Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Papryka faszerowana - przepis na tani i pyszny obiad
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Papryka faszerowana - przepis na tani i pyszny obiad

Getty Images/Vasstudio i archiwum prywatne

Aby zgubić kilka nadprogramowych kilogramów w bezpieczny dla zdrowia sposób, wystarczy, że zaczniesz od jednego zdrowszego posiłku w ciągu dnia, np. obiadu.  Poznaj przepis znanej dietetyczki Agnieszki  Pisały-Topczewskiej w ramach naszej akcji #ObiadNaZdrowie na prosty, zdrowy i tani obiad, który krok po kroku  pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Papryka – właściwości

Papryka jest świetnym źródłem witaminy C – zawiera jej nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna! Co ciekawe witamina ta nie ulega zniszczeniu w trakcie procesów kulinarnych – papryka zatem świetnie nadaje się nie tylko do sałatek, ale i zup oraz na przetwory. W papryce znajdziemy także likopen oraz beta karoten, które wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej częste spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, obniża zły cholesterol, poprawia kondycję skóry. W ostrych odmianach papryk znajdziemy także kapsaicynę, która oczyszcza drogi oddechowe.

Papryka faszerowana

Składniki/1 porcja:

  • 30 g ryżu
  • 150 g mielonego mięsa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 szklanka bulionu
  • sól i pieprz
  • papryka słodka


Sposób przyrządzania:

Na oliwie podsmażyć mięso z cebulą, dodać ugotowany ryż, natkę, sól, pieprz i paprykę słodką do smaku. Całość wymieszać i nadziewać tym farszem paprykę. Następnie włożyć do garnka podlać 1 szklanki bulionu i dusić około 15 minut lub w naczyniu żaroodpornym piec w piekarniku. Na koniec na wierzch posypać łyżką parmezanu.

Przeczytaj także: Dołącz do naszej akcji #ObiadNaZdrowie!

Zobacz video: Jak faszerować paprykę?

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
69
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?