Mintaj to ryba, którą można dostać praktycznie w każdym sklepie. Najczęściej dostępna jest w formie mrożonych filetów, paluszków rybnych czy filetów (niektóre z nich są już panierowane). Do tego jest bardzo smaczna i delikatna w smaku. Mintaj zaliczany jest do chudych ryb, tym samym polecany jest osobom, które się muszą stosować dietę redukcyjną. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, dlatego też chętnie jest jedzony przez osoby na diecie.
Mintaj – jakie wartości odżywcze ma mintaj?
Mintaj to jedna z najchudszych ryb. W 100 gramach mięsa znajduje się zaledwie 0,4 g tłuszczu. Nie jest też najlepszym źródłom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Szacuje się, że w 100 gramach mintaja jest ich ok. 0,48 grama. Zawiera za to sporo pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Dlatego może być alternatywą dla potraw na bazie mięsa wieprzowego czy drobiowego.
W mintaju znajduje się także witamina A i witamina D. Choć nie są to bardzo duże ilości, to i tak warto sięgnąć po tę rybę. Witamina A poprawia wygląd skóry oraz korzystnie wpływa na działanie wzroku. Witamina D natomiast wspomaga układ kostny, a także wspomaga pracę serca, chroni pod zawałem oraz pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Jego nadmiar odkłada się w tętnicach, a to może doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Mintaj zawiera śladowe ilości potasu i selenu. Pierwszy z pierwiastków korzystnie wpływa na pracę serca oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Selen natomiast wspiera pracę tarczycy.
Mintaj wyróżnia się zawartością fosforu. Pierwiastek ten odpowiada za mocne i zdrowe kości oraz zęby. Dodatkowo pierwiastek uczestniczy w przewodzeniu impulsów elektrycznych między komórkami.
Niewątpliwą zaletą mintaja jest bardzo niska absorpcja rtęci. Pierwiastek – w niewielkiej ilości – nie jest groźny dla zdrowia, inaczej dzieje się w przypadku kobiet w ciąży. W ich przypadku już niewielka ilość rtęci w organizmie może doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Pierwiastek może przebić barierę krew – łożysko i doprowadzić do poważnego uszkodzenia płodu (w szczególności mózgu i nerek).
Jak wybrać świeżą rybę? Dowiesz się tego z filmu:
Mintaj – jaką rybę wybrać?
Mintaj można dostać w postaci filetów, kostek, paluszków rybnych lub już przyprawionych płatów. Mimo że wybór jest bardzo duży, to nie w każdej postaci ryba będzie równie zdrowa. Jeśli mamy ochotę zjeść mintaja należy wybierać tę jego postać, która została najmniej przetworzona. Wszystkie paluszki rybne i doprawione już ryby to wybór najgorszy z możliwych. Producenci bardzo często dodają do nich substancje konserwujące czy sztuczne wzmacniacze smaku, które nie są obojętne dla zdrowia. W tego rodzaju produktach nie brakuje też glutaminianu sodu. Substancja ta wzmacnia smak potraw i w nadmiarze może doprowadzić do problemów z układem pokarmowym. Zawierają też bardzo dużo soli, która podnosi ciśnienie krwi i ma niekorzystny wpływ na pracę układu krążenia. Do ich smażenia używa się utwardzonych tłuszczów trans, a te są wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia.
A jak wybrać rybę mrożoną? Przede wszystkim trzeba przyjrzeć się tzw. glazurze. To ilość wody, która została użyta za zamrożenia ryby. Jej zadaniem jest ochrona produktu przed nadmiernym wysychaniem. Dobra mrożona ryba to taka, w której ilość glazury nie przekracza 3-5 proc. wagi całej ryby. Niestety nie wszyscy producenci trzymają się tych wytycznych, dlatego trzeba bardzo dokładnie czytać informacje zawarte na opakowaniu lub kupować rybę w sprawdzonym i pewnym miejscu. Dużą zaletą kostek z mintaja, które można dostać w większości sklepów jest to, że ryba została bardzo dobrze oczyszczona i nie zawiera już ości.
Mintaj – co można z niego przygotować?
Mintaj to ryba, która może być podawana na wiele sposób. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania klasycznego lub na parze. Warto łączyć ją z warzywami lub sosami, np. pomidorowym lub koperkowym. Można z niej przygotować kotlety rybne, a także dodać do zapiekanki. Przed przygotowywaniem ryby dobrze jest ją skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki 1-2 godziny. Ten prosty zabieg zapobiega rozpadaniu się ryby.
Przepis na pieczonego mintaja
Mintaja należy posypać ziołami i pieprzem. Tak przyprawioną rybę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczmy przez 20-25 minut. Rybę najlepiej podawać z brązowym ryżem, kaszą lub ziemniakami.