Nie wyobrażasz sobie poranku bez kawy? Zdarza ci się przyrządzać sobie aromatyczny napój na drogę do pracy, a może kupujesz kawę na wynos? Sprawdź, czy połączenie kawy i styropianowego kubka może być szkodliwe dla organizmu.
Kawa zazwyczaj sprzedawana jest w styropianowym kubku. Czasem z wygody my również mamy w domy takie naczynia, żeby niepotrzebnie nie wozić się z porcelanowym albo termicznym kubkiem. Ot, na szybko - szybkie wypicie kawy w drodze i wyrzucenie kubka. Jednak czy nie szkodzimy sobie w ten sposób?
Co to jest styren?
Styren jest organicznym związkiem chemicznym, wykorzystywanym w przemyśle tworzyw sztucznych. W warunkach normalnych jest lekko żółtawą cieczą o nieprzyjemnym zapachu. Po przedostaniu się do organizmu człowieka działa przede wszystkim depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy i obwodowy. Może doprowadzić także do rozwoju wielu chorób, w tym marskości wątroby, cukrzycę, nadciśnienie. Po spożyciu, związek ten wywołuje ból gardła, ból brzucha, nudności, wymioty i ogólne objawy zatrucia drogą pokarmową. Czyli nasza ukochana kawa w styropianowym kubku może nam szkodzić? Nie do końca...
Styren a kawa
Z przeprowadzonych w przeprowadzonych testów wynika jasno, że w styropianowym kubku znajduje się styren! Jego stężenie nie jest toksyczne dla organizmu w małej ilości, ale lepiej go unikać! Zobaczcie, ile styrenu znajduje się w kawie pitej z jednorazowego kubka. I najważniejsze - ile kaw można wypić, żeby się nie zatruć?
Zobacz także: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test
Właściwości zdrowotne kawy
Zawarta w kawie kofeina działa pobudzająco na umysł, przyspieszając procesy myślowe i ułatwiając koncentrację. Kofeina z układu pokarmowego zaczyna się wchłaniać po upływie 15 minut od wypicia kawy, a największe stężenie osiąga po około 3 godzinach.
Ziarna kawy zawierają antyoksydanty, sole wiążące cenne pierwiastki (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan, chrom), witaminy z grupy B, błonnik, białka, kwasy tłuszczowe oraz kwasy organiczne. Badania wykazały, że regularne picie umiarkowanej ilości kawy może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i zmniejszyć ryzyko lub opóźnić wystąpienie choroby Parkinsona.
Zawarte w kawie antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn oraz usprawniają mechanizmy obronne organizmu. Kawa może zatem chronić przed rozwojem niektórych nowotworów.
Zobacz także: Kto nie powinien pić kawy?
Kawa wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym ponieważ opóźnia procesy starzenia się skóry.