Nikiel w naturalnym środowisku występuje jako metal. Jest bardzo odporny na korozję, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle. Wiele przedmiotów codziennego użytku ma go w swoim składzie lub została z niego wykonana. Warto zaznaczyć, że nikiel może także uczulać.
Nikiel – właściwości
Mimo że organizm człowieka potrzebuje stosunkowo nie dużo tego mikroelementu, to odgrywa ona bardzo ważną funkcję w procesach biochemicznych, a jego brak może doprowadzić do sporych problemów ze zdrowiem.
Nikiel wspomaga działanie flory bakteryjnej w jelitach, a także uczestniczy w procesie przemiany materii (uczestniczy w rozkładzie białek, węglowodanów i tłuszczów). Dodatkowo wpływa na działanie i syntezę enzymów. Jest też niezbędny do prawidłowego natlenienia komórek. Mikroelement ten wspomaga także odporność organizmu.
Nikiel – gdzie go szukać?
Dzienne zapotrzebowanie na nikiel wynosi ok. 0,3 mg. Do najlepszych źródeł tego mikroelementu należą:
- czekolada, kakao;
- orzechy, nasiona;
- fasola, groch, soczewica;
- nieoczyszczone ziarna zbóż;
- ryby;
- sery topione;
- koncentrat pomidorowy;
- konserwy;
- herbata czarna i zielona;
- piwo, wino;
- ocet;
Nikiel – zbyt wysokie stężenie niklu w organizmie
Nikiel jest związkiem, który może wywoływać zatrucia. Na szczęście, w ogromnej większości, przypadków nie są one śmiertelne. Do najbardziej charakterystycznych objawów należą zmiany skórne. Może wywoływać wymioty, łzawienie, ból brzucha. W przypadku osób, które przez długi czas stykają się z niklem w dużych stężeniach mogą wystąpić swędzące wypryski na skórze, pylica płuc, owrzodzenie przegrody nosowej oraz zapalenie spojówek. W niektórych przypadkach kontakt z niklem może przyczynić się do rozwoju nowotworu.
Nikiel jest wydalany wraz z moczem i kałem. Okres półtrwania w ustroju wynosi około 20–34 godzin.
Które mikroelementy wzmacniają odporność? Dowiesz się tego z filmu:
Nikiel – niedobór
Mimo że nikiel znajduje się w wielu produktach spożywczych, to jego niedobory się zdarzają. Zbyt małe stężenie tego mikroelementu może przyczynić się do problemów z trawieniem i zaburzyć pracę jelit. Zdarza się niedobór niklu wywołuje zaburzenia akcji serca, anemię, uczucie zmęczenie, a nawet nadpotliwość. Warto jednak podkreślić, że nikiel jest jednym z silniejszych alergenów i może wywoływać reakcję alergiczną.
Nikiel – alergia na nikiel
Nikiel zaliczany jest do jednych z najsilniejszych alergenów. Szacuje się, że alergię na nikiel ma aż 15 proc. populacji. Zdaniem badaczy stanowi najczęstszą przyczyną alergii kontaktowych, a także pokarmowych.
W przypadku alergii kontaktowej na skórze pojawia się wysypka, której może towarzyszyć świąd. Pierwsze objawy pojawiają się najczęściej po 12 godzinach od kontaktu z przedmiotem, który miał w swoim składzie nikiel. Tym samym osoby uczulone powinny unikać kontaktu z przedmiotami, które mają w swoim składzie ten związek.
Alergia pokarmowa na nikiel pojawia się po zjedzeniu produktu, w którym występuje ten związek. Kontakt z alergenem może wywołać kaszel, kichanie, obrzęk gardła, wymioty czy biegunki. W rzadkich przypadkach nikiel wywołuje wstrząs anafilaktyczny. Aby potwierdzić, czy przyczyną problemów jest uczulenie na nikiel konieczne jest wykonanie odpowiednich testów.