Turbokisiel to autorski przepis znanego blogera Pana Tabletki, czyli Marcina Korczyka. Przygotowany przez niego specyfiki skutecznie rozprawi się z każdym rodzajem kaszlu. Poniżej znajdziecie przepis oraz sposób jego wykonania:
SKŁADNIKI (2 proporcje)
- 2 łyżeczki ziela podbiału;
- 200ml wody;
- 200ml soku z czarnego bzu;
- 3 cm imbiru świeżego (plastry);
- 4 łyżki mielonych nasion lnu albo całych.
Sprzęt:
- 2 sitka;
- rondel do zrobienia naparu;
- kubek do popijania lub słoik z zamknięciem + gruba rurka barmańska.
Wykonanie
Do wody wrzucamy plastry imbiru i gotujemy. Dodajemy podbiał i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie napar przelewamy przez sitko, dodajemy sok z czarnego bzu i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy ziarna lnu i odstawiamy na chwilę.
Można też zagotować wodę z imbirem i podbiałem. Następnie dodajemy siemię lniane i całość przelewamy przez sitko. Czekamy ok. 10 minut, aż napar zrobi się gęsty i zacznie przypominać kisiel (całość możne też delikatnie podgrzać, wtedy kisiel zgęstnieje szybciej).
Jak działa turbokisiel?
Turbokisiel działa jak balsam na chore gardło i może być stosowany przy każdym rodzaju kaszlu. Jak działa? Przede wszystkim łagodzi podrażnione gardło i nawilża je. Dodatkowo łagodzi ból oraz działa dezynfekująco. Zwykły kisiel z mąki ziemniaczanej też ma takie właściwości, jednak turbokisiel jest lepszy dzięki zawartości:
- soku z czarnego bzu – zwalcza infekcje wirusowe, działa lekko napotnie, przeczyszczająco, łagodzi ból i stan zapalny, zmniejsza stany depresyjne oraz pobudza układ immunologiczny. Oprócz antocyjanów, garbników, polifenoli zawiera w swoim składzie białka inaktywujące rybosomy (RIP - ribosome inactivating protein), które odpowiadają za działanie przeciwwirusowe;
- liści podbiału - osłaniają i chronią górne drogi oddechowe;
-
nasion lnu - osłaniają i nawilżają gardło.
Jak przygotować turbokisiel? Odpowiedź znajdziesz w filmie: