Polub nas na Facebooku
Czytasz: „Dobry cholesterol” – co to jest, jak go podwyższyć i co warto jeść?
menu
Polub nas na Facebooku

„Dobry cholesterol” – co to jest, jak go podwyższyć i co warto jeść?

Ryba avocado jajko w miseczce oliwki i ziarna

Fot: bit24 / fotolia.com

„Dobry cholesterol” ma wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru, miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Niestety, u wielu osób jego stężenie jest zbyt niskie. O jego poziom można dbać na wiele sposobów m.in. poprzez właściwą dietę i regularną aktywność fizyczną. 

Cholesterol to związek chemiczny, lipid, który występuje prawie w każdej komórce ludzkiego ciała, pełniąc wiele niezbędnych funkcji. Produkowany głównie w wątrobie cholesterol bierze udział w produkcji hormonów, a także w syntezie kwasów tłuszczowych. 

Należy podkreślić, że sam w sobie nie jest szkodliwy – jest wręcz niezbędny, aby organizm mógł funkcjonować prawidłowo. Ważnym jest jednak, aby jego stężenie w organizmie było prawidłowe. Istnieje tendencja do dostarczania go w nadmiarze wraz z pożywieniem, co przyczynia się do powstawania wielu chorób sercowo-naczyniowych.

„Dobry i zły cholesterol” – czyli właściwie, który cholesterol to ten dobry?

Cholesterol całkowity można podzielić na dwie frakcje: cholesterol HDL („dobry cholesterol”) i cholesterol LDL („zły cholesterol”). Aby organizm funkcjonował prawidłowo i nie borykał się z chorobami serca i naczyń krwionośnych, warto zadbać o to, aby różnica między cholesterolem HDL a cholesterolem LDL była na poziomie: LDL 80 mg/dl, a HDL 60 mg/dl. Jeśli jednak znacząco przeważa frakcja „złego cholesterolu”, to w naczyniach mogą tworzyć się blaszki miażdżycowe i złogi, co przyczynia się do zwiększenia ryzyka zawału, udaru, a także chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz film: Jakie produkty jeść, by zadbać o dobry poziom cholesterolu? Źródło: 36,6.

Normy cholesterolu:

Poziom cholesterolu LDL

  • mniej niż 100 mg/dl – optymalny,
  • 100-129 mg/dl – w pobliżu optymalnego,
  • 130-159 mg/dl – granica wysokiego,
  • 160-189 mg/dl – wysoki,
  • 190 mg/dl lub więcej – bardzo wysoki.

Poziom cholesterolu HDL:

  • mniej niż 40 mg/dl – wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • 40-59 mg/dl – granica podwyższonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
  • 60 mg/dl lub więcej – niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz film: Normy dotyczące cholesterolu. Źródło: 36,6

„Dobry cholesterol” – co warto jeść?

Aby zadbać o odpowiedni poziom „dobrego cholesterolu”, przede wszystkim należy zadbać o optymalny sposób odżywiania. 

Dieta sprzyjająca zwiększeniu poziomu cholesterolu HDL zawiera produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego też warto spożywać produkty, takie jak: awokado, oliwę z oliwek, olej rzepakowy i słonecznikowy, ryby (makrela, pstrąg, łosoś), orzechy (brazylijskie, włoskie, migdały) i pestki (dyni, słonecznika). 

W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się także produkty bogate w rozpuszczalny błonnik. Znaleźć go można w produktach, takich jak: produkty z pełnego ziarna, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Do diety należy wdrożyć także produkty bogate w polifenole, które spowalniają utlenianie „dobrego cholesterolu”, a także podwyższają jego poziom. 

Dlatego też warto spożywać produkty, takie jak: jagody i borówki, zieloną herbatę, kakao, sok z żurawiny. Do nowych nawyków żywieniowych, które zwiększają poziom cholesterolu HDL zalicza się także rezygnację ze smażenia potraw i gotowanie na parze, pieczenie lub grillowanie bez tłuszczu. Ponadto warto zrezygnować ze spożywania czerwonego mięsa, fast-foodów, dań przetworzonych i słonych przekąsek. Należy zwrócić uwagę również na 5 regularnych, spożywanych co 2-3 godziny posiłków.

Test wiedzy: Co wiesz na temat popularnych chorób?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

 Jak podwyższyć „dobry cholesterol”?

Aby podwyższyć „dobry cholesterol”, należy oprócz diety zacząć wdrażać aktywność fizyczną. Regularne i umiarkowane ćwiczenia fizyczne pozwalają zwiększyć produkcję „dobrego cholesterolu”. Ponadto umożliwiają utratę zbędnych kilogramów, co przy nadwadze i otyłości wpływa korzystnie na poziom lipidów w organizmie. Brak aktywności fizycznej zwiększa poziom „złego cholesterolu” sprzyjający tworzeniu się blaszek miażdżycowych i zakrzepów. 

Zrównoważona aktywność fizyczna to wysiłek min. 3 razy w tygodniu, po ok. 30 minut. Warto pamiętać, aby puls nie przekraczał 130 uderzeń na minutę. Aktywność fizyczna powinna być dostosowana nie tylko do umiejętności, ale również możliwości. 

Osoby chore np. na cukrzycę, choroby serca, otyłość powinny skonsultować chęć uprawiania danej aktywności fizycznej z lekarzem. 

W wielu przypadkach ćwiczenia fizyczne powinny być wprowadzane powoli i stopniowo, a także dopasowywane do reakcji organizmu. To ważne, gdyż nieodpowiednio dopasowana aktywność fizyczna może być w niektórych przypadkach niebezpieczna. Aby zwiększyć poziom „dobrego cholesterolu”, warto spróbować: jazdy na rowerze, ćwiczeń fitness, pływania, biegania, spacerowania itp. aktywności sportowych. 

Należy podkreślić, że nawet spacerowanie, koszenie trawnika, czy intensywne sprzątanie domu wpływa na podwyższenie poziomu „dobrego cholesterolu”. Należy pamiętać, że zmniejszanie stężenia frakcji „złego cholesterolu” zmniejsza ryzyko wystąpienia groźnych chorób.

Zobacz film: Cholesterol - dobry i zły... Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
515
28
Komentarze (2)
ada
obrazowo pan to wytłumaczył, dzięki:)
Czytaj całość
gość
super, a przed filmikiem reklama pizzy z serem i coli :D
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?