Czekolada na gorąco, jakiej można skosztować w lokalach gastronomicznych, niestety – wbrew swej nazwie – nie zawsze składa się z czekolady. Z prawdziwym wyrobem z kakao niewiele wspólnego ma także gorąca czekolada w proszku dostępna w supermarketach. Dlatego najlepiej pokusić się o samodzielne przygotowanie tego napoju. Domowa czekolada na gorąco może być nie tylko zdrowsza od innych, ale też o wiele smaczniejsza.
Czy warto jeść czekoladę? Zobaczcie na filmie:
Gorąca czekolada – przepisy
Domowa gorąca czekolada do picia może być przygotowana na wiele sposobów. Aby była produktem wartościowym dla zdrowia, najlepiej zaopatrzyć się w tabliczkę wysokiej jakości gorzkiej czekolady (zawierającej nie mniej niż 70% kakao). Smaczny napój można także przyrządzić z czekolady mlecznej, a dla wielbicieli słodkości rarytasem bywa biała czekolada na gorąco. Takie desery są jednak pozbawione większości substancji odżywczych obecnych w ziarnach kakaowca. Co więcej, w składzie dostępnych na rynku czekolad o niskiej zawartości miazgi kakaowej (czyli mlecznych i białych) często znajdują się utwardzane tłuszcze roślinne i substancje słodzące (np. syrop glukozowo-fruktozowy), których należy unikać.
Najprostszy, a zarazem najbardziej korzystny dla zdrowia przepis na gorącą czekoladę do picia zawiera minimalną ilość składników. Pokruszoną tabliczkę należy rozpuścić na wolnym ogniu w niewielkiej ilości mleka (w zależności od preferencji – krowiego lub roślinnego) i mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Napój nie powinien się zagotować. Można wzbogacić go dodatkami smakowymi np. cynamonem, wanilią, mielonymi orzechami lub rumem. Interesujący smak ma także gorąca czekolada z chilli lub z pieprzem.
Konsystencję napoju reguluje się ilością mleka (im mniej, tym bardziej gorąca czekolada jest gęsta) i czekolady. Konsystencja gorącej czekolady zależy również od rodzaju wykorzystanego mleka. Im tłustsze, tym bardziej kremowy i słodki staje się napój. By wzmocnić ten efekt, do mleka dodać można nieco śmietanki zawierającej 30-36% tłuszczu. Należy jednak pamiętać, że podnosi to wartość kaloryczną deseru, podobnie jak często serwowane do niego dodatki, takie jak bita śmietana czy lody.
Gorąca czekolada z kakao
Gorącą czekoladę z kakao przygotować można wówczas, gdy nie ma się pod ręką tabliczki czekolady. Jest to także to napój, który – przy zachowaniu właściwych proporcji składników – odpowiedni jest nawet dla osób szczególnie dbających o linię. Kakao w proszku to bowiem produkt odtłuszczony. Zawiera w związku z tym wprawdzie nieco mniej cennych składników niż miazga kakaowa, ale też jest zdecydowanie mniej kaloryczne. By uzyskać dietetyczną gorącą czekoladę, kakao (koniecznie prawdziwe i dobrej jakości) rozrabia się z chudym mlekiem i zagęszcza do pożądanej konsystencji np. odrobiną mąki ziemniaczanej lub mączki chleba świętojańskiego. Napój dosładza się do smaku miodem czy ksylitolem. Można oczywiście użyć także zwykłego cukru, ale nie jest to opcja odpowiednia w diecie redukcyjnej. Jeśli domowa gorąca czekolada z kakao w proszku ma przypominać klasyczną wersję czekolady, do mleka należy dodać nieco masła. Można także rozrobić proszek w samej śmietance.
Jakie wartości odżywcze ma czekolada? Zobaczcie:
Zdrowa gorąca czekolada
Czekolada na gorąco jest przysmakiem, który oczywiście należy spożywać z umiarem. Jej wartość kaloryczna zależy od jakości i proporcji wykorzystanych składników. Standardowa porcja napoju (100 ml) może dostarczać od 100 do 300 kcal (nie licząc dodatków, takich jak lody czy bita śmietana). Bogata w substancje odżywcze gorąca czekolada ma więcej kalorii niż ta w proszku, jednak zdecydowanie bardziej warto zdecydować się na tę opcję.
Gorąca czekolada z prawdziwej gorzkiej czekolady albo na bazie kakao to produkt, który dostarcza cennych substancji odżywczych pochodzących z ziaren kakaowca. Należą do nich m.in.:
- aminokwasy (np. tryptofan) i ich pochodne (np. fenyloetyloamina),
- witaminy z grupy B,
- magnez, żelazo, miedź, fosfor, cynk, potas i selen,
- alkaloidy (teobromina i kofeina),
- flawonoidy,
- błonnik.
Dzięki obecności tych składników czekolada na gorąco nie jest jedynie skoncentrowanym źródłem energii, której dostarczają węglowodany. Słodki przysmak ma korzystny wpływ na pracę układu nerwowego, poprawia samopoczucie, pobudza i wspomaga myślenie. Bioaktywne związki, które zawiera gorąca czekolada do picia, oddziałują pozytywnie na układ krążenia – wzmacniają serce i naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze, ograniczają ryzyko powstawania zmian miażdżycowych. W dodatku czekolada ma właściwości krwiotwórcze. Na uwagę zasługuje także jej potencjał antyoksydacyjny. Spożywanie umiarkowanych ilości tego krzepiącego napoju wzmacnia odporność, przyczynia się do profilaktyki licznych chorób (m.in. nowotworowych) oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Domowa gorąca czekolada zyskuje wartość odżywczą i prozdrowotną także dzięki obecnym w niej dodatkom. Mleko czy śmietanka to doskonałe źródła białka, wapnia, fosforu oraz witamin B, D i A. Przyprawy, np. cynamon czy chili, zawierają związki o silnym działaniu antyseptycznym, przeciwzapalnym, stymulującym krążenie i wydzielanie soku żołądkowego.