Polub nas na Facebooku
Czytasz: Najlepsze pory posiłków, czyli kiedy jeść śniadanie, obiad i kolację?
menu
Polub nas na Facebooku

Najlepsze pory posiłków, czyli kiedy jeść śniadanie, obiad i kolację?

Zdrowe jedzenie.

Fot. Compassionate Eye Foundatio / Getty Images

Zdrowa dieta to nie tylko pełnowartościowe produkty, które dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Jak się okazuje duże znaczenie ma również to, o jakiej porze dnia posiłki są spożywane i w jakim odstępie czasu następują po sobie.

Dlaczego warto jeść regularnie?

Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość potrzebnej do sprawnego funkcjonowania energii, należy jeść od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia (w myśl zasady częściej a mniej). Odstęp między nimi powinien wynosić około 3 godziny. Taki sposób odżywiania zapewnia organizmowi stały dopływ energii, witamin i składników mineralnych pod warunkiem, że są to pełnowartościowe posiłki. Dzięki regularnym posiłkom o odpowiedniej wielkości, energia jest wykorzystywana na bieżąco i nie jest magazynowana w formie tkanki tłuszczowej, jak ma to miejsce w czasie głodu. Takie żywienie ma również pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację. Mózg czerpie energię z węglowodanów, a długie przerwy między posiłkami oraz ich zbyt mała ilość w ciągu dnia czy głodówki, obniżają jego wydajność. Dodatkowo, regularne jedzenie zapobiega podjadaniu, napadom głodu i objadaniu się na noc.

Co zrobić, żeby przestać podjadać? Dowiecie się tego z filmu!

Zobacz film: Dobra rada: nie podjadaj! Źródło: Dzień Dobry TVN


Rozkład posiłków – jak powinien wyglądać?

Podział racji żywieniowej na 4-5 posiłków daje możliwość manipulacji kalorycznością każdego z nich. To pozwala na dostosowanie posiłków w zależności od pory aktywności fizycznej lub intelektualnej w ciągu dnia, np. praca zmianowa, nieregularny czas nauki.

Podział procentowy zapotrzebowania energetycznego przy 4 posiłkach dziennie:

  • Śniadanie – 25 - 30%,
  • II śniadanie – 5 – 10%,
  • Obiad – 35 – 40%,
  • Kolacja – 25-30%.

Przy 5 posiłkach w ciągu dnia:

  • Śniadanie – 25 – 30%.
  • II śniadanie – 5 – 10%,
  • Obiad – 35 – 40%,
  • Podwieczorek 5 – 10%,
  • Kolacja – 15 – 20%.

Śniadanie 6.00 – 10.00 (do godziny po przebudzeniu)

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nie należy go pomijać lub odwlekać w czasie, gdyż ma to negatywne skutki w funkcjonowaniu organizmu. Po nocy metabolizm jest spowolniony, celem śniadania jest jego pobudzenie. Pomijanie i odwlekanie śniadania powoduje przejście organizmu w tryb oszczędnego gospodarowania energią, przemiana materii spowalnia jeszcze bardziej, co sprzyja magazynowaniu się tkanki tłuszczowej. Zwiększa się również ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych. Dotyczy to stężenia glukozy i insuliny we krwi. Pogorszenie tych parametrów ma bezpośredni wpływ na prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych, cukrzycy typu II oraz zespołu metabolicznego.

Zobaczcie na filmie w jakich porach dnia spalamy najwięcej kalorii:

Zobacz film: W jakich porach dnia spalamy najwięcej kalorii? Źródło: Dzień Dobry TVN

Zalety jedzenia śniadań:

  • Przyśpieszony metabolizm.
  • Dostarczają energię, pobudzają organizm do działania.
  •  Zapewniają dobre samopoczucie, spadek nastrojów depresyjnych.
  • Brak uczucia głodu, brak chęci na podjadanie w ciągu dnia.
  • Poprawa koncentracji i pamięci krótkotrwałej.
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadwagi, otyłości, chorób układu sercowo – naczyniowego, cukrzycy typu II, zespołu metabolicznego.
  • Niższy poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi.
  • Każdy następny posiłek jest lepiej trawiony.

Z czego powinno się składać pożywne śniadanie?

  • Pełnowartościowe białko, np. chuda wędlina, jaja, pełne mleko i jego przetwory, jogurt naturalny.
  • Pełnowartościowe węglowodany, np. ciemne pieczywo, otręby pszenne, płatki owsiane.
  • Warzywa najlepiej surowe, są źródłem błonnika, który wspiera układ trawienny.
  • Owoce, najlepiej takie, które mają niski indeks glikemiczny, np. gruszka, jabłko, truskawki, maliny.

II śniadanie 11.00 – 12.00

Drugie śniadanie zalecane jest dla osób, u których przerwa między śniadaniem a obiadem wynosi około 5-6 godzin. Zbyt długa przerwa między posiłkami powoduje obniżenie koncentracji uwagi, ociężałość, zmęczenie i osłabienie. Mogą być to owoce świeże lub suszone, warzywa z dodatkiem lekkiego sosu, garść orzechów lub migdałów.

Obiad 13.00 – 15.00

W tych godzinach układ pokarmowy jest najbardziej aktywny i pracuje najwydajniej pobierając z jedzenia najwięcej witamin i składników mineralnych. Obiad powinien zawierać w sobie węglowodany złożone w celu utrzymania odpowiedniego poziomu energii do końca dnia, białka i warzyw. Spożycie obiadu zbyt późno (często jest to zbyt duża porcja), skutkuje sennością i pojawia się ochota na przekąskę w postaci czegoś słodkiego.

Podwieczorek 16.00 – 18.00

Podobnie jak w drugim śniadaniu, powinien być lekki i nie duży, np. koktajl owocowo – warzywny.

Kolacja 19.00 – 21.00 (2 – 3 godziny przed snem)

Kolacja powinna być lekkostrawna, ponieważ metabolizm na wieczór zwalnia. Gdy ostatni posiłek będzie ciężki i zbyt obfity może być nie do końca strawiony, co spowoduje odłożenie kolacji w formie tkanki tłuszczowej. Lekką kolacją będzie, np. pieczona ryba z dodatkiem warzyw czy sałatka warzywna z serem feta, garścią makaronu pełnoziarnistego z lekkim sosem na bazie jogurtu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
35
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?