Polub nas na Facebooku
Czytasz: Leukopenia, czyli mała ilość białych krwinek: objawy, przyczyny, leczenie i dieta
menu
Polub nas na Facebooku

Leukopenia, czyli mała ilość białych krwinek: objawy, przyczyny, leczenie i dieta

NAN

Fot: benjaminnolte / fotolia.com

Leukopenia charakteryzuje się zwykle tylko dużym niedobrze leukocytów. Są to m.in. zmiany ropne na skórze, afty i wrzody w jamie ustnej, częste infekcje, bóle głowy i nudności oraz wymioty. Leczenie leukopenii polega na eliminacji przyczyny tego zjawiska i na poprawie odporności organizmu.

Do określania liczby leukocytów oraz pozostałych elementów morfotycznych (składników) krwi – erytrocytów i trombocytów – służy morfologia krwi z rozmazem. To badanie krwi określające ilość i jakość krwinek białych, czerwonych i płytek krwi. Ponadto wyodrębnia 5 frakcji leukocytów: neutrofile, monocyty, limfocyty, eozynofile oraz bazofile. Morfologia krwi to podstawowe badanie w profilaktyce zdrowotnej.

Co to jest leukopenia? To niski poziom leukocytów

Leukocyty, czyli białe krwinki, są związane z odpornością organizmu. Gdy pojawia się infekcja lub stan zapalny, układ odpornościowy zwiększa produkcję leukocytów, by zwalczyć powstały problem. Norma leukocytów u dorosłej osoby to przedział od 4 do 11 tysięcy krwinek w mikrolitrze krwi. Leukocyty dzieli się na frakcje. Neutrofile powinny stanowić od 60 do 70% wszystkich leukocytów, limfocyty od 20 do 45%, monocyty od 1 do 8%, eozynofile od 1 do 4%, a bazofile około 1%. Wyniki niemieszczące się w tych zakresach są nieprawidłowe.

Zobacz film: Co to są leukocyty jaka jest norma. Źródło: 36,6

Leukopenia: objawy – podatność na infekcje, zmiany skórne, powiększone węzły chłonne

W wyniku zbyt małej ilości leukocytów, czyli leukopenii, odporność organizmu jest mocno obniżona. Im mniej białych krwinek, tym większa jest podatność na infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, a także pierwotniakowe i pełzakowe. Lekka leukopenia objawy daje nie zawsze i nie u każdego. Niewielkie obniżenie poziomu leukocytów może nie wpłynąć na działanie układu immunologicznego, jeśli jest krótkotrwałe. W zależności od indywidualnych uwarunkowań organizmu skutki leukopenii mogą być jednak widoczne nawet przy małym spadku poniżej normę. Objawy leukopenii to:

  • osłabienie, zmęczenie,
  • problemy z koncentracją,
  • nudności i wymioty,
  • częste infekcje,
  • afty i inne zmiany wrzodziejące w jamie ustnej,
  • ropne zmiany skórne,
  • podwyższona temperatura ciała lub gorączka,
  • powiększenie węzłów chłonnych,
  • zapalenie płuc,
  • bóle głowy,
  • zaburzenia emocjonalne,
  • anemia,
  • długie i obfite miesiączki,
  • ropnie wątroby.

W ciężkich przypadkach leukopenia może skończyć się śmiercią, jeśli organizm całkowicie zatraca odporność. Wówczas nawet pozornie niegroźna infekcja może skutkować zgonem chorego.

Przyczyny leukopenii: zaburzenia wytwarzania białych krwinek

Deficyt białych krwinek może być następstwem choroby, zaburzeń pracy tarczycy oraz zaburzeń wrodzonych. Przyczyny leukopenii to:

  • choroby szpiku i nowotwory, w tym włóknienie szpiku, anemia aplastyczna, chłoniak Hodgkina i białaczka – leukopenia powstaje na skutek poważnego zaburzenia i upośledzenia procesów krwiotwórczych;
  • choroby autoimmunologiczne, w tym toczeń rumieniowaty układowy, choroby reumatyczne;
  • zakażenie wirusem HIV, AIDS,
  • nadczynność tarczycy,
  • hipersplenizm – gdy śledziona przedwcześnie niszczy komórki krwi,
  • radioterapia i chemioterapia,
  • choroby pasożytnicze,
  • zespół Kostmanna – zaburzenie wrodzone polegające na tym, że organizm produkuje zbyt mało neutrofili (które stanowią największą część wszystkich leukocytów),
  • gruźlica,
  • choroby skutkujące powiększeniem śledziony,
  • ciężkie i długotrwałe niedożywienie – witaminy i minerały biorą udział w procesach krwiotwórczych,
  • stres – leukopenia może wystąpić, gdy stres jest silny i długotrwały,
  • leki przyjmowane stale przez długi czas, w tym immunosupresyjne, przeciwpadaczkowe, przeciwbólowe, leki stosowane w nadczynności tarczycy oraz niektóre leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych,
  • ciężkie i długotrwałe zatrucie lakierami, farbami, organicznymi rozpuszczalnikami i benzenem.

Lekka leukopenia u dzieci i dorosłych może pojawiać się po długotrwałych infekcjach. Organizm jest w stanie samodzielnie wyrównać poziom leukocytów w takich wypadkach.

Leczenie leukopenii: domowe, naturalne, farmakologiczne, dieta

Ciężka leukopenia wymaga leczenia farmakologicznego, podania czynnika wzrostu granulocytów G-CSF bądź przeszczepu szpiku kostnego. Pomaga to organizmowi wytwarzać samodzielnie zdrową krew. Jeśli wiadomo, co powoduje niedobór białych krwinek, leczenie leukopenii powinno skupiać się na usunięciu przyczyny.

Wspomagająco oraz w lekkich przypadkach leukopenii stosuje się dietę zwiększającą odporność organizmu. Można powiedzieć, że to leczenie naturalne leukopenii. Aby poprawić odporność, należy regularnie jeść produkty bogate w witaminy oraz mikroelementy. Szczególnie te, które są źródłami:

  • selenu, np. orzechy i ryby,
  • cynku, np. kaszę gryczaną i pestki słonecznika oraz dyni,
  • witaminy A, np. marchew i wątrobę,
  • żelaza, np. wołowinę i mięso indyka,
  • witamin z grupy B, np. produkty pełnoziarniste, mleko i jego przetwory,
  • witaminy C, np. pomidory, natkę pietruszki i czarną porzeczkę.

Dieta w leukopenii jest metodą leczenia po przebytej chemioterapii lub radioterapii. Wówczas z przyczyn medycznych nie można podać leków zwiększających produkcję leukocytów ani czynnika wzrostu granulocytów, nie można też przeszczepić szpiku. Odporność powinna być odbudowywana stopniowo.

Ważne w przypadku leukopenii jest unikanie infekcji, by nie osłabiać dodatkowo układu immunologicznego. Należy więc zrezygnować z częstego przebywania w dużych skupiskach ludzi, rygorystycznie przestrzegać zasad higieny oraz nie narażać się na działanie zmiennych warunków atmosferycznych ani przegranie lub wyziębienie organizmu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1030
43
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?