Tamarillo to owoc o nietypowym słodko-kwaśno-pieprznym smaku. Wykorzystuje się go zarówno w daniach wytrawnych, jak i w deserach. Zmiksowany miąższ tamarillo to popularny dodatek do drinków. Używa się go do produkcji syropu na przeziębienie. Tamarillo to źródło witamin A, C, a także E, która zwana jest witaminą młodości. Znajdują się w nim minerały, błonnik i przeciwutleniacze.
Tamarillo – wiadomości ogólne
Tamarillo to zwyczajowa nazwa cyfomandry grubolistnej (z łac. Cyphomandra betacea (Cav.) Sendtner). To gatunek rośliny zaliczany do rodzaju cyfomandra i rodziny psiankowate. Ma postać niewielkiego drzewka. Roślina określana bywa także jako zgrabka grubolistna, pomidor drzewiasty, zgrabka burakowata. Rodzimie znaleźć ją można na terenie Ekwadoru, Boliwii, Peru i Chile. Dodatkowo uprawą tamarillo zajmują się mieszkańcy Wenezueli, Nowej Zelandii, Argentyny, Brazylii, Australii, Portugalii, Kenii, Kolumbii, USA.
Tamarillo – owoce
Tamarillo rodzi interesujące owoce, które mogą mieć czerwony, pomarańczowy lub żółty kolor. Kształtem przypominają nieco pomidora. Osiągają wielkość od 2 do 8 cm. Pod cienką, miękką skórką znajduje się galaretowaty miąższ z wieloma małymi, czarnymi ziarenkami, które są jadalne, choć nieco gorzkawe. Tamarillo jest słodko-kwaśne. Najsmaczniejsza część kryje się w samym środku. Im bliżej skórki, tym większa cierpkość i goryczka. Niektórym tamarillo przypomina połączenie mango, śliwki, pomidora z dodatkiem odrobiny pieprzu.
Ten egzotyczny owoc jest rzadko spotykany na półkach sklepowych w Polsce. Kupić go można przeważnie w dużych sklepach spożywczych w sezonie zimowym. Za sztukę płaci się około 8 zł. Powinno się wybierać owoce o delikatnie pomarszczonej skórce, która świadczy o dojrzałości. Kiedy tamarillo jest twarde, co znaczy, że jest niedojrzałe, z kolei zbyt miękkie jest przejrzałe.
Owoc tamarillo – właściwości i zastosowanie prozdrowotne
Owoc tamarillo wykazuje korzystne działanie na ludzki organizm. To źródło niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, takich jak A, C, E i z grupy B, oraz składników mineralnych, zwłaszcza potasu (100 g zawiera około 270 mg), wapnia, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, manganu, miedzi. Wykazuje pozytywny wpływ na układ krążenia – wspomaga pracę serca, wzmacnia strukturę naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Poprawia wzrok i determinuje przekazywanie impulsów nerwowych. Ze względu na dużą zawartość wody doskonale nawadnia. Jest niskokaloryczny (100 g to 33 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu polecany jest osobom o nadmiernej masie ciała. Zawarty w tamarillo beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za nasilenie procesu starzenia się tkanek.Jak wybrać najlepsze warzywa i owoce? Dowiesz się tego z filmu:
Przepis na syrop z tamarillo na przeziębienia
Ze względu na bogactwo składników tamarillo podnosi ogólną odporność organizmu i wspomaga walkę z infekcjami. Ciekawą propozycją wykorzystania go jest syrop na przeziębienie, do którego przygotowania potrzebne są: 3 cytryny, 1 grejpfrut, 3 pomarańcze, 4 owoce tamarillo, 1 szklanka miodu lipowego, 1 szklanka cukru brązowego. Wszystkie owoce należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, którą po przełożeniu do miski zalewa się wrzącą wodą. Z cytrusów wyciska się sok, który przelewa się do garnka. Dodaje się miąższ tamarillo, cukier, odsączone skórki. Przez kwadrans miksturę gotuje się na wolnym ogniu. Następnie przecedza, a po wystygnięciu dodaje miód. Całość miesza się i przelewa do butelek. Ostatecznie powstaje około 2 l syropu.
Owoce tamarillo w kosmetyce
Tamarillo wykorzystywany jest powszechnie przez przemysł kosmetyczny. Dość często spotyka się go w połączeniu z wyciągiem z papai. Stanowi składnik balsamów do ciała, żeli pod prysznic, płynów do kąpieli, mgiełek, olejków czy peelingów. Wykazuje działanie ujędrniające, odżywcze, nawilżające, wygładzające skórę. Nadaje jej miękkości. Wspomaga redukcję cellulitu i tworzenie kolagenu.
Jak jeść tamarillo?
Egzotyczny owoc ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Może być spożywany na surowo, smażony, pieczony, gotowany. Nadaje się jako składnik sałatki owocowej, warzywnej zupy czy sosu, któremu nadaje nutkę kwaskowatej słodyczy. Pokrojony w plasterki, może zastąpić pomidora na kanapce lub w sałatce caprese. Doskonale komponuje się w daniach wytrawnych z mięsem, warzywami, kaszami, makaronami. Bywa wykorzystywany do produkcji dżemów i soków owocowych w celu nadania im delikatnej pikanterii. Polany miodem lub posypany cukrem, może odgrywać rolę deseru. Tamarillo przed spożyciem powinno się sparzyć i obrać ze skórki, która jest lekko gorzka. Innym sposobem jest przekrojenie owocu na pół i wybranie miąższu łyżeczką.