Biała czekolada jest smacznym, jednak kalorycznym produktem. W przeciwieństwie do tradycyjnej czekolady, nie zawiera kakao, które jest dobrym źródłem magnezu i innych związków o dobroczynnym wpływie na organizm. Biała czekolada składa się z tłuszczu, mleka i cukru.
Biała czekolada – skład
Biała czekolada jest produktem wysokokalorycznym, który w przeciwieństwie do gorzkiej czekolady, nie jest zalecany w codziennej diecie. W składzie białej czekolady nie występuje kakao, które jest źródłem cennych dla organizmu związków. Wysokiej jakości biała czekolada zawiera około 30% masła kakaowego, cukier i mleko. W niektórych produktach, zwłaszcza w tych niższej jakości, tłuszcz kakaowy zastępuje się tłuszczem roślinnym, a dokładnie utwardzanym olejem roślinnym. Taki zabieg skutkuje obniżeniem walorów smakowych białej czekolady. Przed zakupem białej czekolady należy zapoznać się ze składem wyrobu – im mniejsza zawartość masła kakaowego, tym gorsza jakość produktu. Do białej czekolady nierzadko dodaje się różne składniki, które wzbogacają i urozmaicają jej smak. Najczęściej stosowanymi dodatkami do białej czekolady są: orzechy laskowe, wiórki kokosowe, migdały, herbatniki, kawałki suszonych truskawek. Na rynku dostępna jest również biała czekolada z żelkami, która stanowi prawdziwy przysmak dla najmłodszych konsumentów.
Czy czekolada może uzależniać? Jak odzwyczaić się od spożycia cukru? Odpowiedź na filmie:
Biała czekolada – wartość odżywcza
Biała czekolada nie jest produktem o wysokiej wartości. Ten słodki wyrób dostarcza dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Tłuszcze nasycone przyczyniają się do podnoszenia poziomu „złego” cholesterolu, przez co zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna mięśnia sercowego. W konsekwencji predysponują do zawałów serca i udaru mózgu. Biała czekolada dostarcza składników odżywczych, jednak w porównaniu z gorzką czekoladą są to znikome ilości. W składzie białej czekolady o wysokiej jakości występują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K oraz minerały, takie jak żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez. W 100 g białej czekolady znajduje się około: 6,3 g białka, 34,7 g tłuszczu oraz 56,7 g węglowodanów.
Ile kalorii ma biała czekolada?
Biała czekolada należy do produktów o wysokiej wartości energetycznej. W 100 g dostarcza około 564 kcal, natomiast w jednej kostce białej czekolady znajduje się około 34 kcal. Zjedzenie białej czekolady wywołuje nagłe skoki glukozy we krwi. W konsekwencji po około 30 minutach od spożycia białej słodkości dochodzi do odczuwania silnego głodu. Taki mechanizm sprzyja podjadaniu między posiłkami i dostarczaniu organizmowi dużej ilości zbędnych kalorii, czego skutkiem są przyrosty masy ciała, z czasem prowadzące do nadwagi.
Biała czekolada – zastosowanie
Biała czekolada może stanowić słodką przekąskę, jednak znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Na bazie białej czekolady przygotuje się rozgrzewający napój oraz rozmaite desery. Jedną z propozycji jest tort z białą czekoladą, który doskonale komponuje się z truskawkami i wiórkami kokosowymi. Smacznymi i oryginalnymi pomysłami na desery są także sernik z białej czekolady, muffinki lub lody. Na bazie białej czekolady przygotowuje się również słodkie polewy do ciast i innych słodkości.
Biała czekolada domowej roboty
Biała czekolada domowej roboty jest zdrowszą alternatywą dla gotowych wyrobów szeroko dostępnych w sklepach. Tłuszcz kakaowy stanowiący podstawowy składnik białej czekolady można kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych. Warto wybierać tłuszcz ekologiczny, który jest słodszy, smaczniejszy oraz ma ładny i zachęcający zapach. Do przygotowania białej czekolady domowej roboty niezbędne są także cukier oraz mleko w proszku. Wegańską białą czekoladę zrobi się na bazie mleka roślinnego – sojowego, kokosowego lub ryżowego. Domową białą czekoladę można wzbogacić o dodatkowe składniki, takie jak: różnego rodzaju orzechy (np. pistacje, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca), rodzynki, bakalie.
Biała czekolada – przepis
Składniki:
- 150 g tłuszczu kakaowego (spożywczego),
- 165 ml mleka w proszku – sojowego, kokosowego, ryżowego lub zwierzęcego,
- 250 ml cukru pudru,
- garść orzechów i rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Tłuszcz kakaowy rozpuść w kąpieli wodnej (tłuszcz powinien mieć temperaturę około 50 stopni Celsjusza). Rozpuszczony tłuszcz odstaw do lodówki i schłódź, co jakiś czas mieszając.
- Mleko w proszku przesiej do miski razem z cukrem pudrem.
- Schłodzony tłuszcz ustaw w misce nad parą wodną. Podgrzej chwilę, cały czas mieszając. Dodaj przesiane mleko w proszku i cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
- Białą czekoladę przelej do foremek, posyp rodzynkami i orzechami. Wstaw do lodówki i schładzaj, aż stwardnieje.
Biała czekolada do picia – jak zrobić?
Biała czekolada do picia to przepis na smaczny i rozgrzewający deser. Można ją przygotować na bazie białej czekolady domowej roboty lub gotowego wyrobu kupionego w sklepie.
Składniki:
- 200 g białej czekolady,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- 50 ml płynnej śmietanki kremówki,
- ziarenka z ½ laski wanilii.
Sposób przygotowania:
- Białą czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka. Dodaj ¾ szklanki mleka i kilka ziarenek wanilii. Roztop na średnim ogniu, cały czas mieszając.
- W momencie, gdy masa stanie się jednolita i gorąca, dodaj pozostałe mleko wymieszane z mlekiem w proszku.
- Całość energicznie mieszaj, aż czekolada uzyska gładką i gęstą konsystencję bez grudek.
- Białą czekoladę do picia przelej do szklanek. Podawaj udekorowaną lekko ubitą śmietaną kremówką.