Polub nas na Facebooku
Czytasz: Papryka przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność. Jakie są odmiany papryki i jakie mają  właściwości? 
menu
Polub nas na Facebooku

Papryka przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność. Jakie są odmiany papryki i jakie mają  właściwości? 

Getty Images/ Sutthipong Kongtrakool

Papryka to zdrowotna bomba, która jednak nie powinna znaleźć się na każdym talerzu. Kto nie może sięgać po to warzywo? Który jego kolor najlepiej wybrać? I jakie istnieją odmiany papryki? Sprawdź! 

Papryka to warzywo, które znane jest prawdopodobnie każdemu. Nie każdy jednak wie, dlaczego warto zadbać o to, by regularnie pojawiała się ona na naszych talerzach. Zanim jednak przedstawimy ci jej właściwości, zaznaczymy, że jako jedna z nielicznych, swoje wartości zachowuje zarówno po pieczeniu, jak i duszeniu. Ponadto możesz kosztować ją zarówno na surowo, jak i w sproszkowanej wersji (dodawanej podczas gotowania).

Przeczytaj też: #ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki - przepis, składniki, kcal

Wartości odżywcze papryki

100 gram papryki (czerwona, zielona i żółta) zawiera 27 kalorii. Warto wiedzieć, że warzywo to jest jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C – co ciekawe, posiada jej więcej, aniżeli cytryna. Dodatkowo zjadając paprykę dostarczamy naszemu organizmowi również witaminę A, B6, E i K. A gdyby tego było mało serwujemy sobie również tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Czy to wszystko? Niezupełnie – w produkcie tym nie brakuje także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Na co więc konkretnie pomaga spożywanie papryki? Po warzywo to powinni sięgać przede wszystkim ci, którzy marzą o pięknej, zdrowo wyglądającej cerze, młodym wyglądzie i silnym organizmie. Poza tym to dobry element diety kobiet, które starają się o dziecko lub są już w ciąży. Warto też wiedzieć, że papryka wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, jak również oczyszcza organizm.

Chcesz schudnąć w zdrowy sposób? Papryka to idealna metoda na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dlaczego? Po pierwsze jest nisko kaloryczna. Po drugie (szczególnie ostra i sproszkowana) obniża apetyt i przyspiesza przemianę materii (dzięki kapsaicynie). Dodajmy też, że ostra papryka pomaga walczyć również z bólem, a także wspomaga leczenie chorób układu moczowo – płciowego.

Jakie są rodzaje papryki?

Słodka, ostra, czerwona, zielona i żółta. Większość ludzi właśnie w takie sposób kategoryzuje paprykę. Okazuje się jednak, że to warzywo posiada aż 200 odmian. W naszym kraju najczęściej sięgamy jednak po bell, pimento, jalapenio czy pepperoni.

Papryki słodkie: Bell, Banana, Cherry, Cubanelle, Pimento, Tomato. Odmiany te świetnie sprawdzą się do sałatek, marynowania czy pieczenie mięs.

Papryki ostre: Anaheim, Chili, Cayenne, Chilaca, Chiltepin, Datil, De Arbol, Fresno, Habanero, Mirasol, Rocoto, Santa Fe Grande, Scotch Bonnet, Serrano, Tabasco. Te odmiany można użyć do suszenia, jako składnik sosów czy do faszerowania. 

Który kolor papryki najlepiej wybrać?

Każda odmiana papryki jest zdrowa i działa rewelacyjnie na nasz organizm. Niemniej jeśli chcesz produkt, który zawiera najwięcej witaminy C i beta-karotenu, wybierz czerwone warzywo. Zielone okaże się najlepsze podczas odchudzania (ma najmniej kalorii) i dla przyszłych mam (zawiera najwięcej kwasu foliowego). Z kolei żółta opcja świetnie zadziała na wzrok.

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz materiał poniżej.

Źródło: x-news

Kto nie powinien jeść papryki?

Choć papryka to zdrowotna bomba, nigdy nie powinna znaleźć się na talerzu osób, które zmagają się z problemami układu pokarmowego. Warzywo to może bowiem działać podrażniająco na żołądek. Poza tym niewskazana jest także dla cierpiących na choroby reumatyczne (należy do rodziny psiankowatych), a także oczywiście tych, którzy są na nią uczuleni. 

Przeczytaj też: #ObiadNaZdrowie: Papryka faszerowana - przepis na tani i pyszny obiad

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
106
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?