Polub nas na Facebooku
Czytasz: Laktoowowegetarianizm – na czym polega i czy warto go stosować?
menu
Polub nas na Facebooku

Laktoowowegetarianizm – na czym polega i czy warto go stosować?

świeże warzywa leża na drewnianym blacie.

Fot. seb_ra / Getty Images

Laktoowowegetarianizm to najbardziej popularny z wariantów diety wegetariańskiej, a zarazem styl życia. Stosujące go osoby – kierując się przede wszystkim względami etycznymi – rezygnują ze spożywania i użytkowania wszelkich produktów, których pozyskanie wiąże się z zabijaniem zwierząt.

Laktoowowegetarianizm (zwany też niekiedy owolaktarianizmem) to nazwa pochodząca od łacińskich słów lactus (mleko), ovum (jajko) i vegetatio (roślinność). Termin ten wskazuje na składniki diety, do której się odnosi.

Czy znasz wszystkie odmiany wegetarianizmu?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Na czym polega laktoowowegetarianizm?

Laktoowowegetarianizm to jeden z wariantów diety ograniczającej spożycie produktów odzwierzęcych. Jej zwolennicy kierują się najczęściej względami etycznymi, w związku z czym rezygnują z jedzenia jakichkolwiek substancji pochodzących z uboju zwierząt – nie tylko mięsa (każdego – czerwonego, drobiu, ryb, owoców morza) i podrobów, ale też smalcu, żelatyny czy podpuszczki. Z tych samych powodów laktoowowegetarianie nie używają produktów ze skóry naturalnej, nie korzystają z kosmetyków zawierających takie substancje, jak kolagen i keratyna (proteiny zwierzęce) albo łój i jego pochodne (np. kwas stearynowy). Dieta laktoowowegetariańska z jadłospisu nie wyklucza surowców pozyskiwanych od żywych zwierząt – mleka, jaj, miodu. W związku z tym dopuszczalne jest także spożywanie nabiału, ale istnieją wyjątki od tej zasady. Laktoowowegetarianie nie jedzą np. serów podpuszczkowych, bo niezbędny do ich wytworzenia enzym pochodzi najczęściej z żołądków młodych zwierząt (istnieją także podpuszczki roślinne i syntetyczne, a powstające z ich wykorzystaniem produkty spełniają kryteria diety laktoowowegetariańskiej).

Polecamy: Wegetarianizm – zalety i wady diety bezmięsnej

Czy dieta wegetariańska jest dobra także dla dzieci? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta:

Zobacz film: Dieta wegetariańska i wegańska u małych dzieci. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Laktoowowegetarianizm a inne rodzaje diet wegetariańskich

Laktoowowegetarianizm jest najpowszechniejszą formą odżywiania jarskiego. By lepiej określić jego specyfikę, warto porównać go z innymi rodzajami diet określanych mianem wegetariańskich. Dwie z nich są bardziej restrykcyjne:

  • laktowegetarianizm – oparty na tych samych zasadach co laktoowowegetarianizm, ale wykluczający dodatkowo jedzenie jaj,
  • owowegetarianizm – odmiana laktoowowegetarianizmu, która wyklucza spożywanie mleka i jego wszelkich przetworów.
  • Popularne są też diety semiwegetariańskie, które ograniczają spożywanie mięsa do:
  • ryb i owoców morza (pescowegetarianizm),
  • drobiu, czasem również ryb (pollowegetarianizm),
  • okazjonalnej konsumpcji (fleksitarianizm).

W odróżnieniu od laktoowowegetarian zwolennicy semiwegetarianizmu często nie przestrzegają ściśle zasady wykluczania z jadłospisu produktów pochodzących z uboju zwierząt, takich jak żelatyna czy podpuszczka. 

Laktoowowegetarianizm – jadłospis

Za laktoowowegetariańską należy uznać każdą dietę, która nie zawiera surowców pozyskiwanych z martwych zwierząt. W praktyce jednak osoby, które decydują się na taki styl żywienia, zwykle mają na uwadze nie tylko względy etyczne, ale też ekologiczne i zdrowotne. Świadomie komponują swój jadłospis zgodnie z aktualnymi rekomendacjami dietetyków i lekarzy. Zwolennicy laktoowowegetarianizmu jedzą przede wszystkim warzywa, owoce (świeże lub o niskim stopniu przetworzenia), produkty zbożowe z pełnego ziarna. W ich menu znajdują się jajka, mleko i niektóre jego przetwory, ale także nasiona roślin strączkowych, orzechy, zioła, oleje roślinne. Unikają żywności wysokoprzetworzonej, w tym słodyczy i fast foodów.

Korzyści ze stosowania diety laktoowowegetariańskiej

Skomponowana zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dieta laktoowowegetariańska jest bardzo korzystna dla ludzkiego organizmu. Według licznych badań jej zwolennicy rzadziej zapadają na cukrzycę typu II, choroby sercowo-naczyniowe, nowotworowe i neurodegeneracyjne, cieszą się zwykle większą niż inni odpornością, szczupłą sylwetką, dobrym stanem skóry i jej przydatków, na dłużej zachowują młody wygląd. Laktoowowegetarianizm przyczynia się także do poprawy losu zwierząt hodowlanych, a jego rosnąca popularność daje nadzieję na ograniczenie zużycia zasobów naturalnych i ingerencji człowieka w środowisko, która prowadzi do globalnego ocieplenia, degradacji gleb czy zanieczyszczania wód.

Jak odpowiednio zbilansować dietę laktoowowegetariańską?

Właściwie skomponowany jadłospis laktoowowegetariański zawiera wszystkie niezbędne ludzkiemu organizmowi substancje odżywcze. To dieta odpowiednia dla każdego, w tym dzieci, kobiet w ciąży, sportowców, osób pracujących fizycznie. Laktoowowegetarianizm jest wręcz wskazany w przypadku różnego rodzaju schorzeń (np. choroby niedokrwiennej serca), choć zmianę stylu żywienia należy wówczas skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Zwolennicy laktoowowegetarianizmu powinni pamiętać, że rezygnując z jedzenia mięsa, pozbawiają się bogatego źródła aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B (zwłaszcza B12), witaminy D, cynku, selenu i łatwo przyswajalnego żelaza. By zapewnić sobie odpowiednią podaż tych substancji, muszą sięgać po zasobne w nie produkty roślinne, spożywać odpowiednie ilości jaj i nabiału. Przy zachowaniu tej zasady żaden ze składników nie wymaga suplementacji.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
398
35
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?