Papryka to warzywo, które znane jest prawdopodobnie każdemu. Nie każdy jednak wie, dlaczego warto zadbać o to, by regularnie pojawiała się ona na naszych talerzach. Zanim jednak przedstawimy ci jej właściwości, zaznaczymy, że jako jedna z nielicznych, swoje wartości zachowuje zarówno po pieczeniu, jak i duszeniu. Ponadto możesz kosztować ją zarówno na surowo, jak i w sproszkowanej wersji (dodawanej podczas gotowania).
Przeczytaj też: #ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki - przepis, składniki, kcal
Wartości odżywcze papryki
100 gram papryki (czerwona, zielona i żółta) zawiera 27 kalorii. Warto wiedzieć, że warzywo to jest jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C – co ciekawe, posiada jej więcej, aniżeli cytryna. Dodatkowo zjadając paprykę dostarczamy naszemu organizmowi również witaminę A, B6, E i K. A gdyby tego było mało serwujemy sobie również tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Czy to wszystko? Niezupełnie – w produkcie tym nie brakuje także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.
Na co więc konkretnie pomaga spożywanie papryki? Po warzywo to powinni sięgać przede wszystkim ci, którzy marzą o pięknej, zdrowo wyglądającej cerze, młodym wyglądzie i silnym organizmie. Poza tym to dobry element diety kobiet, które starają się o dziecko lub są już w ciąży. Warto też wiedzieć, że papryka wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, jak również oczyszcza organizm.
Chcesz schudnąć w zdrowy sposób? Papryka to idealna metoda na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dlaczego? Po pierwsze jest nisko kaloryczna. Po drugie (szczególnie ostra i sproszkowana) obniża apetyt i przyspiesza przemianę materii (dzięki kapsaicynie). Dodajmy też, że ostra papryka pomaga walczyć również z bólem, a także wspomaga leczenie chorób układu moczowo – płciowego.
Jakie są rodzaje papryki?
Słodka, ostra, czerwona, zielona i żółta. Większość ludzi właśnie w takie sposób kategoryzuje paprykę. Okazuje się jednak, że to warzywo posiada aż 200 odmian. W naszym kraju najczęściej sięgamy jednak po bell, pimento, jalapenio czy pepperoni.
Papryki słodkie: Bell, Banana, Cherry, Cubanelle, Pimento, Tomato. Odmiany te świetnie sprawdzą się do sałatek, marynowania czy pieczenie mięs.
Papryki ostre: Anaheim, Chili, Cayenne, Chilaca, Chiltepin, Datil, De Arbol, Fresno, Habanero, Mirasol, Rocoto, Santa Fe Grande, Scotch Bonnet, Serrano, Tabasco. Te odmiany można użyć do suszenia, jako składnik sosów czy do faszerowania.
Który kolor papryki najlepiej wybrać?
Każda odmiana papryki jest zdrowa i działa rewelacyjnie na nasz organizm. Niemniej jeśli chcesz produkt, który zawiera najwięcej witaminy C i beta-karotenu, wybierz czerwone warzywo. Zielone okaże się najlepsze podczas odchudzania (ma najmniej kalorii) i dla przyszłych mam (zawiera najwięcej kwasu foliowego). Z kolei żółta opcja świetnie zadziała na wzrok.
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz materiał poniżej.
Kto nie powinien jeść papryki?
Choć papryka to zdrowotna bomba, nigdy nie powinna znaleźć się na talerzu osób, które zmagają się z problemami układu pokarmowego. Warzywo to może bowiem działać podrażniająco na żołądek. Poza tym niewskazana jest także dla cierpiących na choroby reumatyczne (należy do rodziny psiankowatych), a także oczywiście tych, którzy są na nią uczuleni.
Przeczytaj też: #ObiadNaZdrowie: Papryka faszerowana - przepis na tani i pyszny obiad