Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jaką dietę należy stosować przy kolce nerkowej?
menu
Polub nas na Facebooku

Jaką dietę należy stosować przy kolce nerkowej?

Guido Mieth/getty images

Odpowiednio dobrana dieta wspomaga pracę nerek. Typowymi objawami choroby są: ból, częste oddawanie moczu, nudności i wymioty. Właściwe odżywianie może pomóc zmniejszyć objawy.

Działania prewencyjne w zakresie objawów kolki nerkowej podejmuje się w przypadku zakwalifikowania chorego do grupy potencjalnego ryzyka oraz na podstawie analizy badań laboratoryjnych i oceny metabolicznej. Podstawą diety przy kolce nerkowej jest odpowiednia podaż płynów. Warto wiedzieć co wykluczyć, a co włączyć do codziennego jadłospisu.

Zła dieta – jedna z przyczyn kolki nerkowej

Kolka nerkowa najczęściej pojawia się u osób między 20. a 50. rokiem życia. Cierpią na nią głównie mężczyźni wykazujący skłonności genetyczne i prowadzący tryb życia zwiększający ryzyko złogów. Kolce nerkowej sprzyjają dieta bogata w białko i wysokozmineralizowaną wodę, a także ciepły klimat.

Znaczenie wody w kolce nerkowej

Dieta w kolce nerkowej powinna być przede wszystkim bogata w płyny, najlepiej w zwykłą, niegazowaną wodę mineralną. Jednak pod uwagę należy dodatkowo wziąć czas jej przyjmowania i jakość. Dobowa ilość wydalanego moczu powinna wynosić około 2 litrów przy gęstości w okolicach 1,01 g/ml. W ciepłe i słoneczne dni człowiek traci z potem bardzo dużo wody oraz elektrolitów. Taka sama zależność występuje w przypadku intensywnych ćwiczeń fizycznych. Nieuzupełnianie płynów w takich sytuacjach prowadzi do odwodnienia i wpływa na ciężar właściwy moczu. Przy prawidłowej ilości wypijanej wody kolor moczu jest słomkowożółty. Zbyt ciemny może świadczyć o niskim nawodnieniu.

Dziennie należy pić 1,5–2 litry wody filtrowanej, niskosodowej. Najlepiej, gdy stanowi ona połowę przyjmowanych dobowo płynów. Pozostałe napoje powinny mieć pH zbliżone do neutralnego, czyli 7,0. W związku z tym należy wykluczyć sok z grejpfruta ze względu na właściwości litogenne (czyli przyczyniające się do powstawania kamieni). Badania wykazały, że spożycie 240 ml soku zwiększa ryzyko pojawienia się kolki nerkowej o 40%. Wiele wątpliwości i sprzecznych doniesień związanych jest z piciem piwa i wina. Z jednej strony oba trunki zwiększają filtrację nerkową, a co za tym idzie – zmniejszają gęstość moczu. Z drugiej jednak nie wolno zapominać o tym, że regularne spożywanie wina i piwa może prowadzić do marskości wątroby, otyłości, stanów zapalnych trzustki, a zwłaszcza do uzależnienia. Duże znaczenie ma sposób przyjmowania płynów. Wodę należy pić w niewielkich porcjach, regularnie przez cały dzień, nawet tuż po nocnym oddaniu moczu. Najczęściej zaleca się około 200 ml płynów co 1,5–2 godziny. Pomaga to pozbyć się szczawianów, moczanów, fosforanów i kwasu moczowego w procesie krystalizacji oraz zwiększyć przepływ moczu przez drogi moczowe.

Składniki odżywcze w diecie przeciw kolce nerkowej

Szczegółowa dieta w leczeniu kolki nerkowej spowodowanej przez kamicę moczową uzależniona jest od rodzaju kamicy. Znając skład kamieni, dietetycy są w stanie stworzyć spersonalizowany jadłospis, który pomaga w leczeniu dolegliwości. Profilaktyka natomiast obejmuje zrównoważoną dietę, zawierającą dużą ilość nisko przetworzonych lub nieprzetworzonych warzyw i owoców oraz uwzględniającą spożywanie posiłków w regularnych odstępach. Niezwykle ważny jest błonnik, który usprawnia trawienie i pomaga pozbyć się z jelit zalegających resztek pokarmowych.

Osoby z kamicą nerkową oraz chcące jej uniknąć powinny ograniczyć spożywanie białka zwierzęcego, które przyczynia się do zwiększenia stężenia mocznika. Zgodnie z zaleceniami dziennie należy spożywać białko w ilości 0,8–1 g/kg. Ważne, aby dostosować jego ilość do wieku pacjenta. W przypadku dzieci i młodzieży w okresie wzrostu wielkość ta jest bardziej elastyczna.

Profilaktykę kolki nerkowej stanowi dieta uboga w puryny. Zawierają ją głównie: podroby, dziczyzna, śledzie, szproty, fasola, grzyby, herbata, kakao, kawa, szpinak oraz groch. Im wyższe jest pH posiłków, tym większe pH moczu. Zasadowe pH mają potrawy należące do diety wegetariańskiej i wegańskiej. Jednak trzeba przy nich unikać niektórych warzyw, w tym:

  • szczawiu,
  • buraków,
  • botwiny,
  • rabarbaru,
  • szpinaku,
  • roślin strączkowych.

Specjaliści zalecają ograniczenie spożywania produktów mlecznych, w tym mleka, jogurtów, kefirów oraz deserów. Rozwojowi kamieni sprzyja dieta bogata w sól. Obecnie mówi się, że dzienne spożycie chlorku sodu powinno wynosić od 3 do 5 g. Potrawy wysoko przetworzone oraz dania typu fast food nie tylko sprzyjają rozwojowi kamicy nerkowej, ale przyczyniają się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz film: Nerki

źródło:x-news

Bibliografia:

1. Han Haewook et al. “Nutritional Management of Kidney Stones (Nephrolithiasis)”. Clinical nutrition research vol. 4,3 (2015): 137-52. doi:10.7762/cnr.2015.4.3.137.

2. Piotr Paweł Świniarski. Profilaktyka kamicy nerkowej. Przegląd Urologiczny 2013/4(80).

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
92
9
Polecamy
Głodówki oczyszczające.
Głosy za i przeciw
Głodówki oczyszczające. Głosy za i przeciw Dzień Dobry TVN
Dieta w kamicy nerkowej – zalecenia dietetyczne a typ kamieni
Dieta w kamicy nerkowej – zalecenia dietetyczne a typ kamieni TVN zdrowie
Jaką dietę stosuje się przy torbielach nerek?
Jaką dietę stosuje się przy torbielach nerek? TVN zdrowie
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?