Czym jest gałka muszkatołowa? Gałka muszkatołowa to środkowa część pestki owocu muszkatołowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Wysp Korzennych. Muszkatołowciec korzenny jest źródłem jeszcze innej przyprawy - kwiatu muszkatołowego.
Głównym składnikiem gałki muszkatołowej jest mirystycyna. To olejek, który nadaje gałce charakterystyczny korzenny zapach i smak. Jednak mirystycyna wykazuje także właściwości halucynogenne. Żeby jednak gałka zaszkodziła, trzeba spożyć jej naprawdę dużą ilość. W 100 g suchych sproszkowanych owoców znajduje się 1050 mg mirystycyny. Dawka halucynogenna wynosi 60–315 mg (6–30 g sproszkowanych gałek). Co ciekawe tabletki miłosne MDA produkuje się właśnie z wykorzystaniem mirystycyny. Gałka musztaołowa polecana jest zatem mężczyznom mającym problemy z erekcją.
Zażycie zbyt dużej ilości mirystycyny objawia się niepokojem, zaburzeniami orientacji w czasie i przestrzeni, oderwaniem od rzeczywistości i snami na jawie. Mogą także pojawić się uczucie unoszenia się w powietrzu, złudzenia i omamy wzrokowe.
Zobaczcie, które przyprawy mają działanie antynowotworowe:
Gałka muszkatołowa - właściwości zdrowotne
W 100 g gałki muszkatołowej znajdziemy 525 kcal, 5.84 g białka, 36.31 g tłuszczu, 49.29 g węglowodanów i 20.8 g błonnika. Znajdziemy w niej także witaminy: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A i witaminę oraz minerały: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk, a także kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone.
Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy (jednak przedawkowywana może doprowadzić do raka wątroby, zatem warto stosować ją z umiarem). Poprawia funkcje trawienne, przyspiesza produkcję soku żołądkowego, działa wiatropędnie i zapobiega wrzodom żołądka.
Gałka muszkatołowa może być stosowana w profilaktyce przeciwzakrzepowej, zmniejsza bowiem tempo agregacji, czyli zlepiania się płytek krwi. Badania na zwierzętach wykazały także, że gałka muszkatołowa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
Uwaga! Należy pamiętać, że gałka muszkatołowa może powodować alergię u osób uczulonych na pyłki roślin.
Gałka muszkatołowa - zastosowanie
Przyprawa znalazła zastosowanie głównie w kuchni, gdzie jest wykorzystywana do potraw z mięs, a nawet - herbat czy wypieków. Jako przyprawa korzenna świetnie sprawdzi się przy pieczeniu pierników, robieniu grzańców, podkręci smak skorupiaków. Można dodawać ją także do jajecznicy i szpinaku. Gałka muszkatołowa jest jednym ze składników przyprawy o nazwie masala, w której skład wchodzą kolendra, czarny pieprz, kmin rzymski, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon oraz chilli.
Gałka muszkatołowa - zastosowanie w medycynie naturalnej
Gałka muszkatołowa w medycynie ludowej była stosowana w celu złagodzenia lęku i depresji. Może również wpłynąć na poprawę koncentracji i pamięci.
Olek z gałki muszkatołowej
Bywa także nazywany olejem z nutmegu. Jego głównymi zadaniami są uspokojenie, odprężenie oraz walka ze stanem zapalnym. Świetnie sprawdzi się jako remedium na bóle mięśni i stawów, polecany jest przy chorobie reumatycznej. Olej z gałki muszkatołowej uzyskuje się przez destylację parową nasion gałki muszkatołowej. Ma on bogaty, korzenny, słodki, który przypomina przyprawy do gotowania.
Bibliografia
1. Rostkowska-Nadolsk B., Machoń Z., Halucynogeny. Część I – Halucynogeny pochodzenia naturalnego, „Farmacja Polska”, 2009, 2 (65)