Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak wzmocnić zęby - dieta i produkty dla zdrowych zębów. Wzmocnienie zębów u dzieci, w ciąży
menu
Polub nas na Facebooku

Jak wzmocnić zęby - dieta i produkty dla zdrowych zębów. Wzmocnienie zębów u dzieci, w ciąży

Kobieta siedzi na fotelu u stomatologa i trzyma w dłoni zielone jabłko

Fot. bulatovic /Getty Images

Dieta wzmacniająca zęby powinna dostarczać dużych ilości wapnia, fosforu, witaminy C i D. Związki te uczestniczą w procesach mineralizacji oraz chronią przed próchnicą, stanami zapalnymi dziąseł i paradontozą. Produktami szczególnie zalecanymi w diecie na mocne zęby są: nabiał, brokuły, marchew, olej kokosowy, cytrusy, zielona herbata. 

Na zdrowie i kondycję zębów u dzieci i dorosłych ma wpływ nie tylko codzienna higiena jamy ustnej, ale również zbilansowana dieta. Produktami przyczyniającymi się do wzmocnienia zębów są tłuste ryby morskie dostarczające witaminy D oraz nabiał będący źródłem wapnia.

Jak wzmocnić zęby - dieta bogata w witaminy i minerały

Dieta na wzmocnienie zębów powinna być bogata w kilka kluczowych witamin i minerałów: wapń, fosfor, witaminę C i D. Wapń jest podstawowym związkiem uczestniczącym w procesie tworzenia struktur kostnych, w tym również zębów. Musi być dostarczany organizmowi wraz z dietą, w przeciwnym razie zostaje pobierany z kości prowadząc do ich znacznego osłabienia. Głównymi źródłami wapnia w diecie dzieci i dorosłych są produkty nabiałowe, takie jak: mleko, jogurty naturalne, kefiry, maślanki, sery twarogowe. Wapń występuje również w brązowym ryżu, łososiu, sardynkach oraz w zielonych warzywach liściastych, np. w kapuście i brokułach. W diecie na wzmocnienie zębów niezwykle ważny jest fosfor, który wraz z wapniem uczestniczy w procesie mineralizacji kości. Znajduje się w kiełkach pszenicy, orzechach, migdałach, soi, rybach, jajach, owocach cytrusowych, winogronach, a także w pomidorach i ogórkach. Witamina D jest kolejnym związkiem zapewniającym zdrowe i mocne zęby. Odpowiada za regulowanie gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie, dzięki czemu wapń i fosfor są lepiej wchłaniane i przyswajane przez organizm. Ponadto witamina D ma dobroczynny wpływ na tkanki przyzębia i zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych dziąseł oraz paradontozy będącej przyczyną wypadania zębów. Najlepszym źródłem witaminy D są promienie słoneczne. Związek ten występuje w dużych ilościach w tłustych rybach morskich - sardynkach, tuńczyku, łososiu, makrelach, a także w mleku, jajach i serach. Witamina C odgrywa największą rolę w utrzymaniu dobrej kondycji przyzębia. Jej niedobór w organizmie może skutkować zwiększoną podatnością na stany zapalne dziąseł. Awitaminoza witaminy C może doprowadzić do rozwoju szkorbutu objawiającego się m.in. ruchomością i chwiejnością zębów, a także ich wypadaniem. Głównymi źródłami witaminy C w pożywieniu są: czarne porzeczki, czerwona papryka, natka pietruszki, kapusta, brukselka, kalafior, owoce dzikiej róży, cytrusy.

O tym, czy problemy z zębami mogą mieć wpływ na funkcjonowanie całego organizmu dowiecie się z filmu: 

Zobacz film: Czy problemy z zębami mogą mieć wpływ na funkcjonowanie całego organizmu? Źródło: Dzień Dobry TVN

Co jeść, aby wzmocnić zęby?

W diecie na wzmocnienie zębów ważną rolę odgrywają nie tylko produkty żywnościowe bogate w wapń, fosfor, witaminę C i D. W jadłospisie dla zdrowych i mocnych zębów nie powinno zabraknąć marchewki, która działa podobnie do szczoteczki do zębów. Jedzenie surowej marchewki przyczynia się do oczyszczania przestrzeni międzyzębowych z resztek pokarmowych. Dzięki temu warzywo to wspomaga usuwanie kamienia nazębnego. Surowa marchew jest szczególnie ważna dla zdrowia zębów małych dzieci, gdyż ma pozytywny wpływ na kształtowanie się prawidłowego zgryzu. Ponadto marchew dostarcza beta karotenu, który w organizmie ulega przekształceniu w witaminę A. Związek ten działa wzmacniająco na zęby i dziąsła. W diecie dla mocnych zębów wskazane są również truskawki, którym przypisuje się właściwości wybielające. Związki obecne w truskawkach chronią zęby przed osadzaniem się kamienia nazębnego i wspomagają zwalczanie stanów zapalnych jamy ustnej. Domowym sposobem na wzmocnienie zębów u osób dorosłych jest picie zielonej herbaty będącej źródłem fluoru. Związek ten wzmacnia szkliwo zębów oraz zapobiega i wspiera leczenie próchnicy. W diecie dla mocnych zębów ważnym składnikiem jest olej kokosowy odpowiedzialny za niszczenie bakterii wytwarzających kwasy prowadzące do uszkodzenia szkliwa. Olej kokosowy przeciwdziała próchnicy, korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia oraz zwalcza drożdże będące przyczyną pleśniawek w jamie ustnej.

Czy higiena jamy ustnej nie ma dla Ciebie tajemnic?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Jak wzmocnić zęby u dziecka?

Dążąc do wzmocnienia zębów u dziecka, należy zadbać o zbilansowaną i urozmaiconą dietę. Jadłospis powinien opierać się na pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach i owocach. W diecie dziecka nie powinno zabraknąć mleka i produktów mlecznych, a także jaj i ryb. Należy ograniczać słodkie napoje gazowane, kupne soki owocowe, słodkie wyroby piekarnicze oraz wszelkiego rodzaju słodycze. Produkty te są bogatym źródłem cukrów prostych stanowiących łatwą pożywkę dla bakterii i sprzyjających rozwojowi próchnicy. W utrzymaniu zdrowych i mocnych zębów u dziecka kluczową rolę odgrywa higiena jamy ustnej. U malucha należy od najwcześniejszych lat życia kształtować nawyk mycia zębów po posiłkach. Niezwykle ważne są również regularne wizyty u stomatologa. Najczęściej stosowanymi zabiegami chroniącymi zęby mleczne u dzieci są: fluoryzacja potocznie zwana lakierowaniem, lakowanie przeciwdziałające próchnicy, lapisowanie hamujące postęp próchnicy oraz plombowanie stanowiące najskuteczniejszą metodę leczenia próchnicy zębów.

Jak wzmocnić zęby w ciąży?

Kobiety ciężarne powinny szczególnie dbać o higienę jamy ustnej. W okresie ciąży w organizmie kobiety dochodzi do znacznych zmian hormonalnych. Ich konsekwencją jest m.in. zmiana składu śliny, co zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy oraz stanów zapalnych jamy ustnej. Próchnica stanowi zagrożenie nie tylko dla przyszłej mamy, ale również dla dziecka. Nieleczona może doprowadzić do niskiej masy urodzeniowej noworodka, a nawet do przedwczesnego porodu. Dla wzmocnienia zębów w ciąży ważne jest regularne szczotkowanie zębów, co najmniej dwa razy dziennie nie krócej niż przez dwie minuty. Wybierając pastę do zębów należy zwrócić uwagę na zawartość fluoru. Powinno go być około 1000-1500 ppm, gdyż taka ilość zapewnia skuteczną ochronę przed próchnicą. Wskazane jest również używanie nici dentystycznych umożliwiających dokładniejsze czyszczenie przestrzeni między zębami. W ciąży często dochodzi do krwawienia dziąseł, co jest skutkiem rozszerzania się naczyń krwionośnych i zwiększenia ich kruchości w wyniku zmian hormonalnych. Wówczas należy używać miękkiej szczoteczki i ziołowej pasty. Zastosowanie mają również domowe płukanki z naparu rumianku. W diecie dla mocnych zębów w ciąży należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować słodycze i słodkie napoje. W jadłospisie powinny pojawić się produkty bogate w witaminę C, która wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając krwawieniu dziąseł.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
192
14
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?