Badania pokazują, że co drugi dorosły Polak ma nadwagę lub jest otyły. Nie lepiej jest w przypadku dzieci. Z danych zebranych przez światową Organizację Zdrowia wynika, że 1 na 3 dzieci w Europie ma ponadprogramowe kilogramy. Dlaczego? Winne są przede wszystkim złe nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej. W codziennej diecie nie tylko dzieci, ale także dorosłych dominuje głównie żywność wysokoprzetworzona bogata w konserwanty, cukier i niezdrowe tłuszcze.
Kiedy można mówić o otyłości?
Do określenia czy masa ciała jest prawidłowa czy też nie, wykorzystuje się tzw. wskaźnik BMI. Aby go obliczyć wystarczy podzielić wagę przez wzrost podniesiony do kwadratu. Jeśli wskaźnik wynosi:
- mniej niż 18,5 - mówi się o niedowadze;
- 18,5-24,99 - waga jest prawidłowa;
- 25-29,9 - oznacza nadwagę;
- 30-34,9 - mówi się o otyłość I stopnia;
- 35-39,9 - mówi się o otyłość II stopnia;
- powyżej 40 - oznacza otyłość III stopnia.
Jak otyłość podnosi ryzyko zachorowania na nowotwory? Dowiesz się tego z filmu:
Otyłość a nowotwory
O tym, że nadwaga czy otyłość mogą być niebezpieczne dla zdrowia wiadomo już od dawna. Jednak przez wiele lat ponadprogramowe kilogramy łączono głównie z cukrzycą, chorobami stawów czy układu krążenia. Z czasem nadwagę i otyłość zaczęto łączyć z nowotworami. Jak?
Tkanka tłuszczowa, o czym mało, kto wie, także wytwarza hormony, np. estrogeny. Kiedy w organizmie jest go za dużo rośnie prawdopodobieństwo rozwoju raka piersi. Z tego powodu kobiety ze zwiększoną masą ciała znacznie częściej zmagają się z tym nowotworem.
Otyłość jest także jednym z czynników ryzyka - nie zależnie od płci - raka jelita grubego. Rozwój tego nowotworu w dużej mierze zależny jest od diety. Choroba znacznie częściej pojawia się u osób, które zbyt często sięgają po czerwone mięso, przetworzoną żywność, a zbyt rzadko po warzywa czy owoce bogate w błonnik pokarmowy. Taka dieta to także prosta droga do otyłości, która ponosi prawdopodobieństwo pojawiania się zmian nowotworowych. Szacuje się, że ponadprogramowe kilogramy zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego od 50 do nawet 100 proc.
Otyłość bardzo często współistnieje z cukrzycą typu II. W przypadku tych pacjentów organizm przestaje reagować na wytwarzaną przez trzustkę insulinę. Tym samym w organizmie podnosi się stężenie jednego z białek, które jak pokazują badania ma swój udział w powstawaniu zmian nowotworowych w jelitach oraz okrężnicy. Insulinooporność przyspiesza stłuszczenie wątroby, a to także przyczynia się do rozwoju choroby nowotworowej. Badania pokazują, że nadmierna masa ciała przekłada się również na zwiększone ryzyko zachorowania na raka trzustki.
Jak uniknąć problemów z wagą?
Dbanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała wcale nie musi być trudne. Wystarczy wprowadzić w swoje codzienne życie drobne zmiany. Przede wszystkim trzeba zadać o to, aby zjadać w ciągu dnia pięć różnorodnych posiłków, najlepiej co 3-4 godziny. W codziennym menu powinno znaleźć miejsce na produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, produkty zbożowe oraz surowe warzywa, owoce, a także nabiał. Unikać trzeba natomiast mięsa (powinno się je jeść maksymalnie 3-4 razy w tygodniu), dosalania potraw, słodyczy oraz tłuszczu zwierzęcego. Należy także pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, tj. minimum półtora litra wody. Ale to nie koniec! Kluczem do utrzymania prawidłowej masy ciała jest aktywność fizyczna. Zaleca się, aby poświęcać na nią minimum 30 minut dziennie. Jednak, aby przyniosła spodziewane efekty podczas aktywności powinno wzrosnąć tętno. Dlatego zamiast podziwiania przyrody wybierzmy intensywny spacer.
Jak nadmiar tkanki tłuszczowej przyczynia się do powstawania zmian nowotworowych w piersiach? Dowiesz się tego z filmu: