Bardzo ważnym czynnikiem determinującym stan skóry jest sposób odżywiania. Osoby zmagające się z trądzikiem nie powinny zapominać o przestrzeganiu odpowiednich zasad. Dieta przy trądziku różowatym powinna być uboga w tłuszcze i węglowodany. Niestety nie zlikwiduje ona problemów ze skórą, ale może skutecznie wspomóc ich leczenie. W przypadku trądziku różowatego konieczne jest skorzystanie z porad dermatologa.
Trądzik różowaty – znaczenie diety w terapii
Trądzik różowaty stanowi duży problem medyczny i społeczny. Konieczne jest skorzystanie z porad dermatologa i zażywanie przepisanych środków farmakologicznych. Ogromne znaczenie w leczeniu i profilaktyce trądziku różowatego przypisuje się także diecie, która w ostatnim czasie zaczęła odgrywać coraz większą rolę w terapii chorób skóry i nie tylko.
Optymalna dieta dla chorych na trądzik różowaty powinna być uboga w tłuszcze i węglowodany. Dodatkowo musi ona uwzględniać wzmożoną podaż witamin oraz makro‑ i mikroelementów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, przez co mają łagodzący wpływ na objawy trądziku i poprawiają wygląd skóry.
Produkty zabronione w diecie przy trądziku różowatym
Trądzik różowaty a dieta to bardzo silna zależność, gdyż spożywanie pewnego rodzaju pokarmów w znaczący sposób może nasilić problemy skórne. Dlatego warto unikać niektórych produktów i potraw, które mogą przyczyniać się do zaostrzenia objawów trądziku. W jadłospisie osób z trądzikiem różowatym nie powinny się znaleźć produkty, takie jak: alkohol, kawa, czarna herbata, kakao, sól, ostre przyprawy (tabasco, papryka, pieprz cayenne, cynamon, sosy winegret, pomidorowy, sojowy, ocet spirytusowy), słodkie gazowane napoje, słone przekąski, słodycze (zwłaszcza czekolada) i produkty wysoko przetworzone, które zawierają konserwanty i sztuczne barwniki. Na zakazanej liście znajdują się tłuste i gorące potrawy oraz dania typu fast food. Chorzy powinni ograniczyć tłuszcze zwierzęce. Istotne wydaje się również unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG).
Produkty wskazane na diecie przy trądziku różowatym
Jak powinna wyglądać dieta przy trądziku różowatym? Chorzy powinni zapoznać się z listą produktów, które pozytywnie wpływają na kondycję skóry, łagodzą stan zapalny, zaczerwienienie i działają kojąco. Wśród nich należy wymienić produkty bogate w błonnik, takie jak brązowy ryż, jagody, maliny, groch, seler, fasola czosnek i płatki owsiane. Dieta przeciwtrądzikowa powinna przede wszystkim zawierać dużo warzyw.
Doskonałym środkiem walki z trądzikiem różowatym są zioła. Chorzy powinni nie tylko stosować je do przygotowywania naparów do przemywania skóry, ale także je spożywać. Szczególne znaczenie ma zielona herbata, lukrecja, lawenda, fiołek trójbarwny, skrzyp polny, mięta, dziurawiec zwyczajny, jałowiec pospolity, krwawnik pospolity, nostrzyk żółty, ogórecznik lekarski, rumianek pospolity i szałwia lekarska. Dodatkowo pozytywne działanie ma ocet jabłkowy, kurkuma, siemię lniane i miód, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne, silnie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Stwierdzono korzystny wpływ spożywania pokarmów bogatych w kwasy omega-3 na stan skóry chorych na trądzik różowaty, co związane jest z fotoprotekcyjnym działaniem tych związków. Ważnym elementem w całodziennej diecie jest woda. Optymalną ilością, która zapewnia prawidłowe nawilżenie skóry jest 2 l niegazowanej wody dziennie.
Witaminy w diecie na trądzik różowaty
Specjaliści podkreślają, aby w diecie osób z trądzikiem nie zabrakło witamin. Korzystny efekt terapeutyczny przynoszą witamina A, C, E, B2, PP, B5, B7, które najlepiej dostarczać bezpośrednio razem z wybranymi produktami spożywczymi, bo wówczas są najlepiej przyswajane. Ich najbogatszymi naturalnymi źródłami są:
- mięso, orzechy, ziarna zbóż – witamina PP,
- tran rybi, wątróbka i podroby, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, morele, wiśnie, dynia – witamina A,
- acerola, owoce róży, pietruszka, czarna porzeczka, koper, brukselka, jarmuż, truskawki, czerwona papryka, pomarańcze, cytryna, brokuł – witamina C,
- drożdże, wątróbka, otręby pszenne, ryby, mleko i jego przetwory, jaja, pomarańcze, banany, melony, brokuły, soja – witamina B5,
- pełnoziarniste pieczywo, drożdże, mleko, migdały, grzyby, małże, fasola, groch – witamina B2,
- orzechy włoskie, orzechy ziemne, grzyby, jaja, kalafior – witamina B7,
- oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, orzechy, migdały – witamina E.
Makro‑ i mikroelementy w diecie na trądzik
Siarka, cynk, cyna, selen, żelazo i krzem to pierwiastki wzmacniające procesy regeneracyjne skóry. Dzięki złuszczaniu martwych komórek odblokowują pory i zapobiegają tworzeniu się wyprysków, oczyszczają mieszki włosowe. Ich naturalnym źródłem są:
- warzywa liściaste, fasola, suszone owoce, ryby morskie – siarka,
- przetwory mleczne, jajka, mięso – cyna,
- mleko, drożdże, ryby, nasiona dyni i słonecznik, kiełki pszenicy, cebula, rośliny strączkowe, kasze, pieczywo razowe – cynk,
-
orzechy brazylijskie, groch, soczewica, wątroba drobiowa, skorupiaki – selen,
- wołowina, wątroba, rośliny strączkowe, pestki dyni i słonecznika, otręby – żelazo,
- otręby, cebula, kapusta, rzodkiewka, ogórek – krzem.
Bibliografia:
1. Nowicka D., Dermatologia, Wrocław, Wydawnictwo Medyczne, 2010.
2. Włodarek D., Dietetyka, Warszawa, Wydawnictwo Format-AB, 2005.
3. Placek W., Dieta w chorobach skóry, Lublin, Czelej, 2015.
4. Omeljaniuk W.J., Socha K., Markowska D., Sposób odżywiania studentek Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku w przypadku trądziku skóry, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2011, 44(3), s. 484–490.
Ale nie o tym ... Chciałabym się zapytać o kremy, które Wam pomogły. Możecie mi coś zarekomendować?