Dieta antyrakowa stosowana jest w celu zapobiegania rozwoju chorób nowotworowych. Czynnikami ryzyka niektórych nowotworów jest niezdrowy styl życia, nieprawidłowy sposób odżywiania się oraz palenie tytoniu. Podstawą jadłospisu są produkty bogate w naturalne substancje przeciwutleniające.
Dieta antyrakowa: na czym polega?
Dieta antyrakowa należy do diet profilaktycznych. Jej zadaniem jest zredukowanie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Dieta antyrakowa jest dietą niskotłuszczową, w której dominuje żywność pochodzenia roślinnego. Podstawową zasadą w diecie antyrakowej jest jedzenie dużych ilości produktów, które w swoim składzie zawierają antyoksydanty, czyli substancje o właściwościach przeciwutleniających i hamujących rozwój komórek nowotworowych.
Do antyoksydantów zalicza się wiele witamin oraz składników mineralnych, m.in.: witaminę C, E, beta karoten, selen oraz magnez. Związki te eliminują z organizmu człowieka wolne rodniki tlenowe i przeciwdziałają rakotwórczemu oddziaływaniu substancji obecnych w niektórych produktach żywnościowych, np. nitrozoamin zawartych w wędzonym mięsie. Jadłospis diety antyrakowej powinien być ubogi w tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego oraz sól, której nadmierne spożycie może prowadzić do rozwoju raka żołądka. Najważniejszymi składnikami diety antyrakowej są warzywa i owoce będące bogatym źródłem substancji przeciwutleniających.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje jedzenie przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia w proporcji: 3 porcje warzyw oraz 2 porcje owoców. Ważnym składnikiem diety jest również błonnik pokarmowy, który przyspiesza procesy przemiany materii oraz działa oczyszczająco na jelita usuwając z organizmu szkodliwe dla zdrowia substancje o działaniu kancerogennym (rakotwórczym).
Jadłospis diety antyrakowej powinien składać się z 4-5 urozmaiconych i regularnych posiłków.Ważna jest odpowiednia kaloryczność diety, która jest zależna od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego każdej osoby. Dodatni bilans energetyczny diety skutkuje rozwojem nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Produkty zalecane w diecie antyrakowej
W diecie antyrakowej zalecane są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, a zwłaszcza warzywa i owoce. W codziennej diecie powinny pojawić się:
- zielone warzywa: jarmuż, brokuł, kapusta, brukselka – zapobiegają rozwojowi raka przełyku, jamy ustnej, płuc oraz żołądka oraz szpinak, kiwi, sałata, brokuł i groszek – są bogate w luteinę i zeaksantynę, które hamują namnażanie się komórek nowotworowych w organizmie człowieka,
- warzywa i owoce o kolorze czerwonym: truskawki, maliny, żurawina, jabłka, wiśnie, arbuz, buraki, pomidory, czerwona kapusta – w swoim składzie zawierają likopen, czyli związek o działaniu przeciwnowotworowym,
- warzywa i owoce o kolorze pomarańczowym: marchew, dynia, brzoskwinia, morela, mango – dostarczają dużych ilości karotenoidów należących do substancji antyoksydacyjnych,
- warzywa o kolorze białym: czosnek, rzodkiewka, cykoria, cebula – zawierają fitoestrogeny chroniące przed wystąpieniem raka piersi i prostaty.
W diecie antyrakowej powinny pojawić się również produkty zawierające zdrowe tłuszcze czyli nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Zalicza się do nich: tłuste ryby morskie, orzechy, migdały, siemię lniane, pestki dyni oraz oleje roślinne (rzepakowy, sojowy). Dodatkiem do potraw powinna być oliwa z oliwek, która wykazuje działanie przeciwnowotworowe i dostarcza witamin antyoksydacyjnych: A i E.
Ważnym składnikiem diety antyrakowej jest błonnik pokarmowy obecny w największych ilościach w surowych, nieobranych warzywach i owocach, a także w pełnoziarnistych produktach zbożowych (pieczywo razowe, ryż brązowy, ciemny makaron, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, otręby pszenne). Przyczynia się on do przyspieszenia perystaltyki jelit i szybszego wydalania z organizmu rakotwórczych związków dostających się do przewodu pokarmowego wraz z przyjmowaną żywnością.
Dieta antyrakowa: przepisy kulinarne
Przepis na łososia z pomarańczą i żurawiną
Składniki:
- 450 g filetu z łososia,
- ½ pomarańczy,
- koperek,
- żurawina ze słoiczka.
- marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 ostrej papryki, sok wyciśnięty z ½ pomarańczy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Łososia należy opłukać i położyć skórką do dołu. Nóż wkłada się między skórkę i mięso ryby. Przytrzymując koniec filetu, należy przeciągnąć nożem, odcinając skórkę.
- Łososia dzieli się na 3 mniejsze kawałki. Każdy z nich należy doprawić solą i pieprzem oraz nasmarować słodką i ostrą papryką.
- Rybę układa się w naczyniu żaroodpornym, a następnie polewa sokiem z pomarańczy połączonym z miodem i oliwą z oliwek. Łososia obtoczonego z marynacie odstawia się na około 30 minut.
- Piekarnik należy nagrzać do temperatury 210 stopni Celsjusza. Na zamarynowanym łososiu układa się pomarańczę pokrojoną w półplasterki. Naczynie żaroodporne z rybą umieszcza się w nagrzanym piekarniku i piecze przez około 20 minut. Po upieczeniu, na wierzch ryby wykłada się żurawinę i posiekany koperek.
Przepis na zupę krem z brokułów
Składniki:
- 1 duży brokuł,
- 500 ml gorącego bulionu,
- 1 pęczek świeżej bazylii,
- 100 g sera Gorgonzola,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
- Brokuł należy opłukać, a następnie podzielić na różyczki, odcinając je od łodygi. Różyczki brokułu wkłada się do garnka. Warzywo zalewa się wodą, zagotowuje i odcedza. Ponownie należy wlać świeżą wodę, zagotować i odcedzić.
- Do brokułów wlewa się gorący bulion i gotuje przez około 2 minuty, aż do momentu, gdy warzywo będzie al dente. Nie można go przegotować, bo wówczas straci swój naturalny, zielony kolor.
- Do brokułów dodaje się ser Gorgonzola, listki bazylii, oliwę z oliwek oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Zawartość garnka należy zmiksować za pomocą blendera.
Jak przygotować "antyrakowe" śniadanie, obiad, kolację? Zobacz wideo: