Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta przy osteoporozie - jak ją skomponować? Lista produktów zalecanych i przeciwwskazanych
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta przy osteoporozie - jak ją skomponować? Lista produktów zalecanych i przeciwwskazanych

istetiana/getty images

Osteoporoza to choroba szkieletu, która osłabia strukturę kości i sprzyja ich kruszeniu. Na jej rozwój szczególnie narażone są osoby, których dieta uboga jest w witaminy i składniki odżywcze. Sprawdź, jaką dietę stosować przy osteoporozie. Jakich produktów należy unikać, by mieć mocne i zdrowe kości?

Osteoporoza to choroba XXI wieku, która dotyka kilku milionów Polaków. Chociaż ujawnia się dopiero w wieku dojrzałym, to pracujemy na nią przez większość życia. Częściowo uwarunkowana jest genetycznie, jednak na jej rozwój wpływa przede wszystkim styl życia, w tym uboga dieta, stosowanie używek i brak aktywności fizycznej.

Na osteoporozę szczególnie narażone są kobiety, a jej pierwsze poważniejsze objawy dają o sobie znać w okresie pomenopauzalnym. Choroba ujawnia się poprzez bóle mięśniowe, kostne, zanikającą sprawność ruchową, zwiększoną łamliwość kości i powikłania związane z ich zrastaniem się. Osteoporoza jest chorobą słabego szkieletu, który pozbawiony składników odżywczych i minerałów, staje się kruchy.

Czytaj też:

Profilaktyka osteoporozy – dieta i jej najważniejsze składniki

Leczenie osteoporozy, chociaż wspomagane jest farmakologią, to w głównej mierze opiera się na zmianie trybu życia. Najważniejsze jest wprowadzenie do jadłospisu prawidłowych nawyków żywieniowych i wyeliminowanie używek oraz produktów niekorzystnie wpływających na gęstość kości. Żywienie jest podstawowym procesem fizjologicznym, który odpowiada za funkcjonowanie organów i szkieletu oraz odżywienie ich. Ma kluczowe znaczenie, szczególnie w wieku dojrzewania, kiedy kości gromadzą jak najwięcej składników odżywczych i mineralnych, które służą za budulec.

Najważniejsze składniki diety na osteoporozę:

  • wapń – minimalna dawka dzienna dla dzieci wynosi 1000 mg, dla dorosłych – 1300 mg. To składnik, który wspomaga prawidłowy wzrost szkieletu i dba o wytrzymałość kości. Wapń występuje w: nabiale, tłustych rybach, nasionach, zielonych warzywach (w brokułach, szpinaku);
  • witamina C – jednego ze składników biorących udział we wchłanianiu wapnia i produkcji kolagenu. To budulec kości, która zapobiega ich łamliwości. Witamina C występuje w: owocach, w szczególności w cytrusach i warzywach;
  • witamina D – czyli, jednej z najważniejszych witamin w organizmie, której niedobór osłabia wchłanianie wapnia. Witamina D nazywana jest witaminą życia i nie tylko wzmacnia szkielet, ale również odporność. Największą jej ilość znajdziemy w tłuszczu rybim, żółtkach, maśle. Dostawcą witaminy D jest słońce, które pokrywa aż 90% dziennego jej zapotrzebowania;
  • witamina K, która sprzyja wchłanialności białka i stanowi część budulcową kości i ich mineralizacji. Witamina K uodparnia szkielet, zapobiegając wielu chorobom, w tym osteoporozie. Występuje w: pomidorach, kapuście, sałacie, żółtkach;
  • fosfor, który powiązany jest z wapniem i wzmacnia jego działanie. Występuje w: białym mięsie, jajach, nabiale, nasionach roślin strączkowych;
  • magnez – czyli podstawowego składnika wspierającego budowę kości i mięśni. Wzmacnia szkielet i ukrwienie mięśni. Magnez występuje w: orzechach, nasionach, czekoladzie, warzywach liściastych, kaszach, rybach i mięsie.

Dieta przeciw osteoporozie

Wartościowa dieta to kluczowy krok zarówno w profilaktyce zachorowania na osteoporozę, jak i w zatrzymaniu rozwoju choroby. Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa gęstość kości, wzmacnia ich właściwą strukturę i wysoką jakość. Dieta obok aktywności fizycznej powinna być naturalnym krokiem wspierającym szkielet w jego prawidłowym funkcjonowaniu i budowie odporności, która będzie zabezpieczeniem w wieku dojrzałym i starczym.

Produkty zalecane w diecie przy osteoporozie i profilaktyce tej choroby: 

  • nabiał z niską zawartością tłuszczu;
  • tłuste ryby (świeże, mrożone i wędzone);
  • surowe warzywa i owoce;
  • chude mięso (najlepiej pieczone lub duszone);
  • jajka;
  • wieloziarniste pieczywo;
  • kasze;
  • rośliny strączkowe;
  • nasiona i orzechy;
  • oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy;
  • napoje roślinne: mleko ryżowe, mleko migdałowe, mleko owsiane;
  • wody wysokozmineralizowane;
  • galaretki, budynie (samodzielnie przygotowane).

Produkty niewskazane w diecie przy osteoporozie

Dieta przy zaawansowanej osteoporozie i w jej początkowym stadium powinna być bezwzględnie pozbawiona produktów, które sprzyjają osłabieniu i wypłukiwaniu kości. Odwapnianie postępuje stopniowo, zwiększając ryzyko złamań.

Jakich produktów należy unikać w profilaktyce osteoporozy?
Należą do nich:

  • tłuste twarogi, sery topione i serki typu fromage;
  • ryby i pasty w puszce;
  • warzywa bogate w szczawiany: szpinak, botwina, szczaw, buraki;
  • płatki śniadaniowe sztucznie dosładzane i z posypkami;
  • tłuszcze roślinne: olej słonecznikowy i kukurydziany;
  • pieczywo cukiernicze, typu: drożdżówki, słodkie bułki, ciastka z polewą;
  • wędliny, które mają w składzie fosforan;
  • energetyki i napoje gazowane;
  • alkohol;
  • papierosy;
  • kawa spożywana w ilości przekraczającej 300 mg dziennie (odpowiada to 2 filiżankom);
  • sól i słone przekąski, typu: paluszki, chipsy, krakersy;
  • gotowe sosy i dipy.

Zobacz film: Kto częściej choruje na osteoporozę?

źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Dariusz Włodarek, Znaczenie diety w zapobieganiu osteoporozie, „Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii”, t. 5, nr 4, 2009.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
84
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?