Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dynia ureguluje poziom cukru, cholesterolu i pomoże schudnąć. Co zrobić z dyni?
menu
Polub nas na Facebooku

Dynia ureguluje poziom cukru, cholesterolu i pomoże schudnąć. Co zrobić z dyni?

NAN

Fot: valya82 / stock.adobe.com

Dynia to jesienne warzywo, które pomaga uregulować poziom cukru i cholesterolu, ułatwia schudnięcie, zmniejsza ryzyko nowotworów. W sezonie warto jeść ją jak najczęściej. Poznaj pomysły na wykorzystanie dyni w zdrowym menu.

Dania z dynią są niskokaloryczne i bardzo odżywcze, dzięki czemu wspomagają proces kształtowania pięknego ciała. Równocześnie większość przepisów można śmiało zaliczyć do bardziej wykwintnych propozycji.

Dynia zamiast frytek, ziemniaków i makaronu

Kluczem do odchudzania jest ograniczenie jedzenia węglowodanów prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ważne jest to także dla osób chorujących na cukrzycę lub znajdujących się w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na tę chorobę.

Dynię można bez wyrzutów sumienia wykorzystać jako zamiennik niektórych produktów:

  • zamiast ziemniaków – gotowana dynia lub pieczona dynia, puree z dyni;
  • zamiast frytek – dynię pokroić w kostki lub paski, skropić oliwą i posypać przyprawami, a następnie upiec w wysokiej temperaturze;
  • zamiast makaronu – makaron z dyni można otrzymać, wykorzystując specjalne maszynki lub strugaczki do makaronu albo wycinając go zwykłą obieraczką do ziemniaków;
  • zamiast mąki – puree z dyni może być podstawą do wypieków, placków lub zagęstnikiem do sosów. Pyszne przepisy na puree z dyni znajdziesz tutaj.

Dynia zamiast mięsa

Starając się zdrowo odżywiać, wiele osób zmniejsza ilość jedzonego mięsa lub całkowicie z niego rezygnuje. Dynia to warzywo, które doskonale sprawdza się w wegetariańskich i wegańskich przepisach.

Najczęściej polecane to:

  • curry z dyni – z dodatkiem cebuli, cieciorki, papryki lub brokułów, pasty curry i mleka kokosowego i podawane z brązowym ryżem zadowoli najbardziej zdeklarowanych mięsożerców; Przepis na curry z dyni znajdziesz tutaj.
  • risotto z dynią – słodkie i korzenne, gotowane na mleku lub wytrawne – z winem, szalotkami, szafranem i parmezanem;
  • gulasz z dyni – najlepiej sprawdza się w towarzystwie soczewicy i sosu pomidorowego, z dużą ilością majeranku; jest ciepłą i bardzo sycącą potrawą, którą można jeść na przykład z kaszą gryczaną;
  • kotlety z dyni – z puree z dyni wymieszanego z jajkiem, płatkami owsianymi i przyprawami można usmażyć smaczne kotlety, które z powodzeniem zastąpią te mięsne;
  • placki z dyni – z puree z dyni można przygotować zarówno placki na słodko, jak i mniej kaloryczny odpowiednik placków ziemniaczanych.
  • Dynia z makaronem z pewnością może zasmakować każdemu - w wersji wegetariańskiej z suszonymi pomidorami lub z pieczarkami, z boczkiem, z cukinią albo z fetą i szpinakiem. Przepisy na makaron z dynia znajdziesz tutaj.

Wykwintne zupy dyniowe

Dynia doskonale sprawdza się również jako główny składnik zup kremów. Przyprawiona na sposób wschodni z mleczkiem kokosowym czy podana z łyżką jogurtu i świeżym tymiankiem – zawsze smakuje doskonale. Warto posypać ją prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni.

Sok z dyni – bomba witaminowa na jesień

Oczywiście dynia w mało przetworzonej formie zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż ta poddana obróbce termicznej. Chcąc w pełni wykorzystać jej bogactwo, warto wycisnąć z niej sok. W smaku podobny jest trochę to marchewkowego, ale jest znacznie łagodniejszy. Doskonale komponuje się zarówno z sokami owocowymi, na przykład jabłkowym czy pomarańczowym, jak i warzywnymi.

Świeżo wyciskany sok z dyni stanowi bombę odżywczą, która wzmacnia układ odpornościowy przed nadchodzącą zimą i może z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie bądź podwieczorek.

Zobacz, jak jeszcze wykorzystać dynię w kuchni.

Dlaczego dynia jest taka zdrowa?

Dynia jest niskokaloryczna, zawiera sporo błonnika oraz mnóstwo witamin i mikroelementów. W 100 g surowej dyni znajdziesz:

9 mg witaminy C,

0,05 mg witaminy B1,

0,1 mg witaminy B2,

0,6 mg witaminy B3,

0,06 mg witaminy B6,

16 µg kwasu foliowego,

8513 IU witaminy A,

1,06 mg witaminy E,

1 µg witaminy K,

21 mg wapnia,

0,8 mg żelaza,

12 mg magnezu,

44 mg fosforu,

340 mg potasu,

0,32 mg cynku.

Oprócz bogactwa odżywczego tego warzywa, jego ogromną zaletą jest to, że sprzyja odchudzaniu, dzięki temu, że:

  • można nią zastąpić wiele tuczących produktów, takich jak ziemniaki, makaron czy nawet niektóre mąki;
  • stabilizuje poziom cukru we krwi;
  • zawiera dużo błonnika;
  • jest sycąca i niskokaloryczna.

Ponadto dynia dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, wspiera organizm w walce zakażeniami dróg moczowych i wpływa dobroczynnie na wzrok.

Zobacz też: Olej z pestek dyni i jego właściwości zdrowotne – zastosowanie i dawkowanie oleju z dyni

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
74
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?