Domowe musli jest zdrowszą alternatywą dla płatków kupowanych w sklepie, które często wzbogacane są o cukier i inne składniki. Jest mniej kaloryczne, a przy tym smaczne i pożywne. Domowe musli z płatków owsianych i suszonych owoców jest cennym źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i sprzyja odchudzaniu.
Domowe musli a kupne – różnice
Domowe musli to doskonała propozycja pożywnego śniadania lub smacznej przekąski w ciągu dnia. Stanowi zdrowy zamiennik dla mieszanki płatków dostępnych w sklepach. Aktualnie na półkach sklepowych można znaleźć wiele różnych rodzajów musli – czekoladowe, granola czy wersje light. Należy jednak pamiętać, że gotowe musli często jest wzbogacane o dodatkowe składniki, które uatrakcyjniają smak i poprawiają wygląd produktu. Kupne mieszanki płatków zawierają zwykle duże ilości cukru i zbędnych kalorii. Ponadto wysoko przetworzone musli jest źródłem utwardzonych tłuszczów roślinnych. Związki te zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy oraz raka jelita grubego. Własne, domowe musli jest pozbawione tych szkodliwych substancji, a jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu.
Zobaczcie na filmie, jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie:
Domowe musli z płatków owsianych
Podstawą domowego musli są płatki owsiane, które stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego. Związek ten usprawnia procesy trawienne, reguluje pracę jelit i pobudza metabolizm, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Ponadto błonnik pokarmowy przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, a tym samym przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym. Polifenole roślinne zawarte w domowym musli wykazują właściwości antyoksydacyjne, a tym samym opóźniają procesy starzenia. Domowe musli doskonale komponuje się z dodatkiem orzechów, będących źródłem kwasów omega-3. Związki te są niezbędne dla prawidłowej pracy serca i mózgu.
Jak zrobić domowe musli?
Domowe musli jest niezwykle proste w przygotowaniu. Do jego wykonania można wykorzystać różne składniki, ale podstawą są płatki owsiane lub inne płatki zbożowe. Domowe musli bezglutenowe przyrządzi się na bazie płatków: jaglanych, ryżowych, kukurydzianych lub ryżowych. Smaczną propozycją jest domowe musli z płatków owsianych wzbogacone o kawałki świeżych lub suszonych owoców, np. żurawiny, rodzynek, jabłek, malin. Do własnego musli warto dodać różnego rodzaju orzechy – laskowe, włoskie, nerkowca. Dobór składników do domowego musli zależy od indywidualnych preferencji. Dla wzbogacenia smaku do własnego musli można dodać odrobinę naturalnego kakao, wanilię lub cynamon. Zalecanym dodatkiem jest siemię lniane, które zapobiega zaparciom i obniża poziom „złego” cholesterolu.
Domowe musli – przepis
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- ¾ szklanki mleka,
- 1 jabłko,
- garść malin,
- ½ szklanki płatków migdałowych,
- 1 łyżka miodu,
- ¼ łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Jabłko dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Owoc można obrać, jednak skóra jest najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego i witamin.
- Wszystkie suche składniki – płatki owsiane, płatki migdałowe, cynamon – wsyp do miski. Wymieszaj.
- Do płatków dodaj mleko, miód i owoce. Całość wymieszaj.
Domowe musli z piekarnika – przepis
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych (górskich),
- ½ szklanki orzechów laskowych,
- ½ szklanki orzechów włoskich,
- ⅓ szklanki migdałów,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- ½ szklanki miodu,
- po garści: rodzynek, suszonej żurawiny, suszonych moreli,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na blachę wysyp płatki owsiane, oprósz cynamonem i cukrem waniliowym. Dodaj masło, posiekane orzechy i migdały. Całość polej miodem i delikatnie wymieszaj.
- Domowe musli wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20–25 minut. W trakcie pieczenia kilka razy wymieszaj składniki.
- Do domowego musli po upieczeniu dodaj suszoną żurawinę, rodzynki i posiekane suszone morele.
- Całość odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Domowe musli dietetyczne – przepis
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka pestek dyni,
- 1 szklanka nasion słonecznika,
- 1 szklanka siemienia lnianego,
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 1 szklanka suszonej, kandyzowanej żurawiny.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane, nasiona słonecznika i pestki dyni przełóż na suchą patelnię. Praż przez chwilę, cały czas mieszając.
- Płatki owsiane, nasiona słonecznika i pestki dyni przełóż do miski. Przestudź.
- Po przestudzeniu płatków dodaj posiekane orzechy włoskie, siemię lniane i suszoną żurawinę. Wymieszaj.
- Domowe musli doskonale smakuje z mlekiem lub jogurtem naturalnym.
Domowe musli bezglutenowe – przepis
Składniki:
- 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych,
- 1 szklanka płatków gryczanych,
- 1 szklanka rodzynek,
- ½ szklanki migdałów,
- ½ szklanki nasion słonecznika,
- ½ szklanki sezamu,
- ½ szklanki wiórków kokosowych,
- 2 płaskie łyżeczki kakao,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki syropu z trzciny cukrowej,
- sok z jednej pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Suche składniki przesyp do miski. Wymieszaj. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i syrop z trzciny cukrowej, ponownie wymieszaj.
- Domowe musli wyłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 25–30 minut. Domowe musli w trakcie pieczenia kilkakrotnie przemieszaj (co 5 minut).
- Po ostudzeniu do bezglutenowego, domowego musli dodaj rodzynki. Wymieszaj.