Polub nas na Facebooku
Czytasz: Krzemionka – charakterystyka, właściwości, zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Krzemionka – charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Kobieta, która ma maseczkę na twarzy

Fot: Milos Dimic / gettyimages.com

Krzemionka jest nieorganicznym związkiem chemicznym należącym do grupy tlenków, w których krzem jest na IV stopniu utlenienia. Nazywa się ją minerałem, ponieważ w naturalnym środowisku występuje pod postacią kwarcu, który można znaleźć w roślinach i niektórych organizmach zwierzęcych. Wykorzystywana jest w przemyśle, kosmetyce i jako składnik suplementów diety.

Krzemionka to biały, bezwonny proszek o okrągłych cząsteczkach, który można kupić w różnych postaciach. Jest dostępna nie tylko w formie sypkiej, lecz również płynnej. Żel krzemionkowy doskonale pochłania wilgoć, dlatego dodaje się go do wielu przedmiotów, które wymagają osuszenia. Jakie jeszcze właściwości ma krzemionka?

Co to jest krzemionka?

Krzemionka to tak naprawdę dwutlenek krzemu. W przyrodzie można ją znaleźć w roślinach i organizmach zwierzęcych, np. w skorupkach okrzemek. Chemicznie jest białym, pozbawionym zapachu proszkiem o sferycznych cząsteczkach, ale intensywnie chłodzona, może przyjąć formę krzemionki bezpostaciowej. Dużą zaletą jest jej różnorodne zastosowanie na różnych płaszczyznach.

Cenne właściwości krzemionki

W przypadku takich związków jak krzemionka właściwości dwutlenku można podzielić na trzy rodzaje: przemysłowe, kosmetyczne oraz lecznicze, ponieważ nie ograniczają się one wyłącznie do jednego obszaru zastosowania. Krzemionka jest bowiem nie tylko znakomitym środkiem absorbującym wilgoć, ale też ma bardzo dobry wpływ na kondycję skóry. Ponadto działa przeciwzbrylająco, co pozwala wykorzystać ją jako składnik leków i suplementów diety.

Krzemionka koloidalna do celów przemysłowych

Krzemionkę koloidalną, uzyskiwaną poprzez rozpuszczenie w wodzie, wykorzystuje się głównie w przemyśle. Jest stosowana jako dodatek i wypełniacz do żywic, farb i różnego rodzaju klejów. Styczność z tym związkiem mają też osoby pracujące w piaskowniach i kopalniach, ponieważ minerał jest jednym ze składników piasku. Dodawany do produktów, tworzy gładką i mocno klejącą masę, lecz przy długotrwałym kontakcie może być niebezpieczny dla zdrowia. Osoby pracujące na co dzień z krzemionką koloidalną narażone są na nadmierne pylenie i obciążone dużym ryzykiem zachorowania na pylicę płuc, dlatego muszą nosić maski ochronne.

Zobacz film i dowiedz się gdzie szukać krzemionki:

Zobacz film: Skrzyp polny jako źródło krzemionki - jaki skrzyp kupować? Źródło: Dzień Dobry TVN

Krzemionka – zastosowanie w kosmetyce

W kosmetyce wykorzystuje się na ogół krzemionkę organiczną, ponieważ ma zbawienne działanie na skórę. Opóźnia procesy starzenia i wyrównuje koloryt. Reguluje wydzielanie sebum, co jest bardzo korzystne dla osób z cerą tłustą i mieszaną. Złuszcza martwy naskórek, więc jest częstym składnikiem peelingów do twarzy. Umieszcza się ją w różach, pudrach sypkich lub cieniach do powiek, ponieważ matuje i odbija światło, a zatem sprawia, że skóra jest gładka, nie błyszczy się i wygląda na wypoczętą. Co ciekawe, krzemionkę organiczną można stosować również do wspomagania redukcji cellulitu i tkanki tłuszczowej, ponieważ poprawia krążenie, regeneruje skórę i ma zdolność do rozbijania komórek lipidowych.

Krzemionka na włosy i do pielęgnacji zębów

Krzemionka jest popularnym składnikiem szamponów i odżywek do włosów, ponieważ ogranicza ich łamliwość i wypadanie. Można ją znaleźć także w preparatach wzmacniających paznokcie. Ponieważ ma właściwości ścierające i czyszczące, obecna jest w pastach do zębów. Pielęgnuje je i usuwa z nich osad oraz płytkę nazębną.

Żel krzemionkowy

Żel krzemionkowy nie jest produktem leczniczym, ale można go spotkać niemal wszędzie. Jego rolą jest pochłanianie wilgoci, co pozwala na szerokie zastosowanie go w codziennym życiu. Umieszcza się go zazwyczaj w pobliżu przedmiotów, które wymagają osuszenia lub ochrony po kontakcie z wodą. Torebki z żelem są umieszczane w opakowaniach z butami, ubraniami lub przedmiotami elektronicznymi, np. telefonami komórkowymi.

Żel krzemionkowy jest związkiem syntetycznym, a dokładnie formą dwutlenku tlenu, która ma postać granulek. Powstaje z wody, krzemianu sodowego i ze szkła. Sam w sobie nie jest szkodliwy. Niestety jego działanie jest często wzmacniane poprzez dodawanie innych substancji, które mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Takim związkiem jest np. chlorek kobaltu, który dla człowieka może być toksyczny. Torebki z żelem krzemionkowym łatwo się niszczą i nie trudno o kontakt z niechcianymi dodatkami, dlatego należy je usuwać zaraz po uszkodzeniu.

Krzemionka w suplementach diety

Krzemionkę bardzo często dodaje się do leków lub suplementów diety, ponieważ ma nie tylko właściwości zdrowotne, ale też zapobiega zbrylaniu się substancji czynnych zawartych w preparacie. Podobnie jak w kosmetykach, przedłuża ich trwałość. Można ją również pić. Krzemionka do picia jest skutecznym środkiem wzmacniającym włosy i paznokcie oraz skórę od wewnątrz.

Bibliografia:

1. M.M. Głowacki, Właściwości optyczne i strukturalne krzemianów ziem rzadkich i ich roztworów stałych, Warszawa 2012, s. 7–17.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
70
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?