Co powinno wchodzić w skład dobrych lodów?
To, jaki wpływ na zdrowie mają lody, tak naprawdę zależy od ich składu. Klasyczne lody powinny składać się z mleka, śmietany, jaj, cukru oraz z czegoś, co nadaje im smak, np. owoce świeże lub kandyzowane, czekolada, orzechy, bakalie, czy wanilia. Sorbety natomiast są lodami wodnymi o zwiększonej puszystości, a ich głównym składnikiem jest wsad owocowy, np. przeciery, kremogeny czy soki. Zawierają też niewielką ilość tłuszczu. Niedawno pojawiły się również lody jogurtowe. Zawierają żywe kultury bakterii, które mają właściwości probiotyczne (korzystnie wpływają na układ odpornościowy oraz na florę bakteryjną jelit).
Wybierając lody należy zwrócić uwagę na etykietę. Warto pamiętać, że dobrej jakości lody nie mają długiego składu. Jeżeli w składzie lodów występuje dodatek gumy, np. guar czy ksantonowej, inne stabilizatory oraz niezdrowe utwardzone tłuszcze, np. olej palmowy, oznacza to, że lody są średniej, a nawet słabej jakości. Olej palmowy jest niezdrowym tłuszczem, zawiera aż 50 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają nadwadze i otyłości, cukrzycy oraz podnoszą poziom cholesterolu. Walory smakowe lodów powinny być zasługą owoców, wsadów owocowych czy z innych naturalnych dodatków, a nie sztucznych aromatów. W lodziarniach warto pytać o skład lodów szczególnie, kiedy miejsce reklamuje się, jako lodziarnia z prawdziwymi tradycyjnymi lodami. Bardzo często okazuje się, że takie lody nie mają nic wspólnego z tradycyjną recepturą i są przygotowywane z gotowych mieszanek.
Dlaczego lody są zdrowe?
- Lody obniżają temperaturę w gardle, a to zmniejsza obrzęk i przyspiesza gojenie się śluzówki, np. po operacjach laryngologicznych czy po przebytej anginie.
- Lody na bazie z mleka, śmietany czy jogurtu są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, który jest budulcem zębów i kości. Dlatego dzieci, u których szkielet dopiero się kształtuje, bez obaw mogą jeść lody, pod warunkiem, że są one dobrej jakości. To samo tyczy się osób starszych, które są zagrożone osteoporozą. Wapń również zwiększa produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu. Brak tego enzymu powoduje, że komórki tłuszczowe powiększają swoją objętość.
- Lody na bazie produktów mlecznych są również źródłem witamin z grupy B, a w szczególności B1, B2, B3, witaminy A oraz w niewielkiej ilości żelaza, magnezu i potasu. Witaminy z gruby B są niezbędne, m.in. do zachowania prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wspierają proces trawienia węglowodanów oraz tłuszczów.
- Wbrew pozorom są lekkostrawne! Lody o dobrym składzie są jednym z najmniej kalorycznych deserów. Jedna gałka lodów klasycznych (z produktów mlecznych) w 100g ma około 150 kalorii oraz około 120-150 mg wapnia, czyli jakieś 16 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń. Sorbety są jeszcze mniej kaloryczne, gdyż nie zawierają tyle tłuszczu, co lody klasyczne, ale często zawierają więcej cukru ze względu na większą zawartość wsadu owocowego.
Które lody są lepsze, klasyczne czy sorbety?
Jedne i drugie lody są dobre pod warunkiem, że mają dobry skład. Lody na mleku czy śmietanie są źródłem dobrze przyswajalnego białka i wapnia, co wspiera pracę organizmu i wzmacnia kości. Sorbety są na bazie wody, zawierają niewielką ilość tłuszczu lub w ogóle go nie mają, co sprawia, że są mniej kaloryczne. Nie zawierają białka i wapnia, ale dzięki wsadowi owocowemu nie są bezwartościowe. Przy zakupie sorbetu należy zwrócić uwagę na procentowy udział owoców. Syrop glukozowo-fruktozowy, substancje wzmacniające smak i kolor nie są mile widziane.
Zobacz film i dowiedz się dlaczego lepiej nie przesadzać ze słodyczami:
Domowe lody śmietankowe
- 400ml tłustej śmietanki 30-36% (dobrej jakości)
- 200ml mleka
- 65g cukru
1. Połowę śmietanki wlać do garnka, wsypać cukier, następnie podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
2. Zawartość przelać do pojemnika.
3. Do masy dodać resztę śmietanki, mleko. Dokładnie wymieszać lub zmiksować.
4. Wstawić masę do lokówki, aby się schłodziła.
5. Jeżeli nie posiadasz maszynki do robienia lodów, pojemnik należy włożyć do zamrażarki i co 30 minut należy go wyjąć, miksować zawartość, aby uzyskać puszystą konsystencję i zrobić tworzące się kryształki lodu.
6. Po około 3-4 godzinach lody będę gotowe! Jeżeli są bardzo twarde, po wyjęciu z zamrażarki odczekaj ok. 5 minut przed podaniem.
Sorbet truskawkowy
- 500h truskawek
- pół szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki wody
1. Do rondelka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier. Syrop podgrzewać na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić.
2. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Następnie zmiksować na gładką masę.
3. Do masy z truskawek dodać syrop. Wymieszać i przelać do pojemnika na lody. Pojemnik wsadzić do zamrażalnika, po 2 godzinach wyjąć i zblendować zawartość i dalej mrozić. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy w godzinnych odstępach.
4. Lody będą gotowe po około 6 godzinach.