Laktoowowegetarianizm (zwany też niekiedy owolaktarianizmem) to nazwa pochodząca od łacińskich słów lactus (mleko), ovum (jajko) i vegetatio (roślinność). Termin ten wskazuje na składniki diety, do której się odnosi.
Na czym polega laktoowowegetarianizm?
Laktoowowegetarianizm to jeden z wariantów diety ograniczającej spożycie produktów odzwierzęcych. Jej zwolennicy kierują się najczęściej względami etycznymi, w związku z czym rezygnują z jedzenia jakichkolwiek substancji pochodzących z uboju zwierząt – nie tylko mięsa (każdego – czerwonego, drobiu, ryb, owoców morza) i podrobów, ale też smalcu, żelatyny czy podpuszczki. Z tych samych powodów laktoowowegetarianie nie używają produktów ze skóry naturalnej, nie korzystają z kosmetyków zawierających takie substancje, jak kolagen i keratyna (proteiny zwierzęce) albo łój i jego pochodne (np. kwas stearynowy). Dieta laktoowowegetariańska z jadłospisu nie wyklucza surowców pozyskiwanych od żywych zwierząt – mleka, jaj, miodu. W związku z tym dopuszczalne jest także spożywanie nabiału, ale istnieją wyjątki od tej zasady. Laktoowowegetarianie nie jedzą np. serów podpuszczkowych, bo niezbędny do ich wytworzenia enzym pochodzi najczęściej z żołądków młodych zwierząt (istnieją także podpuszczki roślinne i syntetyczne, a powstające z ich wykorzystaniem produkty spełniają kryteria diety laktoowowegetariańskiej).
Polecamy: Wegetarianizm – zalety i wady diety bezmięsnej
Czy dieta wegetariańska jest dobra także dla dzieci? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta:
Laktoowowegetarianizm a inne rodzaje diet wegetariańskich
Laktoowowegetarianizm jest najpowszechniejszą formą odżywiania jarskiego. By lepiej określić jego specyfikę, warto porównać go z innymi rodzajami diet określanych mianem wegetariańskich. Dwie z nich są bardziej restrykcyjne:
- laktowegetarianizm – oparty na tych samych zasadach co laktoowowegetarianizm, ale wykluczający dodatkowo jedzenie jaj,
- owowegetarianizm – odmiana laktoowowegetarianizmu, która wyklucza spożywanie mleka i jego wszelkich przetworów.
- Popularne są też diety semiwegetariańskie, które ograniczają spożywanie mięsa do:
- ryb i owoców morza (pescowegetarianizm),
- drobiu, czasem również ryb (pollowegetarianizm),
- okazjonalnej konsumpcji (fleksitarianizm).
W odróżnieniu od laktoowowegetarian zwolennicy semiwegetarianizmu często nie przestrzegają ściśle zasady wykluczania z jadłospisu produktów pochodzących z uboju zwierząt, takich jak żelatyna czy podpuszczka.
Laktoowowegetarianizm – jadłospis
Za laktoowowegetariańską należy uznać każdą dietę, która nie zawiera surowców pozyskiwanych z martwych zwierząt. W praktyce jednak osoby, które decydują się na taki styl żywienia, zwykle mają na uwadze nie tylko względy etyczne, ale też ekologiczne i zdrowotne. Świadomie komponują swój jadłospis zgodnie z aktualnymi rekomendacjami dietetyków i lekarzy. Zwolennicy laktoowowegetarianizmu jedzą przede wszystkim warzywa, owoce (świeże lub o niskim stopniu przetworzenia), produkty zbożowe z pełnego ziarna. W ich menu znajdują się jajka, mleko i niektóre jego przetwory, ale także nasiona roślin strączkowych, orzechy, zioła, oleje roślinne. Unikają żywności wysokoprzetworzonej, w tym słodyczy i fast foodów.
Korzyści ze stosowania diety laktoowowegetariańskiej
Skomponowana zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dieta laktoowowegetariańska jest bardzo korzystna dla ludzkiego organizmu. Według licznych badań jej zwolennicy rzadziej zapadają na cukrzycę typu II, choroby sercowo-naczyniowe, nowotworowe i neurodegeneracyjne, cieszą się zwykle większą niż inni odpornością, szczupłą sylwetką, dobrym stanem skóry i jej przydatków, na dłużej zachowują młody wygląd. Laktoowowegetarianizm przyczynia się także do poprawy losu zwierząt hodowlanych, a jego rosnąca popularność daje nadzieję na ograniczenie zużycia zasobów naturalnych i ingerencji człowieka w środowisko, która prowadzi do globalnego ocieplenia, degradacji gleb czy zanieczyszczania wód.
Jak odpowiednio zbilansować dietę laktoowowegetariańską?
Właściwie skomponowany jadłospis laktoowowegetariański zawiera wszystkie niezbędne ludzkiemu organizmowi substancje odżywcze. To dieta odpowiednia dla każdego, w tym dzieci, kobiet w ciąży, sportowców, osób pracujących fizycznie. Laktoowowegetarianizm jest wręcz wskazany w przypadku różnego rodzaju schorzeń (np. choroby niedokrwiennej serca), choć zmianę stylu żywienia należy wówczas skonsultować z lekarzem prowadzącym.
Zwolennicy laktoowowegetarianizmu powinni pamiętać, że rezygnując z jedzenia mięsa, pozbawiają się bogatego źródła aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B (zwłaszcza B12), witaminy D, cynku, selenu i łatwo przyswajalnego żelaza. By zapewnić sobie odpowiednią podaż tych substancji, muszą sięgać po zasobne w nie produkty roślinne, spożywać odpowiednie ilości jaj i nabiału. Przy zachowaniu tej zasady żaden ze składników nie wymaga suplementacji.