Koktajle warzywne są źródłem wielu związków o dobroczynnym wpływie na zdrowie ‒ witamin, minerałów, flawonoidów, błonnika pokarmowego. Stanowią ważny element diety odchudzającej i oczyszczającej. Regularne picie koktajli warzywnych sprzyja utrzymaniu właściwej masy ciała oraz poprawia wygląd skóry.
Dlaczego warto pić koktajle warzywne?
Koktajle warzywne to smaczny sposób na zachowanie optymalnej kondycji zdrowotnej. Są bogatym źródłem cennych witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają m.in.: witamin z grupy B, witaminy C i K, kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, cynku. W składzie koktajli warzywnych znajdują się przeciwutleniacze hamujące szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu wykazują korzystny wpływ na skórę, opóźniając procesy starzenia, oraz zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych.
Koktajle warzywne są także źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienne, pobudza ruchy perystaltyczne jelit, stymuluje metabolizm i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu i zachowaniu szczupłej sylwetki. Ponadto, błonnik pokarmowy normuje poziom cukru we krwi. Koktajle warzywne wykazują właściwości oczyszczające, gdyż wspierają usuwanie z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. W ten sposób regularne picie domowych koktajli warzywnych lub warzywno-owocowych przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia i polepszenia nastroju. Koktajle warzywne poprawiają także wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wspierają walkę z niedoskonałościami cery. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż wzmacniają naturalną odporność organizmu, a tym samym zmniejszają podatność na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych.
Czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki? Zobaczcie:
Jak zrobić koktajl warzywny z blendera?
Koktajle warzywne są bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebnym urządzeniem jest blender ręczny lub kielichowy. Warzywa na koktajl należy starannie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Niektóre z nich wymagają obrania ze skórki. Koktajle warzywne doskonale komponują się z owocami, które stanowią dodatkową dawkę witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Smacznym połączeniem jest np. szpinak z jabłkiem, gruszką, kiwi lub soczystym mango. Do koktajli warzywnych dodaje się wodę lub produkty nabiałowe: mleko, kefir, jogurt naturalny. Składniki te upłynniają konsystencję napoju oraz wzbogacają go o pełnowartościowe białko. Osoby na diecie wegańskiej mogą wykorzystać mleko roślinne, np. sojowe, kokosowe, migdałowe. Dla osłody do koktajli warzywnych można dodać miodu, który oprócz walorów smakowych wykazuje także dobroczynny wpływ na zdrowie, przyczyniając się do wzrostu odporności.
Przepis na oczyszczający koktajl warzywny z selera
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 marchew
- 1 ogórek
- 1 łyżeczka kiełków
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- odrobina wody dla upłynnienia konsystencji.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj. Ogórka i marchew obierz ze skórki. Wszystkie warzywa drobno pokrój.
- Pokrojone warzywa przełóż do miski lub naczynia blendera. Dodaj posiekaną natkę, kiełki, starty imbir. Dolej odrobinę wody.
- Całość zmiksuj na gładką konsystencję.
Jak przygotować zdrowy koktajl? Odpowiedź na filmie:
Przepis na koktajl warzywny ze szpinakiem
Składniki:
- 1,5 szklanki wody
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 jabłko
- 1 brzoskwinia
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Liście szpinaku, rukoli i roszponki dokładnie umyj, osusz i wrzuć do miski lub naczynia blendera.
- Seler pokrój i dodaj do pozostałych warzyw.
- Jabłko umyj, wyjmij gniazdo nasienne, pokrój na mniejsze części. Dodaj do warzyw.
- Brzoskwinię umyj, wyjmij pestkę, pokrój i dodaj do pozostałych składników.
- Całość zmiksuj na gładką konsystencję. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i wodę.
Przepis na koktajl warzywny z burakiem
Składniki:
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 młody burak
- 1 ogórek
- ¼ zielonej papryki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Włóż do miski i zmiksuj na gładką masę.
- Do warzyw dodaj sok z cytryny. Koktajl dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Dodaj jogurt naturalny i ponownie wymieszaj.
Przepis na odchudzający koktajl warzywny z dodatkiem awokado i banana
Składniki:
- ½ dojrzałego awokado
- 1 garść świeżego szpinaku
- ½ banana
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyj, osusz, przełóż do miski lub naczynia blendera.
- Do szpinaku dodaj miąższ awokado, banana, siemię lniane. Całość zmiksuj.
- Dodaj wodę i sok z cytryny, wymieszaj.
Przepis na odchudzający koktajl warzywny z zielonego ogórka
Składniki:
- 1 duży zielony ogórek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne.
Sposób przygotowania:
- Ogórka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj. Pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miski.
- Do ogórka dodaj natkę pietruszki, koperek i pieprz. Całość zmiksuj na gładką masę.