Polub nas na Facebooku
Czytasz: Najlepsze przekąski na sylwestra. Wypróbuj przepisy od Darii Ładochy
menu
Polub nas na Facebooku

Najlepsze przekąski na sylwestra. Wypróbuj przepisy od Darii Ładochy

Daria Ładocha

Fot: Ewa i Marek Gracz oraz Bartek Kulita

Do sylwestra zostało bardzo mało czasu. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu co przygotować na imprezę, kilka sprawdzonych - szybkich - przepisów poleca Daria Ładocha.

Kapusta czerwona na Nowy Rok

Składniki:

  • 1 średnia czerwona kapusta;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 5 łyżek oleju arachidowego lub z orzechów włoskich;
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu;
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • 4 łyżki sosu sojowego;
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni;
  • 100 g koziego sera twardego;
  • garść liści rukoli.
Czerwona kapusta

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

Z pomarańczy zetrzyj skórkę na drobnych oczkach a następnie wyciśnij sok. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Kapustę obierz z liści zewnętrznych i pokrój na plastry o grubości 2 cm. W misce wymieszaj sok z pomarańczy, sos sojowy, olej, skórkę i cynamon. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej plastry kapusty. Dodaj soli i pieprzu, posyp posiekanym chilli i polej pomarańczową marynatą. Zapiekaj około 25 minut. Upieczona kapustę posyp rozrobionymi orzechami, pozostałościami z pomarańczy oraz pokruszonym kozim serem. Wyłóż na talerz udekorowany rukolą.

Bezglutenowe wrapy z papieru ryżowego

  • 1 opakowanie papieru ryżowego;
  • marchewka pokrojona w słupki;
  • czerwona kapusta pokrojona w słupki;
  • 150 g groszku cukrowego;
  • papryka czerwona pokrojona w słupki;
  • kiełki lucerny;
  • kiełki rzodkiewki;
  • papryczka chili;
  • kalarepa pokrojona w słupki o obrana ze skórki;
  • rzodkiewka pokrojona w słupki;

Składniki sos:

  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego;
  • 1 łyżka sosu rybnego;
  • 1 łyżeczka miodu lub więcej.
Wrapy

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i pokrój w słupki. Przygotuj głęboki talerz z zimną wodą. Namaczaj papier ryżowy przez kilka sekund tak, by stał się miękki. Przełóż na deskę i wkładaj do środka dowolną ilość warzyw. Następnie zroluj i zawiń tak, by powstały wrapy na surowo. Czynność powtarzaj do wyczerpania zapasów warzywnych. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i podawaj razem z wrapami. Bezglutenowe wrapy na pewno zrobią wrażenie na waszym stole.

Pasta z awokado

  • kilka mini marchewek obranych ze skórki;
  • parę rzodkiewek przekrojonych na połówki;
  • mini grzanki bezglutenowe (podpieczone pieczywo na patelni z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek).

Składniki pasty:

  • 2 miękkie awokado;
  • 2 garście świeżych liści bazylii;
  • 1 garść świeżej kolendry;
  • liście rzodkiewki;
  • 2 szalotki obrane z łupiny;
  • 2 zielone papryczki chili;
  • 1 ząbek czosnku obrany z łupiny;
  • 1 łyżka Tahiny;
  • sok z 1 limonki;
  • 1 łyżeczka octu winnego;
  • sól i pieprz do smaku;
  • opcjonalnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Dip do warzyw

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie pasty:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą blendera. Jeśli to konieczne dodaj trochę wody do uzyskania aksamitnej konsystencji. Podawaj z ulubionymi warzywami i dodatkami. Pasta z awokado powstaje zaledwie w kilka minut.

Muffiny wiśniowe

  • 6 łyżek wiśni – mogą być mrożone – bez pestek;
  • 1 czekolada gorzka;
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego;
  • 2 jajka;
  • 2 szklanki mąki orkiszowej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 100 g cukru trzcinowego;

Składniki polewy:

  • 100 g śmietany 36 proc.;
  • orzechy włoskie do dekoracji;
Muffiny z wiśniami

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

Czekoladę pokrój na drobne kawałki lub zmiksuj w mikserze. Roztop masło i ostudź. Przygotuj wszystkie suche składniki. Mąkę przesiej. Składniki wymieszaj w misce. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajka, masło, jogurt. Wymieszaj zawartość obu misek, dodaj czekoladę oraz wiśnie i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj więcej jogurtu. Formę do muffinów wyłóż papilotkami, przełóż do nich masę na muffiny ale tylko do wysokości 3/4 gdyż ciasto podczas pieczenia będzie rosło. Zapiekaj piekarniku w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka – będzie to około 20 minut. Następnie po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i przygotuj polewę. Śmietanę umieść w garnuszku i zagotuj. Następnie dodaj zmieloną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Następnie polej muffiny i udekoruj połówką orzecha włoskiego.

Więcej przepisów Darii Ładochy znajdziecie na stronie mamalyga.org.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?