Kasza kukurydziana powstaje z oczyszczonych i rozdrobnionych ziaren kukurydzy. Produkuje się z niej mąkę kukurydzianą. Dostarcza błonnika pokarmowego i jest lekkostrawna. To źródło witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witamin z grupy B i fosforu, żelaza, sodu. Wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci oraz narządu wzroku. Podnosi ogólną odporność organizmu i pomaga oczyścić go z toksyn. Kasza kukurydziana nazywana jest również polentą i występuje w trzech odmianach – żółtej, białej, czarnej, jednak najczęściej spotyka się odmianę żółtą.
Co to jest kasza kukurydziana?
Kasza kukurydziana to produkt spożywczy, który uzyskuje się z ziaren kukurydzy. Ma formę grysiku (stąd też często nazywana bywa grysikiem kukurydzianym) lub drobnej kaszki. Jest powszechnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej. Największą popularnością cieszy się w Ameryce Południowej, jednakże jej walory smakowe i odżywcze doceniane są na całym świecie. Stanowi dodatek do zup i gulaszów. Wypieka się z niej tortille i przyrządza zapiekanki, omlety, farsze. W kuchni włoskiej używa się jej do gotowania polenty, zaś w rumuńskiej – mamałygi. Służy do produkcji chlebków i placuszków. Można ją serwować na słodko z konfiturą czy owocami. Świetnie sprawdza się także w diecie małego dziecka.
Po ugotowaniu kasza kukurydziana zwiększa objętość i masę w następujący sposób:
- konsystencja półgęsta – 270% przyrostu objętości i 250% przyrostu masy,
- konsystencja gęsta – 250% przyrostu objętości i 230% przyrostu masy.
Zobaczcie, jak przygotować rozgrzewającą kasze jaglaną:
Kasza kukurydziana – wartości odżywcze
Wartości odżywcze kaszy kukurydzianej w 100 g produktu przedstawiają się następująco:
- wartość energetyczna 1450 kJ/342 kcal,
- tłuszcz 1,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone stanowią 0,45 g,
- węglowodany 72,2 g, w tym cukry stanowią 0,9 g,
- białko 8,3 g,
-
błonnik 2,3 g.
Kasza kukurydziana – właściwości prozdrowotne
Kasza kukurydziana wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego oraz niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. 100 g produktu zaspokaja 77% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej (RWS) na kwas foliowy, czyli witaminę B9 (154 µg), 46% RWS na tiaminę, czyli witaminę B1 (0,51 mg), 27% RWS na niacynę, czyli witaminę B3 (4,31 mg), 26% RWS na ryboflawinę, czyli witaminę B2 (0,37 mg), 18% RWS na witaminę B6 (0,25 mg). Kasza kukurydziana wyróżnia się też najwyższą zawartością witaminy A spośród innych kasz. Kasza kukurydziana dostarcza sodu (0,005 g), fosforu (124 mg), żelaza (4,1 mg) oraz magnezu, potasu, selenu, kobaltu.
W formie kleiku kaszka kukurydziana stosowana jest w chorobach przewodu pokarmowego. Wykazuje właściwości nawilżające i regenerujące błony śluzowe żołądka i dwunastnicy. Jest lekkostrawna, przez co powinna być spożywana przez osoby odchudzające się. Dodatkowo spożycie małej ilości wiąże się z wystąpieniem wysokiej sytości. Grysik ma też przyzwoity indeks glikemiczny (IG) na poziomie 58. Znajdujące się w nim białko nie zawiera tryptofanu (organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów białkowych, wzór sumaryczny C11H12N2O2), w związku z czym nie wywołuje odczynów alergicznych.
Kasza kukurydziana jest jednym z produktów stosowanych w diecie bezglutenowej i celiakii. Zawiera neutralizującą wolne rodniki luteinę i betakaroten, który jest mocnym przeciwutleniaczem i nadaje skórze piękny, brzoskwiniowy odcień. Z kaszy kukurydzianej oraz jogurtu naturalnego można przyrządzić maseczkę na twarz. Zabieg odżywi i wygładzi skórę, poprawia ukrwienie i działa jak mini-peeling.
Jak przygotować kaszę kukurydzianą?
Jak ugotować kaszę kukurydzianą? To bardzo proste, jednak wymaga cierpliwości i energii. Do jej przygotowania potrzebna będzie oczywiście oprócz samej kaszy woda i sól. Na jedną szklankę kaszy powinno przypadać około 2,5 szklanki wody. Do wrzącej wody wsypuje się powoli kaszę, pamiętając przy tym o dynamicznym mieszaniu przy użyciu trzepaczki, żeby nie powstały grudki. Przez kilka minut kaszę gotuje się na dużym gazie, który następnie zmniejsza się. Trzepaczkę zmienia się na drewnianą łyżkę i miesza przez cały czas gotowania, czyli około 30–40 minut. Po tym czasie kasza przestaje przylegać do ścianek naczynia, uzyskuje kremową i jednolitą konsystencję. Z taką kaszą idealnie komponują się miód, suszona żurawina, chipsy bananowe, orzechy laskowe, prażone wiórka kokosowe, maliny, jagody, morele czy inne świeże owoce. Wówczas uzyskuje się kaszę kukurydzianą na słodko. Możliwe jest także gotowanie kaszy kukurydzianej na mleku. To panaceum na niemowlęce zaparcia.
Przepis na placek z kaszy kukurydzianej
Placek z kaszy kukurydzianej to zdrowe i pożywne danie, które można spożywać na słodko lub słono, ciepłe lub po ostudzeniu. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej, 1 szklanka mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, niepełna łyżeczka soli, 2 łyżki roztopionego masła, 1 szklanka mleka, 1 jajko. Na początku należy nagrzać piekarnik do temperatury 200ᵒC. Blachę wykłada się papierem do pieczenia. W przypadku gdy akurat się go nie ma, blachę smaruje się tłuszczem i posypuje tartą bułką. W misce należy dokładnie wymieszać wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaje się pozostałe produkty i miksuje. Masę przekłada się do formy i piecze przez około 20 minut.