Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wegańskie curry z dynią - przepis
menu
Polub nas na Facebooku

Wegańskie curry z dynią - przepis

Wegańskie curry z dynią.

Fot. Sarsmis / Getty Images

Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw kuchni indyjskiej. Główny składnik dania podany jest w sosie. Potrawę często można podawać z ryżem, kaszą komosą lub innym wybranym dodatkiem. Prezentujemy wam przepis na curry z dynią.

Curry z dynią można podawać na kilka sposobów. W pierwszym przepisie można wymienić dynię na bataty poza sezonem na warzywo lub pomieszać dynię z batatami!

Składniki

  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżeczka pasty z curry
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • łyżeczka kurkumy w proszku
  • 300 g dyni lub batatów
  • 1/2 cukinii (150 g)
  • czerwona papryka
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • ostra papryczka
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • pomidor
  • świeża kolendra

Do podania: ryż

Kcal (100 g) 37.5
Białko 1.5
Tłuszcz 1.3
Węglowodany 4.2
Błonnik 1.45

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy olej, dodajemy starty czosnek i imbir, pokrojoną cebulkę, curry – warto dodawać wodę, żeby składniki nie przywierały do dna garnka. Po kilku minutach dodajemy suchą soczewicę, kurkumę, łyżeczkę cukru i mieszamy.
  2. Dodajemy obraną i pokrojoną dynię lub bataty, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojoną na małe kawałeczki zieloną fasolkę oraz papryczkę chili bez pestek.
  3. Zalewamy ostudzonym bulionem warzywnym, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez około 5 minut. Potem dodajemy sparzonego i obranego ze skóry pomidora (ewentualnie pół puszki pomidorów krojonych) i gotujemy aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje.
  4. Pastę z curry można przygotować z cebuli, 5 grubych plastrów imbiru, ½ papryczki chili, łyżeczka mielonego kuminu, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki cukru trzcinowego lub innego słodzika, ½ łyżeczki soli. Składniki miesza się ze sobą.

Drugim przepisem na curry z dynią w opcji wegańskiej znajdziemy liście kaffiru, które można zastąpić startą skórką z jednej limonki. W nim również pojawia się pasta z curry, którą przygotujesz z podanych wyżej składników.

Składniki curry:

  • 500 g dyni
  • 100 g nerkowców / ⅔ szklanki
  • 10 liści kaffiru
  • olej kokosowy lub inny
  • 1 puszka kokosowego mleczka / 400 ml
  • do podania: świeża kolendra

Przygotowanie

  1. Dynię należy wypestkować, obrać i pokroić w kostkę. Następnie na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pastę curry przez 2 minuty, dodaj dynię, nerkowce oraz liście kaffiru (lub startą skórkę z limonki). Podsmaż kolejne 3 minuty i wlej mleczko kokosowe.
  2. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, potem gotować już bez przykrycia, do momentu aż dynia będzie miękka l

Dynia – właściwości

Dynia jest w Polsce sezonowym warzywem – jej zbiory rozpoczynają się w lipcu i trwają aż do pierwszych przymrozków. Warzywo jest bardzo dobrym źródłem beta karotenu, któremu dynia zawdzięcza swoją intensywną barwę. Beta karoten należy do grupy antyoksydantów, działa antynowotwororwo, zapobiega starzeniu się skóry, a także działa pozytywnie na wzrok – prawidłowa ilość beta karotenu zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, chroni przed rozwojem zaćmy i zespołu suchego oka, czyli kseroftalmi.

W dyni znajdziemy także witaminę C, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6) oraz witaminy E i K, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, sód oraz potas. Co więcej dynia zawiera także dużo błonnika pokarmowego, który poprawia przemianę materii, przeciwdziała zaparciom i pomaga w usprawnieniu procesu trawienia.

Dynię można wykorzystać nie tylko do przygotowania curry, lecz także do ciast, babeczek, zup oraz… zabiegów kosmetycznych! Maseczki z poprawiają nawilżenie skóry oraz działają oczyszczająco.

Zobacz także, w jaki sposób można wykorzystać dynię:

Zobacz też: Dynia skarb natury. Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?