Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy paradontoza może wywołać raka? Chcecie poznać odpowiedź? Oglądajcie program 36,6°C!
menu
Polub nas na Facebooku

Czy paradontoza może wywołać raka? Chcecie poznać odpowiedź? Oglądajcie program 36,6°C!

Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek

Fot: 36,6

Czy nieleczona paradontoza może doprowadzić do rozwoju raka? Czy pozytywne myślenie może przyspieszyć powrót do zdrowia? To tylko część tematów, które zostaną poruszone w najnowszym odcinku programu 36,6 °C. O czym jeszcze będzie mowa w programie?

Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek od 2017 roku dbają o zdrowie Polaków. Zachęcają do badań i większej dbałości o siebie. Nie boją się poruszać trudnych czy wstydliwych tematów. W piątym odcinku szóstego sezonu wezmą pod lupę zęby Polaków, a także sprawdzą, jak wielką moc ma pozytywne myślenie.

Od chorych zębów do raka

Może zwiększać ryzyko zawału, raka przełyku, czy raka jelita grubego. Naukowcy wiążą ją z chorobą Alzheimera, reumatoidalnym zapaleniem stawów, czy przewlekłą obturacyjną chorobą płuc. O czym mowa? O paradontozie. Szacuje się, że cierpi na nią aż 70 proc. Polaków. W najbliższym programie – w sobotę, 5 października, o godzinie 18.00 – dowiecie się jak można zapobiec tej chorobie i jak skutecznie ją leczyć.

Czy lody są zdrowe?

Lody nie są tylko przysmakiem dzieci, również większość dorosłych uwielbia ich smak. Z tym, że są pyszne nikt nie dyskutuje, ale czy są zdrowe? O tym i o innych faktach i mitach na temat lodów Ewa Drzyzga porozmawia z Pauliną Ihnatowicz – dietetykiem klinicznym. Wszystkiego o lodach dowiecie się już w najbliższą sobotę, 5 października, o godzinie 18.00!

Jaką siłę ma pozytywne myślenie?

Wszystkimi procesami w naszym organizmie steruje mózg. Nawet nasze myśli – chociaż rzadko się o tym mówi – są reakcjami chemicznymi. Kiedy myślimy o czymś stresującym wydziela się kortyzol, co w rezultacie prowadzi do wzrostu ciśnienia, podobnie ze szczęściem – przy radosnych myślach poziom endorfin rośnie. Siła myśli, także w leczeniu onkologicznym jest nieoceniona. O tym jak pozytywne myślenie pomaga w radzeniu sobie z nowotworem dowiecie się z rozmowy Ewy Drzyzgi z prof. Jerzym Stuhrem.

Zobacz film i dowiedz się o czym będzie mowa w piątym odcinku programu 36,6°C

Zobacz film: zobacz o czym będzie mowa w piątym odcinku programu 36,6 Źródło: 36,6

Woda z kranu. Czy jest lepsza od tej z butelki?

Ponad połowa Polaków, boi się pić wodę z kranu i wybiera wodę sklepową. Taka woda sprzedawana w butelkach, nie tylko jest droższa, ale do jej produkcji używany jest plastik, który szkodzi środowisku. Tymczasem coraz częściej jesteśmy zachęcani do picia wody z kranu. Czy kranówka nie zaszkodzi naszemu zdrowiu? Odpowiedź znajdziecie w najnowszym odcinku programu 36,6°C!

Nowoczesna metoda operowania jelita grubego

Nowotwory dolnego odcinka jelita grubego wciąż są tematem tabu. Wielu pacjentów wstydzi się swoich problemów i zgłaszają się do lekarza bardzo późno. Twórcy programu 36,6°C postanowili zmierzyć się tym problemem i przełamać tabu, które towarzyszy chorobom końcowego odcinka układu pokarmowego. Już w najbliższą sobotę, 5 października, będziecie mogli zobaczyć, jak w nowoczesny sposób, operuje się guzy zlokalizowane w dolnym odcinku jelita grubego.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?