu hormonalnego.

Polecamy: Koktajle białkowe – komu są zalecane? Przepisy na koktajle białkowe domowej roboty

Odżywka białkowa na redukcję

U sportowców oraz osób aktywnych fizycznie, zwłaszcza uczęszczających na siłownię wyróżnia się dwa podstawowe okresy określane potocznie “masą” i “redukcją”. Pierwszy z nich - masa - ma na celu zwiększenie masy mięśniowej poprzez regularne treningi i stosowanie odpowiedniej diety bogatej w węglowodany i białko. Redukcja natomiast ukierunkowana jest na zmniejszenie udziału tkanki tłuszczowej w organizmie przy jednoczesnym uwydatnieniu mięśni. W okresie redukcji zwiększenie ilości białka w diecie umożliwia szybsze spalanie dostarczanych organizmowi kalorii, przyspieszenie metabolizmu oraz utrzymanie właściwego poziomu tkanki mięśniowej. Odżywki białkowe w okresie redukcji zmniejszają ryzyko niepożądanych spadków mięśniowych, jednocześnie potęgując ubytek tkanki tłuszczowej. W diecie na redukcję jeden lub dwa posiłki w ciągu dnia można zastąpić koktajlem dostarczającym około 35 g białka.

Odżywka białkowa dla kobiet - czy jest wskazana?

Odżywki białkowe mogą być z powodzeniem stosowane przez kobiety aktywne fizycznie dążące do wyszczuplenia sylwetki i lekkiego uwydatnienia mięśni. Wiele kobiet ma obawy przed przyjmowaniem odżywek białkowych wynikające z przekonania, że ich stosowanie spowoduje nagły przyrost masy mięśniowej, a tym samym nadmierne rozbudowanie mięśni. Obawy te nie są słuszne, gdyż odżywki białkowe nie przyczyniają się do natychmiastowego rozrostu tkanki mięśniowej, można więc w łatwy sposób kontrolować uzyskiwane efekty. Do korzyści przyjmowania odżywek białkowych przez kobiety zalicza się m.in. wygodny i prosty sposób zaspokajania zwiększonego zapotrzebowania organizmu na białko. Odżywki białkowe można dodawać do różnych posiłków, np. do naleśników, koktajli owocowych, owsianki, placków czy domowych ciast i ciasteczek. Wskazane jest przyjmowanie tego rodzaju preparatów po wysiłku, aby przyspieszyć proces regeneracji organizmu. Odżywka białkowa jest szczególnie wskazana kobietom w sytuacji, gdy nie mają one możliwości spożycia pełnowartościowego posiłku na godzinę po zakończonym treningu. Ponadto zaletą stosowania odżywek jest zmniejszanie łaknienia i ochoty na słodkości oraz przyspieszanie przemiany materii.

Czekoladowe ciasto z odżywką białkową - przepis

Składniki:

  • około 60 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżki sody,
  • 40 g kakao,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 100 g oleju kokosowego,
  • 50 g cukru kokosowego,
  • 50 g inuliny, ewentualnie dwie czubate łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę odcedź. Zmiksuj z jajkami, cukrem, inuliną lub miodem oraz olejem kokosowym.
  2. Do otrzymanej masy dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotowane ciasto przelej do formy o wymiarach 20x20 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  4. Ciasto z odżywką białkową piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?