Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kokos – dlaczego warto go jeść? Jak go otworzyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Kokos – dlaczego warto go jeść? Jak go otworzyć?

Kokosy

Fot: Moncherie / gettyimages.com

Kokos gości na Polskich stołach stosunkowo rzadko. To wielka szkoda, bo zdaniem specjalistów jest doskonałym źródłem cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych. Zawiera także sporo błonnika, który poprawia przemianę materii. Dlaczego jeszcze warto zwrócić uwagę na kokosy?

Kokos, a właściwie orzech kokosowy, rośnie na palmie kokosowej. Drzewo porasta głównie południowo-wschodnią Azję lub północno-zachodnią część Ameryki Południowej. Zdarza się, że palma kokosowa osiąga nawet 30 metrów wysokości. Owoce z drzewa palmowego są duże, niektóre osiągają wagę nawet 2,5 kilograma.

Kokos – wartości odżywcze

Kokos, a konkretnie jego miąższ, to bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych. Owoc zawiera trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które są znacznie bezpieczniejsze dla zdrowia niż trójglicerydy długołańcuchowe, które przyczyniają się do rozwoju np. miażdżycy. Kwasy MTC metabolizowane są znacznie szybciej i z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej. Tym samym organizm ich nie odkłada i niemal od razu wykorzystuje, jako źródło energii. Niektóre badania sugerują, że trójglicerydy średniołańcuchowe mogą chronić przed rozwojem choroby Alzheimera.

Dodatkowo kokos jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, magnezu, fosforu czy kwasu foliowego. Błonnik pokarmowy wspomaga trawienie, a także zatrzymuje uczucie sytości na dłużej. Pomaga także obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu, tym samym chroni przed rozwojem miażdżycy.

Potas to pierwiastek, którego potrzebuje przede wszystkim układ krążenia. Wzmacnia serce oraz pomaga wyregulować ciśnienie. Produkty bogate w potas polecane są szczególnie tym osobom, które chorują na nadciśnienie. W 100 gramach znajduje się aż 356 mg tego pierwiastka. Korzystny wpływ na układ krążenia ma także magnez. Dodatkowo pierwiastek wspomaga działanie układu nerwowego i pomaga zredukować stres.

Natomiast fosfor wzmacnia kości i zęby. Kwas foliowy obecny w kokosie szczególnie potrzebny jest osobom, które chorują na anemię oraz kobietom, które starają się o dziecko lub są w ciąży. W przypadku przyszłych mam niedobór kwasu foliowego może przyczynić się do uszkodzenia cewy nerwowej – to właśnie z niej rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka.

Niektóre badania pokazują, że zawarte w kokosie substancje działają antybakteryjnie i chronią przed rozwojem próchnicy.

Kokos – kalorie

Mimo że kokos zawiera sporo błonnika pokarmowego (100 gramów suszonego miąższu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę substancję), to osoby, które dbają o linię lub właśnie się odchudzają nie powinny sięgać po niego zbyt często. W 100 g świeżego miąższu znajduje się aż 354 kcal!

Kokos – jak wybrać?

Kokos nie jest zbyt popularnym owocem w naszym kraju i nie każdy wie, jak wybrać ten najlepszy okaz. Na co zwrócić uwagę? Zanim włożymy kokosa do koszyka owocem trzeba potrząsnąć. Jeśli będzie słychać chlupotanie możemy mieć pewność, że owoc jest świeży. Jeśli chlupotania nie będzie to środek kokosa jest wyschnięty, a jego miąższ praktycznie nie nadaje się do jedzenia.

Kokos – jak go otworzyć?

Każdy owoc posiada 3 wgłębienia. W jednym z nich trzeba zrobić dziurkę, najlepiej użyć do tego korkociągu lub cienkiego noża. Następnie owoc trzeba przekręcić do góry nogami i wylać znajdującą się w nim wodę (można ją wykorzystać do przygotowywania potraw, np. koktajlu owocowego).

Następnie przytrzymaj mocno koksa i uderzaj w niego tępą stroną ciężkiego noża po obwodzie. Kokos powinien pęknąć i sam się otworzyć. Jeśli to nie zadziałało, trzeba wpić nóż w skorupę kokosa i uderzać np. tłuczkiem do mięsa. Podczas otwierania koksa łatwo można się skaleczyć, dlatego zachować ostrożność.

Do oddzielania miąższu od skorupy trzeba użyć noża z okrągłą końcówką (wystarczy delikatnie podważyć miąższ) lub łyżki do lodów.

Zobacz także: Woda kokosowa – jakie posiada właściwości zdrowotne? Ile ma kalorii?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?