Papryka – właściwości
Papryka jest świetnym źródłem witaminy C – zawiera jej nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna! Co ciekawe witamina ta nie ulega zniszczeniu w trakcie procesów kulinarnych – papryka zatem świetnie nadaje się nie tylko do sałatek, ale i zup oraz na przetwory. W papryce znajdziemy także likopen oraz beta karoten, które wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej częste spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, obniża zły cholesterol, poprawia kondycję skóry. W ostrych odmianach papryk znajdziemy także kapsaicynę, która oczyszcza drogi oddechowe.
Papryka faszerowana
Składniki/1 porcja:
- 30 g ryżu
- 150 g mielonego mięsa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka parmezanu
- 1 szklanka bulionu
- sól i pieprz
- papryka słodka
Sposób przyrządzania:
Na oliwie podsmażyć mięso z cebulą, dodać ugotowany ryż, natkę, sól, pieprz i paprykę słodką do smaku. Całość wymieszać i nadziewać tym farszem paprykę. Następnie włożyć do garnka podlać 1 szklanki bulionu i dusić około 15 minut lub w naczyniu żaroodpornym piec w piekarniku. Na koniec na wierzch posypać łyżką parmezanu.
Przeczytaj także: Dołącz do naszej akcji #ObiadNaZdrowie!
Zobacz video: Jak faszerować paprykę?