Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym są złogi w jelitach? Jak oczyścić przewód pokarmowy z resztek pokarmu?
menu
Polub nas na Facebooku

Czym są złogi w jelitach? Jak oczyścić przewód pokarmowy z resztek pokarmu?

brzuch

Fot. Tharakorn / Getty Images

Złogi w jelitach to resztki strawionego pokarmu, które nie zostały wydalone podczas wypróżniania się. Przyczynami ich powstawania są nieodpowiednia dieta, złe nawyki żywieniowe oraz brak aktywności fizycznej. Objawy, które świadczą o złogach, to ból brzucha i częste zaparcia. Warto wiedzieć, jak usunąć złogi jelitowe, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

Jelito cienkie i jelito grube to dwa najdłuższe odcinki układu pokarmowego. Zachodzi w nich proces wchłaniania substancji odżywczych zawartych w strawionym pokarmie oraz formowanie kału, który następnie jest wydalany na zewnątrz organizmu. Na ich prawidłowe funkcjonowanie największy wpływ ma dieta, która powinna być zdrowa, zbilansowana i bogata w błonnik. Dzięki temu jelita są w stanie samodzielnie się oczyszczać. W przeciwnym razie pojawiają się złogi jelitowe, które są przyczyną wielu nieprzyjemnych dolegliwości.

Dlaczego powstają złogi jelitowe?

Złogi w jelitach to resztki strawionego pokarmu, które nie zostały wydalone podczas wypróżniania. Zalegają w końcowym odcinku układu pokarmowego, a na skutek odciągania z nich wody zaczynają twardnieć i tworzyć kamienie kałowe. Jest to sytuacja niebezpieczna dla zdrowia, ponieważ mogą one być przyczyną stanów zapalnych w obrębie jelita grubego lub hemoroidów.

W prawidłowych warunkach jelita mają naturalną zdolność do oczyszczania się. Jednak na przebieg tego procesu ma wpływ styl życia. Nieprawidłowa dieta bogata w niezdrowe tłuszcze, mąkę, cukier oraz smażone i wysoko przetworzone dania, a także wypijanie zbyt małej ilości wody, przewlekły stres, siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej zaburzają pracę układu pokarmowego. Wynikiem są złogi w jelitach, które są przyczyną złego samopoczucia i nieprzyjemnych dolegliwości.

Przyczyną złogów jelitowych są także nieregularne wypróżnienia. Optymalnie jest, jeśli dochodzi do nich minimum raz dziennie. Jednak należy pamiętać, że jest to indywidualna kwestia. Brak regularnych posiłków, brak śniadań, pośpiech oraz celowe wstrzymywanie stolca powodują, że rytm dobowy pracy jelit jest zaburzony. Złogi w jelicie grubym i zaparcia powstają również w przebiegu niektórych chorób, nietolerancji pokarmowych, w niedoborach substancji odżywczych i zaburzeniach mikroflory jelitowej.

Zobaczcie, jak zadbać o prawidłowe działanie mikrobioty jelitowej:

Zobacz film: Jak dbać o florę bakteryjną jelit? Źródło: Dzień Dobry TVN

Objawy złogów jelitowych

Zalegające w układzie pokarmowym masy kałowe wytwarzają substancje toksyczne, które wpływają drażniąco na błonę śluzową jelit. Z tego powodu pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości.

Objawy złogów w jelitach to najczęściej:

  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • ból brzucha,
  • uczucie pełności i ciężkości w brzuchu,
  • nudności,
  • gazy,
  • niestrawność,
  • brak apetytu,
  • złe samopoczucie,
  • ból podczas próby wypróżnienia się,
  • zwiększenie obwodu brzucha.

W cięższych przypadkach, kiedy złogi jelitowe zalegają w organizmie przez kilka lub kilkanaście dni, może dojść do pojawienia się hemoroidów, stanów zapalnych jelita grubego, a nawet do uszkodzenia odbytu. Osoby, u których pojawiły się powyższe dolegliwości, powinny usunąć złogi jelitowe, aby nie zaszkodzić organizmowi i przywrócić mu prawidłowe funkcjonowanie, a tym samym polepszyć sobie ogólne samopoczucie.

Jak usunąć złogi jelitowe?

Usuwanie złogów jelitowych polega przede wszystkim na zmianie nawyków żywieniowych oraz stylu życia na zdrowszy. Pomocny przy zaparciach jest błonnik, czyli włókno pokarmowe. To substancja pochodzenia roślinnego, która przyczynia się do przyspieszenia perystaltyki, zwiększenia masy stolca oraz wydalenia zalegających resztek pokarmowych. Jego źródłem są przede wszystkim: produkty zbożowe (kasza gryczana, otręby, pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, ryż brązowy), warzywa (groszek zielony, seler, karczoch, brukselka, brokuły, marchew), świeże owoce (jagody, maliny, śliwki, banany, brzoskwinie), suszone owoce oraz orzechy. Dzienna ilość błonnika dostarczanego wraz z pożywieniem powinna wynosić 20–40 g. Warto zrezygnować z fast foodów, potraw smażonych i tłustych.

Aby pozbyć się złogów jelitowych, trzeba zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe. Należy spożywać 4–5 niezbyt obfitych posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Ważne jest, aby dzień rozpocząć od pożywnego śniadania, ponieważ zapewnia ono energię i jest pierwszym pokarmem po nocnej przerwie, który zmusi jelita do pracy. Posiłki powinny być spożywane w spokoju. Zalecane jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Osoba dorosła powinna pić minimum 2,5 litra niesłodzonej wody dziennie. Należy zadbać także o aktywność fizyczną: spacery, jazdę na rowerze, jogging, gimnastykę.

Medycyna alternatywna proponuje swoje sposoby na to, jak oczyścić złogi jelitowe. Warto pamiętać, że wszelkie głodówki, restrykcyjne diety czy wykonywanie lewatywy bez konsultacji z lekarzem mogą poważnie zaszkodzić, zamiast pomóc. Natomiast picie ziół, takich jak: mięta, rumianek, pokrzywa czy mniszek lekarski, efektywnie wspomaga pracę jelit.

Bibliografia:

W. Bartnik, “Choroby jelita grubego” w: Interna Szczeklika. Podręcznik Chorób Wewnętrznych 2014, Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, 2014.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
44
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?