Odchudzania nie musi być udręką. Czasem drobne zmiany wystarczą, aby zobaczyć dużą różnicę. Których produktów trzeba unikać lub całkowicie wyłączyć z diety, aby ułatwić sobie walkę ze zbędnymi kilogramami?
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek sama w sobie jest bardzo zdrowa. Zawiera sporo kwasów omega 3, które wspomagają pracę układu nerwowego, a także chronią przed rozwojem miażdżycy. Oliwa z oliwek jest też bardzo kaloryczna. Jedna łyżka to ok. 90 kcal. Dodanie 3-4 łyżek do sałatki warzywnej sprawia, że kaloryczność posiłku wzrasta o ok. 300 kcal. Alternatywą dla oliwy może być ocet jabłkowy, sos pomidorowy lub jogurtowy.
Soki owocowe
Owoce są doskonałym źródłem witamin czy błonnika pokarmowego, który poprawia metabolizm i przyspiesza odchudzanie. Mogłoby się wydawać, że równie wartościowe są soki owocowe. Niestety tak nie jest. Ogromna większość tego rodzaju napojów jest dosładzana. Nadmiar cukru w diecie sprzyja nie tylko przybieraniu na wadze, ale przyczynia się do rozwoju cukrzycy czy niektórych nowotworów. Warto także pamiętać, że nie dają takie sytości, jak owoce.
Produkty typu light
Żywność typu light powinna mieć o minimum 30 proc. mniejszą wartość energetyczną. Mimo to wcale nie pomaga w odchudzaniu. Dlaczego? Tego rodzaju żywności nie używa się tłuszczy, który jest nośnikiem smaku. Aby go zatrzymać sięga się po sztuczne ulepszacze i wzmacniacze smaku, które mogą być nie tylko niebezpieczne dla zdrowia, ale i sprzyjać przybieraniu na wadze. Zdarza się, że producenci tłuszcz zastępują cukrem, który w żaden sposób nie pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Słodzone płatki śniadaniowe
Płatki śniadaniowe z mlekiem to idealne śniadanie? Niekoniecznie. Płatki śniadaniowe zawierają bardzo dużo cukru, a bardzo mało błonnika. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie owsianki. Płatki owsiane zawierają błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm oraz na dłużej zatrzymuje uczucie sytości. Płatki owsiane zawierają także sporo witamin z grupy B, które także wspomagają trawienie. Dodatkowo są doskonałym źródłem witaminy E, która poprawia wygląd skóry oraz spowalnia proces starzenia się organizmu.
Orzechy
Orzechy same w sobie są bardzo zdrowe. Zawierają kwasy omega 3, które wspomagają pracę mózgu oraz serca. Zawierają także sporo witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy i sprawiają, że lepiej radzimy sobie ze stresem. Mimo ewidentnych korzyści dla zdrowia osoby, które chcą schudnąć nie powinny przesadzać z ich ilością. 100 gramów orzechów włoskich to aż 720 kalorii. Zaleca się, aby dziennie zjadać nie więcej niż garść orzechów.