Polub nas na Facebooku
Czytasz: Odżywcze i oczyszczające koktajle owocowo-warzywne
menu
Polub nas na Facebooku

Odżywcze i oczyszczające koktajle owocowo-warzywne

Koktajle warzywno-owocowe

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Oczyszczanie organizmu z toksyn to obecnie jedno z częściej pojawiających się zaleceń w literaturze poświęconej zdrowemu stylowi życia. Procesowi temu dobrze służą koktajle owocowe i warzywne. Warto włączyć je do diety na stałe – nie tylko w czasie kilkudniowego detoksu.

Zanieczyszczenie środowiska, spożywanie wysoko przetworzonej żywności, siedzący tryb życia i brak regularnej aktywności fizycznej to czynniki, które powodują, że w organizmie przeciętnego człowieka kumuluje się wiele szkodliwych związków chemicznych i metali ciężkich. Stanowią one przyczynę chorób cywilizacyjnych, które dotykają ogromnego odsetka populacji. Dlatego coraz częściej mówi się o potrzebie regularnego oczyszczania organizmu z toksyn. Jednym z zalecanych środków są koktajle detoksykujące, które przygotowuje się z owoców i warzyw – bogatych w witaminy, minerały, błonnik oraz związki o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych.

Zobacz film: Jak przygotować zdrowy koktajl? Źródło: Stylowy Magazyn.

Koktajle oczyszczające – właściwości

Warzywa i owoce stanowią naturalne źródło wielu związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu – odpowiedzialnych za zdrowy wygląd i dobre samopoczucie psychofizyczne. Substancje te:

  • stymulują pracę nerek, dzięki którym wydalane są szkodliwe produkty przemiany materii,
  • ułatwiają utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej krwi (odkwaszają organizm),
  • usprawniają pracę wątroby, dzięki czemu toksyny są szybciej usuwane z organizmu,
  • wspomagają trawienie i ułatwiają wypróżnienia, stymulując ruchy perystaltyczne jelit,
  • przeciwdziałają szkodliwej aktywności wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za powstawanie nowotworów, przedwczesne starzenie się,
  • regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi, przeciwdziałając rozwojowi cukrzycy, miażdżycy, otyłości,
  • działają krwiotwórczo, zapobiegając anemii,
  • obniżają ciśnienie krwi, regulują pracę serca,
  • mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze,
  • wzmacniają odporność,
  • przyspieszają spalanie tłuszczów,
  • poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci,
  • przeciwdziałają zmęczeniu, depresji, regulują rytm okołodobowy.

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Owocowo-warzywny detoks oparty na koktajlach oczyszczających nie powinien trwać dłużej niż tydzień. Należy przygotować do niego organizm, przez kilka dni stopniowo eliminując inne pokarmy (zaczynając od słodyczy, ciężkostrawnych mięs, tłustego nabiału) i zmniejszając ich porcje. By dieta przyniosła pożądane skutki, trzeba także zrezygnować z palenia papierosów, picia kawy i alkoholu.

Zobacz film: Metody oczyszczania organizmu - co wybrać? Źródło: Stylowy Magazyn.

Obok wody i herbat ziołowych koktajle owocowo-warzywne to jedyne, co spożywa się w trakcie detoksykacji organizmu. Muszą być świeżo przygotowane, więc trzeba zaopatrzyć się w sokowirówkę lub dobry blender. Można także kupować tzw. soki jednodniowe, ale nie sprawdzą się gotowe napoje z kartonów z długim terminem ważności. Te pozbawione są większości wartości odżywczych owoców i warzyw. Często także zawierają substancje słodzące i konserwanty, więc picie ich w trakcie detoksu mija się z celem.

Przepisy na koktajle owocowe i warzywne można znaleźć w książkach, prasie, internecie. Obecnie stały się tak modne, że nietrudno o źródła inspiracji. Warto jednak odwołać się do własnej kulinarnej wyobraźni. Przygotowanie koktajlu jest bardzo proste. Nadają się do tego niemal wszystkie warzywa i owoce, choć w przypadku tych drugich najlepiej wybierać te z niskim indeksem glikemicznym, np. cytrusy, owoce jagodowe. Szczególnie polecane są zielone koktajle oczyszczające – z selerem naciowym, natką pietruszki, szpinakiem, sałatą, jarmużem czy brokułem (warzywa zielonolistne stanowią wyjątkowo bogate źródła substancji bioaktywnych). Z dowolnie skomponowanych produktów wystarczy wycisnąć sok albo – po wstępnym rozdrobnieniu – zmiksować je w blenderze (radzącym sobie z twardymi warzywami). Najwięcej cennych dla zdrowia fitozwiązków i błonnika znajduje się w skórce i pestkach, więc – w miarę możliwości – warto wykorzystywać wybrane warzywa i owoce w całości. Jeśli napój okaże się zbyt gęsty, dodaje się do niego wodę lub mleko roślinne (np. kokosowe). Koktajl oczyszczający można doprawić do smaku ziołami, pieprzem, chili, odrobiną soli. Można go także posłodzić zamiennikami cukru – miodem, syropem klonowym, stewią, ksylitolem.

Koktajle oczyszczające organizm z toksyn można pić co 2–3 godziny, zaspokajając dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Przy ujemnym bilansie energetycznym diety dodatkowym jej efektem będzie utrata wagi. Ponieważ koktajle zawierają dużo błonnika, detoksowi – nawet przy restrykcjach kalorycznych – nie powinno towarzyszyć uczucie głodu.

Zobacz film: Na czym polega naturalny detoks? Źródło: Stylowy Magazyn.

Należy jednak liczyć się z takimi skutkami ubocznymi, jak migreny, zawroty głowy, osłabienie, wzdęcia, biegunki, nieprzyjemny zapach ciała. Są to efekty intensywnego wydzielania nagromadzonych toksyn. Pomocne będą ciepłe kąpiele, spacery, relaks oraz picie dużej ilości płynów pobudzających pracę nerek.

Koktajle oczyszczające w codziennej diecie

By nie zniweczyć efektu diety oczyszczającej, po jej zakończeniu nie należy powracać do dawnych nawyków żywieniowych. Korzystne dla organizmu jest stopniowe wprowadzanie lekkostrawnych pokarmów, a następnie – skomponowanie diety opartej głównie o warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, rośliny strączkowe, niskotłuszczowy nabiał, roślinne źródła kwasów tłuszczowych (oleje, orzechy, nasiona), chude mięso i ryby morskie.

Owocowo-warzywny detoks można co jakiś czas powtarzać (jednodniowy – raz w tygodniu, kilkudniowy – raz w miesiącu). Warto także zastosować go po ciężkostrawnym posiłku (np. po świętach). Nie przyniesie jednak długotrwałych rezultatów przy jadłospisie obfitującym w fast foody, słodycze, dosładzane napoje, słone przekąski itp. Z kolei osoby, które na co dzień odżywiają się racjonalnie, nie potrzebują oczyszczania organizmu, ponieważ ten bez trudu radzi sobie z wydalaniem substancji toksycznych na bieżąco. Niezależnie od jakości codziennej diety, warto włączyć do niej na stałe pożywne i smakowite koktajle owocowo-warzywne jako doskonałe źródło substancji niezbędnych dla zdrowia.

Zobacz film: Czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
11
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?