Dieta dr Budwig jest dietą leczniczą o działaniu przeciwnowotworowym, ale wykazuje również szereg innych właściwości zdrowotnych. Dostarcza organizmowi ważnych dla prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych, takich jak: węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, nienasycone tłuszcze oraz substancje antyoksydacyjne.
Wskazania do stosowania diety dr Budwig
Dieta dr Budwig wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwnowotworowe, ale jej stosowanie prowadzi do ogólnej poprawy stanu zdrowia. Zasady żywieniowe, które proponuje dr Budwig przynoszą korzystne efekty zdrowotne u osób chorujących na różnego rodzaju schorzenia przewlekłe. Dieta pomocna jest m.in. w: chorobach przewodu pokarmowego (np. choroba wrzodowa żołądka, schorzenia woreczka żółciowego), problemach dermatologicznych, zakażeniach pasożytniczych, chorobach naczyniowych, otłuszczeniu wątroby oraz stwardnieniu rozsianym. Wykorzystywana jest również w leczeniu zespołu metabolicznego, któremu towarzyszy otyłość, insulinooporność tkanek, nadciśnienie tętnicze oraz podwyższony poziom glukozy i lipidów we krwi.
Dieta dr Budwig: zasady
Najważniejszą zasadą obowiązującą w diecie dr Budwig jest właściwy dobór tłuszczów. Z żywienia eliminuje się tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, masło margaryny oraz oleje rafinowane, które są uważane za szkodliwe dla zdrowia. W diecie dominują tłuszcze roślinne, które są łatwo przyswajalne przez organizm i wykazują licznie właściwości zdrowotne. Zalicza się do nich: olej lniany, kokosowy, z kiełków pszenicy oraz oliwę z oliwek. Na początku stosowania diety dr Budwig głównym źródłem tłuszczów jest olej lniany tłoczony na zimno. Jego zalecana ilość w codziennym jadłospisie jest zależna od stanu organizmu. Zaleca się, by przy zaawansowanych stadiach i chorobach o przebiegu ciężkim stosować 6-8 łyżek oleju lnianego w ciągu doby. Przy lekkich schorzeniach wskazane jest 4-5 łyżek na dobę, a w celach profilaktycznych 1-2 łyżki. Ważną zasadą w diecie dr Budwig jest wyeliminowanie z jadłospisu żywności przetworzonej, wzbogaconej o substancje poprawiające konsystencję, wygląd i smak potraw oraz o konserwanty. Dr Budwig zaleca picie około 2-2,5 litra płynów dziennie – najlepiej wody mineralnej, zielonej herbaty oraz naturalnych soków.
Podstawowe produkty w diecie dr Budwig: olej lniany i chudy twaróg
W diecie dr Budwig głównymi składnikami, które powinny pojawić się w codziennym planie żywieniowym są: olej lniany oraz chudy twaróg. Z tych dwóch produktów przygotowuje się najważniejszy posiłek w diecie przeciwnowotworowej, czyli pastę dr Budwig. Tą charakterystyczną i wyróżniającą spośród innych diet pastę przyrządza się poprzez połączenie ze sobą 8 łyżek stołowych oleju lnianego ze 125 gramami chudego twarogu. Zdaniem twórczyni diety tak przygotowana pasta umożliwia najwyższą przyswajalność kwasów tłuszczowych omega-3, których źródłem jest olej lniany. Podstawowym dodatkiem do potraw, np. zup czy kasz oraz do smarowania pieczyw,a w diecie dr Budwig jest tzw. oleolux, czyli połączenie oleju lnianego i oleju kokosowego. Innymi produktami zalecanymi w tej diecie są:
- świeże i suszone owoce,
- surowe lub gotowane warzywa,
- tłuste ryby morskie, które dostarczają dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- miód,
- siemię lniane, najlepiej świeże zmielone, w ilości 4-6 łyżek dziennie,
- płatki owsiane będące cennym źródłem błonnika pokarmowego,
- kasze bezglutenowe, np. kasza gryczana, jaglana,
- soki świeżo wyciskane z: papai, ananasa i marchwi,
- suszone oraz świeże zioła,
- sok z kiszonej kapusty,
- odtłuszczone produkty mleczne poddane fermentacji mlekowej, takie jak kefiry czy kwaśne mleko.
Wskazanymi dodatkami do potraw, np. deserów, owoców czy sałatek, są orzechy włoskie i brazylijskie. Z napojów alkoholowych dozwolony jest szampan oraz czerwone, wytrawne wino. W diecie dr Budwig mogą być stosowane produkty pochodzące wyłącznie z ekologicznych potraw. Produktami całkowicie przeciwwskazanymi w diecie, oprócz wspomnianych tłuszczów zwierzęcych, masła, margaryn oraz rafinowanych olejów są:
Zobacz także: Olej z orzechów włoskich – właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne
- produkty wysoko przetworzone,
- mrożonki,
- cukier,
- produkty z oczyszczonych węglowodanów, czyli biały ryż, makaron, jasne pieczywo pszenne,
- mięso, wędliny.
- Dieta nie dopuszcza stosowania jakichkolwiek używek oraz suplementów diety.
Przykładowy jadłospis w diecie dr Budwig
Przed śniadaniem, 7.00: 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z kiszonej kapusty.
I śniadanie, 8.00: pasta dr Budwig z oleju lnianego i chudego twarogu z płatkami owsianymi, świeżymi lub suszonymi owocami i siemieniem lnianym, zielona herbata.
10.00: 1 szklanka świeżo wyciśnięto soku z marchwi, ewentualnie innego warzywa.
11.00 (opcjonalnie): świeże owoce, np. jabłko, melon, winogrona, kawałek twardego, żółtego sera
12.00: lampka wytrawnego szampana z dodatkiem świeżo mielonego siemienia lnianego.
12.15: przystawka przed obiadem, np. surowe warzywa z czosnkowo-ziołowym dipiem, sałatka z selera z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek doprawiona sokiem z cytryny i miodem. Polecane są również sałatki z surowego buraka, zielonych warzyw liściastych z dodatkiem pomarańczy oraz na bazie białej rzodkwi, marchewki i ugotowanego buraka.
12.30, obiad z deserem: makaron orkiszowy z warzywami i pomidorowym sosem, owocowy koktajl, np. na bazie maślanki, świeżych malin i jagód, z dodatkiem siemienia lnianego i orzechów.
15.00: 1 szklanka soku o właściwościach regeneracyjnych, np. z ananasa.
15.30: od 1 do 3 szklanek czystego soku z wiśni z dodatkiem siemienia lnianego.
18.30, kolacja na ciepło: kasza gryczana ugotowana na warzywnym bulionie, z dodatkiem ziół, oleoluxu i liofilizowanych drożdży.
20.30: lampka czerwonego, wytrawnego wina, opcjonalnie dosłodzona 1 łyżeczką miodu.