Substancje zawarte w suszonych śliwkach mogą przyczyniać się do przyrostu masy kostnej - dowodzą naukowcy z University of California w San Francisco.
Mimo że badania zostały przeprowadzone na razie jedynie na myszach, to naukowcy są zdania, że związki zawarte w suszonych śliwkach w podobny sposób zadziałają u ludzi, którzy zmagają się z osteoporozą (choroba zmniejsza gęstość kości, przez co stają się one bardziej podatne na złamania).
Jak suszone śliwki leczą osteoporozę?
Bernard P. Halloran i Xuhui Liu z University of California w San Francisco przez pół roku podawali myszom w różnym wieku suplement przygotowany na bazie suszonych śliwek.
Który związek z suszonych śliwek leczy osteoporozę?
Na to pytanie badacze nie mają jednoznacznej odpowiedzi. Niewykluczone, że za zatrzymanie i odwrócenie skutków osteoporozy odpowiadają polifenole, które mogą korzystnie oddziaływać na tkankę kostną.
Według Hallorana i Liu za tak spektakularne efekty mogą odpowiadać także witamina K oraz mangan. Uważa się, że oba składniki odżywcze przyczyniają się do utrzymania zdrowych kości. Konieczne są jednak dalsze badania, które dokładnie ustalą, które związki z suszonych śliwek mogą wyleczyć osteoporozę.
Dlaczego warto jeść suszone śliwki?
Suszone śliwki to przede wszystkim błonnik pokarmowy. Związek ten przyspiesza przemianę materii, tym samym polecany jest osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Dodatkowo sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej. Błonnik pokarmowy pomaga pozbyć się zaparć, a także obniża poziom tzw. „złego cholesterolu" i chroni przed miażdżycą.
Zawarte w suszonych śliwkach witaminy wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają krzepliwość krwi, podnoszą ilość „dobrego cholesterolu”. Śliwki zawierają także sporo przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po suszone śliwki? Dowiecie się tego z naszego materiału: Śliwki suszone – wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto jeść śliwki: