Czekolada uznawana jest za afrodyzjak, po który chętnie sięgają nie tylko dzieci, ale również osoby dorosłe. W okresie jesienno-zimowym doskonałą propozycją rozgrzewającego napoju jest czekolada do picia, którą przygotuje się na bazie klasycznej czekolady mlecznej lub białej. Na imprezach okolicznościowych prawdziwą atrakcją smakową jest fontanna z czekolady.
Czekolada – właściwości
Czekolada jest produktem znanym i cenionym na całym świecie. Za najzdrowszą uznaje się czekoladę gorzką, która zawiera dużo kakao, a spożywana w umiarkowanych ilościach, wykazuje dobroczynny wpływ na organizm. Czekolada jest źródłem magnezu, który wspomaga pracę układu nerwowego, mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Dostarcza również flawonoidów roślinnych wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób, m.in. nowotworowych i sercowo-naczyniowych oraz przyczyniają się do podniesienia odporności. Najmniej zalecana jest czekolada biała, która w swoim składzie zawiera masło kakaowe, cukier i mleko, pozbawiona jest natomiast miazgi kakaowej będącej źródłem substancji dobroczynnych dla zdrowia. Jedzeniu czekolady towarzyszy uwalnianie endorfin, nazywanych inaczej hormonami szczęścia. Dzięki temu czekolada przyczynia się do poprawy nastroju oraz polepszenia ogólnego samopoczucia.
Czy warto jeść czekoladę? Jeśli tak, to w jakich ilościach? Dowiecie się tego z filmu:
Gorąca czekolada do picia – jaką czekoladę wybrać?
Gorąca czekolada jest smacznym i rozgrzewającym napojem, który doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Na sklepowych półkach dostępne są gotowe proszki, na bazie których przygotowuje się czekoladę do picia, jednak zdrowszą alternatywą jest domowa gorąca czekolada. Do wykonania tego rozgrzewającego deseru można wykorzystać różne rodzaje czekolady – gorzką, mleczną lub białą. Domową gorącą czekoladę przygotuje się również poprzez połączenie tych trzech rodzajów, co da oryginalny i ciekawy smak.
Polecamy: Gorąca czekolada do picia – właściwości i sposoby przyrządzenia
Do przygotowania domowej czekolady do picia należy wybierać czekoladę wysokiej jakości, która zawiera minimum 33% kakao. Gorąca czekolada na bazie gorzkiej czekolady ma wyrazisty smak i głęboki aromat, dlatego jest szczególnie lubiana przez koneserów. Najczęściej do przyrządzenia napoju wykorzystuje się czekoladę mleczną i deserową, które mają delikatniejszy smak. Biała czekolada do picia jest natomiast najsłodszym z czekoladowych napojów, a dzięki temu prawdziwym przysmakiem dla najmłodszych. Gorącą czekoladę wykona się także na bazie czekolady belgijskiej, która przez wielu smakoszy uznawana jest za najlepszą.
Belgijczycy do produkcji tego słodkiego wyrobu wykorzystują najwyższej jakości ziarna kakao. Czekoladę do picia można wzbogacać o różne dodatkowe składniki, które podkreślą jej walory smakowe. Doskonałą propozycją jest czekolada do picia ze szczyptą chili w proszku, która nadaje napojowi odrobinę pikanterii. Do gorącej czekolady można dodać także orzechy, daktyle lub przyprawy korzenne, takie jak cynamon, imbir, kardamon.
Czekolada – kalorie
Czekolada wykazuje wiele dobroczynnych właściwości, jednak jest wyrobem bogatym w kalorie, dlatego nie można jeść jej w nadmiernych ilościach. Kaloryczność czekolady jest zależna od rodzaju:
- czekolada mleczna w 100 g dostarcza 531 kcal,
- czekolada biała w 100 g dostarcza 564 kcal,
- czekolada gorzka 64% w 100 g dostarcza 502 kcal.
Gorąca czekolada to doskonały sposób na poprawę nastroju i samopoczucia w sezonie jesienno-zimowym, kiedy odczuwa się wzmożone zmęczenie. Napój ten jest jednak wysokokaloryczny, dlatego gorącą czekoladę należy spożywać z umiarem. Czekolada do picia w zależności od zastosowanych składników i proporcji dostarcza od 300 do 850 kalorii w jednej porcji.
Czekolada do fontanny – jaką wybrać?
Fontanna z czekolady stanowi prawdziwą atrakcję na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Czekolada do fontanny, podobnie jak do picia, powinna być produktem wysokiej jakości o dużej zawartości kakao. Do przygotowania fontanny można wykorzystać klasyczną czekoladę mleczną, deserową lub gorzką. Na rynku dostępne są również specjalne czekolady do fontanny, które w porównaniu z tradycyjną czekoladą, zawierają więcej masła kakaowego, co zwiększa ich płynność.
Czekolada do fontanny – jak zrobić?
Składniki:
- 5 tabliczek mlecznej czekolady,
- ½ szklanki mleka,
- 5 łyżek śmietanki kremówki,
- ekstrakt waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Rozpuść w kąpieli wodnej.
- Do czekolady stopniowo dodawaj mleko. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
- Gotową czekoladę wlej do fontanny i serwuj na ciepło z ulubionymi owocami, pieczywem, piankami itp.