W każdej herbacie znajduje się glin, czyli aluminium. W dużej dawce jest ono niezdrowe dla naszego organizmu.
Podobno nie powinno się pić herbaty z cytryną, bo cytryna zwiększa poziom aluminium w herbacie. Wyniki testu laboratoryjnego pokazały, że rzeczywiście parzenie herbaty z cytryną wytwarza cytrynian glinu, w którym stężenie aluminium jest bardzo wysokie. Substancja ta odkłada się w tkankach, trwają badania nad tym, czy może przyczynić się do rozwoju Alzheimera.
Są jednak sposoby na to, żeby napić się herbaty z cytryną i żeby było to zdrowe!
Skąd w herbacie glin?
Herbata rośnie na glebach bogatych w aluminium i naturalnie gromadzi go w swoich liściach. Wiele zależy od gatunku herbaty, ale niemalże w każdej znajdziemy aluminium.
Witamina C w cytrynie
Cytryna wcale nie jest dobrym źródłem witaminy C. Dodatkowo potraktowana wrzątkiem staje się niemalże bezwartościowa dla dorosłego człowieka, który ma duże zapotrzebowanie na witaminę C. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożyć około 70 mg tej substancji. Wiadomo, że w trakcie przeziębienia zapotrzebowanie rośnie. Jeśli jednak tylko dlatego pijemy herbatę z cytryną, to możemy poprzestać na suplementach diety.
Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne
Pić czy nie pić?
Herbata rozgrzewa, poprawia samopoczucie, dla niektórych z nas jest rytuałem niczym poranna kawa. Zdecydowanie pić, a jak sprytnie przemycić cytrynę do herbaty, żeby lepiej smakowała? Odpowiedź znajdziecie w filmie.
A jak ktoś pali papierosy i ma 98 lat, to znaczy, że szkodliwość palenia papierosów to bzdura???
Naucz się wyciągać wnioski i nie opierać ich na przypadku jednej osoby. Przed wyrażaniem opinii radzę zapoznać się z zasadami metodologii badań naukowych, a nie wyciągać wnioski na poziomie wiedzy jak ze średniowiecza: "moja mama piła i nic jej nie było, to znaczy że to bzdury". Żenujące.