Polub nas na Facebooku
Czytasz: Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno?
menu
Polub nas na Facebooku

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno?

Zdrowa dieta

Fot: Foxys_forest_manufacture / gettyimages.com

Pożywienie jest źródłem energii, składników odżywczych, witamin i minerałów. Witaminy i minerały są bardzo ważne, gdyż wspierają prawidłową pracę organizmu i pozwalają mu na zachowanie dobrej kondycji. Odpowiadają także za szereg reakcji zachodzących w organizmie. Należy pamiętać, że składniki odżywcze często różnią się stopniem absorpcji, niektóre ze sobą konkurują lub wspierają przyswajalność innego składnika odżywczego. Zatem jakich połączeń należy unikać, a jakie będą korzystne dla zdrowia?

Od czego zależy przyswajalność składników odżywczych?

Czynniki ogólnoustrojowe:

  • wiek,
  • płeć,
  • stan fizjologiczny,
  • stan zdrowia,
  • stan odżywienia organizmu danym pierwiastkiem/witaminą,
  • stres.

Czynniki żywieniowe:

  • rodzaj spożywanej diety (dobór produktów),
  • zawartość danego pierwiastka/witaminy w diecie i jego forma chemiczna,
  • proporcje między składnikami odżywczymi w diecie,
  • ilość substancji antyodżywczych pochodzenia głownie roślinnego (np. błonnik, kwas fitynowy i jego sole, kwas szczawiowy), substancji szkodliwych, a także związków utrudniających wchłanianie danego składnika odżywczego.

Jakich połączeń unikać?

Wino + produkty bogate w żelazo

Takimi produktami jest np. czerwone mięso, ryby, żółtko jaja, suche nasiona roślin strączkowych, szpinak, amarantus. Czerwone wino zawiera garbniki, które ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Przyswajanie żelaza pochodzenia roślinnego wynosi ok. 3-8%, czyli bardzo mało. Popijając posiłek winem, dodatkowo ogranicza się jego absorpcję. Co więcej, wino hamuje również wchłanianie witamin z grupy B, witaminę D i K, magnez oraz potas.

Gorąca herbata z miodem i cytryną

Liście herbaty zawierają glin (nieprzyswajalny), który podczas parzenia przedostaje się do wywaru. Po dodaniu cytryny lub samego soku do parzącej się herbaty, powstaje przyswajalny związek – cytrynian glinu. Związek ten jest szkodliwy dla zdrowia. Przypuszcza się, że może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera. Dlatego cytrynę najlepiej dodać do lekko przestudzonej herbaty, wcześniej wyjmując z niej liście. Miód zachowa swoje zdrowotne właściwości tylko wtedy, gdy temperatura herbaty nie będzie przekraczała 45°C.

Zobaczcie na filmie, jak powinna wyglądać zdrowa dieta:

Zobacz film: Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Źródło: Co nas truje

Kawa + produkty bogate w magnez

Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i naczyniowo-sercowego, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, wspomaga trawienie i reguluje napięcie mięśni. Kofeina zawarta w kawie przyspiesza wydalanie magnezu z organizmu i zmniejsza jego przyswajanie nawet o 60%.

Witamina D + alkohol

Witamina D znajduje się w rybach, pełnych produktach mlecznych, jednak ciężko ją przyswoić z pożywienia. Witaminę D w większej części organizm produkuje sam przez syntezę skóry ze słońcem. W okresie jesienno-zimowym organizm narażony jest na jej niedobór, a alkohol dodatkowo wpływa na jej wypłukiwanie.

Ryby + oleje roślinne

Ryby są źródłem kwasów omega-3, które m.in. potrzebne są do przyswajania witaminy A, D, E i K, chronią układ nerwowy i przeciwdziałają nowotworom. W organizmie powinien być zachowany stosunek omega-3 do omega-6 tj. 1:5. Gdy omega-6 jest zbyt dużo to zakłócają pozytywne działanie kwasów omega-3. Często ta proporcja wynosi 1:10-12. Smażenie ryb na olejach roślinnych, które są źródłem omega-6 jest złym pomysłem. Ryby najlepiej przygotować na parze lub upiec.

Korzystne połączenia żywieniowe

Produkty pełnoziarniste + witamina C

Kwas fitynowy zawarty w łusce zboża, wiąże w organizmie niezbędne minerały – żelazo, magnez, wapń i utrudnia przy tym ich wchłanianie. Dodatek witaminy C zapobiega przyłączaniu tych pierwiastków do fityn. Do kanapek z ciemnym pieczywem wystarczy dodać, np. papryki, a do płatków czy otrębów owsianych dodać kiwi lub truskawek.

Czerwone, żółte i zielone warzywa + oliwa z oliwek

Warzywa w tych kolorach są źródłem witamin, które potrzebują zdrowego tłuszczu (nienasyconych kwasów tłuszczowych), aby mogły pełnić swoje funkcje. Witaminy A, E i K są niezwykle ważne i są rozpuszczalne w tłuszczu, bez niego nie zostają prawidłowo wykorzystane przez organizm. Dlatego do sałatek warto dodać odrobinę oliwy z oliwek, awokado, orzechów lub pestek dyni czy słonecznika, które są źródłem zdrowego tłuszczu.

Żelazo pochodzenia roślinnego + witamina C

Żelazo z produktów roślinnych (szpinak, suche nasiona roślin strączkowych, amarantus, ciemne pieczywo) jest słabo przyswajalne przez organizm. Aby uzyskać maksymalne wchłanianie tego pierwiastka należy spożyć jednocześnie witaminę C oraz mięso. Dobrym źródłem witaminy C jest żywność fermentowana, np. kiszonki.

Kurkuma + czarny pieprz

Kurkuma jest termogenikiem, który wspiera spalanie tkanki tłuszczowej, przyspiesza metabolizm, wykazuje działanie antywirusowe, antynowotworowe, zwiększa odporność organizmu. Pepiryna zawarta w pieprzu, zwiększa biodostępność kurkuminy dla organizmu.

Inne korzystne połączenia:

Składnik odżywczy Poprawia wchłanianie
B₁ Kompleks witamin B, witamina C, E, magnez
B₉ (kwas foliowy) Kompleks witamin B, Witamina C, H
C Witamina A, E, wapń, magnez, cynk, potas
A Kompleks witamin B, witamina C, E, D, wapń, cynk, NNKT
D Witamina A, C, E, wapń, fosfor, NNKT, światło słoneczne
Wapń Witamina C, D, magnez (proporcja 3:2), laktoza
Magnez Witamina B₁, B₆, D, bor, wapń, fosfor, białko
Potas Witamina B₆, magnez
Żelazo Witamina B₆, B₉, B₁₂, miedź, mangan, żywność pochodzenia zwierzęcego (czynnik mięsny)
Cynk Witamina A, C, E, białko, magnez, potas
Miedź Kobalt, żelazo
Selen Witamina E, A, C


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Polecamy
Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w wodzie – występowanie, zapotrzebowanie, znaczenie
Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w wodzie – występowanie, zapotrzebowanie, znaczenie Dzień Dobry TVN
Zdrowa dieta:
jakich produktów nie należy ze sobą łączyć i dlaczego?
Zdrowa dieta: jakich produktów nie należy ze sobą łączyć i dlaczego? TVN zdrowie
Niezbędny składnik diety - żelazo.
Zawartość żelaza w produktach - najlepsze źródła
Niezbędny składnik diety - żelazo. Zawartość żelaza w produktach - najlepsze źródła Dzień Dobry TVN
Produkty naturalne bogate w żelazo
Produkty naturalne bogate w żelazo TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby