Siemię lniane wykazuje korzystny wpływ na przewód pokarmowy, w tym na żołądek. Przyczynia się do regulowania procesów trawiennych oraz chroni błonę śluzową żołądka przed podrażnieniami. Jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na chorobę wrzodową.
Siemię lniane na żołądek - jak działa?
Siemię lniane to płaskie nasiona lnu zwyczajnego o wysokiej wartości odżywczej i licznych właściwościach prozdrowotnych, które są znane już od czasów starożytnych. W składzie nasion lnu znajduje się wiele cennych dla organizmu substancji. Siemię lniane dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego. Stymuluje pracę jelit przyczyniając się do uregulowania rytmu wypróżnień i przyspieszenia procesów przemiany materii, co sprzyja odchudzaniu. Siemię lniane korzystnie oddziałuje na żołądek. Reguluje procesy trawienne, dzięki czemu zapobiega niestrawności i innym dolegliwościom żołądkowo-jelitowym. Siemię lniane na żołądek wykazuje właściwości osłonowe, dzięki czemu zmniejsza objawy towarzyszące chorobie wrzodowej, takie jak silny ból lub ucisk w okolicy nadbrzusza. Nasiona lnu zwyczajnego są również stosowane przy refluksie żołądkowo-przełykowym. Choroba ta polega na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Refluks żołądka może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych w postaci uszkodzeń błony śluzowej przełyku i powstawania stanów zapalnych, owrzodzeń, zwężeń, nadżerek, a nawet nowotworów. Siemię lniane jest skutecznym środkiem łagodzącym podrażnienia błony śluzowej żołądka oraz stany zapalne. Można go stosować również przy nadkwaśności oraz przy uszkodzeniu błony śluzowej narządu niektórymi lekami, kwasami mineralnymi oraz substancjami żrącymi.
Jakie właściwości odżywcze ma siemię lniane? Odpowiedź znajdziecie na filmie:
Siemię lniane na żołądek - jak przygotować?
Siemię lniane na żołądek zaleca się stosować w postaci całych, a nie zmielonych ziaren lnu zwyczajnego. Przyrządzenie leczniczego siemienia lnianego na wrzody żołądka jest niezwykle proste. W tym celu należy zastosować jedną z trzech metod. Pierwszą z nich jest gotowanie jednej łyżki siemienia lnianego w szklance wody przez około 10 minut aż do uzyskania gęstej konsystencji przypominającej kisiel. Druga metoda polega na zalaniu łyżki siemienia lnianego szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Napar odstawia się na kwadrans do zaparzenia i napęcznienia ziaren lnu. Ostatnią metodą stosowaną w przygotowaniu siemienia lnianego na żołądek jest zrobienie odwaru. Łyżkę nasion lnu zalewa się szklanką letniej wody, a następnie gotuje się przez 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie uzyskaną miksturę odcedza się i odstawia do wystygnięcia. Siemię lniane na żołądek zaleca się pić każdego dnia rano przed spożyciem pierwszego posiłku. Wówczas zabezpiecza ściany błony śluzowej żołądka, chroni przed jej podrażnieniami oraz łagodzi dolegliwości występujące przy chorobie wrzodowej oraz refluksie żołądkowo-przełykowym.
Polecamy: Siemię lniane a ciąża: pozytywny wpływ siemienia lnianego na ciężarną
Zobacz film i sprawdź jak serwować siemię lniane:
Siemię lniane na żołądek - gdzie kupić?
Siemię lniane jest szeroko dostępne zarówno w sprzedaży internetowej, jak też stacjonarnej. Można go kupić w zwykłych marketach, aptekach, sklepach ze zdrową żywnością oraz zielarskich. Cena siemienia lnianego za kilogram wynosi od 5 do 12 złotych. Zaleca się kupować siemię lniane w postaci ziaren, gdyż mielone ziarna tracą część swoich właściwości prozdrowotnych i leczniczych.
Polecamy: Siemię lniane na ból gardła – właściwości i sposób przyrządzania
Siemię lniane - nie tylko na żołądek
Siemię lniane znajduje zastosowanie nie tylko w łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobą wrzodową żołądka i refluksem żołądkowo-przełykowym. Wypijanie każdego dnia rano i wieczorem po pół szklanki naparu z nasion lnu wykazuje korzystny wpływ na pracę jelit. Siemię lniane jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Związek ten usprawnia procesy trawienne oraz przyspiesza perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega uciążliwym zaparciom. Ponadto picie siemienia lnianego przyczynia się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu, wykazując dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz zapobiegając miażdżycy, a tym samym chorobie wieńcowej, zawałom serca i udarom mózgu. Nasiona lnu dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie. Są również źródłem wielu cennych witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina E i K oraz wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk. Siemię lniane do picia oraz okłady z nasion lnu zmniejszają ból oraz łagodzą stan zapalny towarzyszący chorobom i urazom stawów. Wywar z siemienia lnianego po ostudzeniu można stosować w formie odżywczej maseczki na włosy. Należy ją aplikować na umyte włosy (bez wcierania), a następnie pozostawić na około 35 minut. Po tym czasie siemię lniane spłukuje się, myjąc włosy zwykłym szamponem.