Dieta sokowa jest dietą odchudzającą i detoksykacyjną. Jej podstawową zasadą jest picie o stałych porach soków owocowo-warzywnych, które zastępują normalne posiłki. Tego rodzaju kuracja może być stosowana maksymalnie przez tydzień.
Zobacz także: Dieta oczyszczająca organizm - zasady, jadłospis, efekty
Dieta sokowa: na czym polega?
Dieta sokowa pozwala na szybką utratę masy ciała oraz oczyszczenie organizmu z toksyn. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej oraz życie w ciągłym biegu prowadzą do przemęczenia organizmu, gorszego samopoczucia, spadku energii oraz do obniżenia odporności i pogorszenia stanu skóry, włosów i paznokci. Objawy te można zwalczyć, stosując naturalny detoks. Jadłospis diety sokowej jest bardzo prosty w realizacji. Podstawowym założeniem diety jest wyeliminowanie z jadłospisu tradycyjnych posiłków o stałej konsystencji i zastąpienie ich świeżo wyciskanymi za pomocą sokowirówki lub blendera sokami owocowymi, warzywnymi lub owocowo-warzywnymi.
Zobacz także: Dieta koktajlowa - opinie, efekty, przepisy
W diecie powinny dominować soki na bazie warzyw, zwłaszcza zielonych i liściastych, które zawierają mniej cukru w porównaniu z sokami z owoców. W trakcie stosowania kuracji sokowej należy zrezygnować z picia kawy, mocnej, czarnej herbaty, cukru oraz napojów alkoholowych.
Zalecane są ziołowe napary oraz zielona herbata, które również wykazują właściwości detoksykacyjne. Czas trwania diety sokowej wynosi najczęściej od 1 do 3 dni. Popularna jest również weekendowa dieta sokowa. Tego rodzaju sposobu odżywiania nie należy stosować dłużej niż przez tydzień, gdyż mogłoby to doprowadzić do niedoborów pokarmowych.
Posiłki w diecie sokowej
Jadłospis diety sokowej powinien składać się z 5 niesłodzonych soków. Każdy dzień bycia na diecie należy rozpocząć od wypicia wody mineralnej lub przegotowanej i ostudzonej z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. W ramach śniadań przygotowuje się najczęściej soki na bazie owoców. Obiad i kolacja powinny składać się z soków warzywnych, które są mniej kaloryczne i dostarczają mniejsze ilości cukru niż soki owocowe.
Zobacz także: Dieta płynna i dieta płynna wzmocniona – co jeść i jakie daje efekty?
Zalecanymi dodatkami do soków są aromatyczne, ziołowe przyprawy, takie jak: bazylia, tymianek, kminek i gałka muszkatołowa. Po zakończeniu odchudzająco-oczyszczającej kuracji powinno się stopniowo powracać do normalnego sposobu żywienia, zaczynając od lekkostrawnych posiłków i eliminując smażone i tłuste potrawy.
Efekty diety sokowej
Stosowanie diety sokowej prowadzi do spadku masy ciała o 2-3 kilogramy w ciągu kilkudniowej kuracji odchudzającej. Warzywa i owoce, które są podstawowymi składnikami jadłospisu w tej diecie dostarczają dużych ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu trawiennego i przyspiesza procesy przemiany materii.
Produkty te są również źródłem wielu witamin: z grupy B, witaminy C, beta karotenu oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, wapnia itd. Dieta sokowa przyczynia się do oczyszczenia organizmu z toksyn, a w konsekwencji do zwalczania uczucia zmęczenia.
Długotrwałe stosowanie tej diety nie jest jednak zalecane, gdyż nie dostarcza ona organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, m.in. pełnowartościowego białka, które pełni wiele ważnych funkcji. Jest ono przede wszystkim podstawowym składnikiem budulcowym ludzkiego ciała.
Przedłużająca się kuracja odchudzająca może skutkować ubytkiem masy mięśniowej. Soki owocowo-warzywne są również ubogie w kwasy tłuszczowe będące skoncentrowanym źródłem energii. Niedobór tłuszczów w diecie powoduje, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K, nie mogą zostać wykorzystane przez organizm.
Przeciwwskazania do stosowania diety sokowej
Dieta sokowa nie jest wskazana dla kobiet ciężarnych, karmiących piersią, dzieci i młodzieży oraz osób starszych. Nie zaleca się stosowania tej diety osobom z chorobami przewlekłymi, np. cukrzycą. Z kuracji sokowej powinny zrezygnować również osoby o dużej aktywności fizycznej i intensywnie trenujące.
Przepisy na odchudzająco-oczyszczające soki owocowo-warzywne
Sposób przygotowania wszystkich soków i koktajli owocowo-warzywnych:
Wszystkie owoce i warzywa należy dokładnie umyć i osuszyć, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Sok przygotowuje się przy pomocy blendera lub sokowirówki. Gotowy napój należy wypić bezpośrednio po przygotowaniu.
Przepis na zielony koktajl
Składniki:
- ½ ogórka zielonego,
- 2 jabłka,
- 1 garść świeżego szpinaku,
- 1 łodyga selera naciowego,
- woda mineralna niegazowana lub przegotowana,
- garść ulubionych ziół.
Przepis na koktajl wzmacniający odporność organizmu
Składniki:
- 1 garść szpinaku,
- 2 jabłka,
- sok wyciśnięty z limonki,
- kilka plasterków zielonego ogórka,
- ¼ świeżego ananasa,
- ¼ awokado,
- woda mineralna lub przegotowana.
Koktajl poprawiający stan skóry
Składniki:
- 1 szklanka jagód,
- 2 garści jarmużu,
- 1 jabłko,
- 1 mały, zielony ogórek,
- ½ bulwy kopru włoskiego,
- garść mięty,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- woda kokosowa.
Przepis na sok bogaty w antyoksydanty
Składniki:
- 2 jabłka,
- 2 marchewki,
- plasterek imbiru,
- gruby plaster cytryny.
Do Hania48 -> Diety eliminacyjne, mimo iż pozwalają na szybką redukcję masy ciała (co jest wskazane w przypadku nadciśnienia i wysokiego cholesterolu), to jednak nie są zalecane w chorobach przewlekłych.
Dziękujemy,