Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kto nie powinien pić kawy?
menu
Polub nas na Facebooku

Kto nie powinien pić kawy?

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Kawa pobudza, wyśmienicie smakuje, ale nie każdy powinien ją pić. Zobaczcie, komu picie kawy nie wyjdzie na zdrowie... Co ciekawe nie ma przeciwwskazań, żeby osoby z chorobą wieńcową piły po dwie - trzy kawy dziennie. 

Kawa zawiera kofeinę, która nas pobudza. Największe stężenie kofeiny w organizmie osiągamy 15 minut po wypitej filiżance kawy i utrzymuje się ono do godziny. Więcej kofeiny znajdziemy np. w gorzkiej czekoladzie z dużą zawartością kakao. Jaką kawę pić? Najlepiej bez dodatków - słodkich śmietanek, cukru, mleka. Zwykła "mała czarna" jest najzdrowsza.

Kawa niewłaściwie przyrządzona może podnieść nam cholesterol i utracić wszystkie prozdrowotne właściwości. Dlatego warto wiedzieć, jak ją parzyć, jaką kupować i jak przechowywać.

Przede wszystkim powinniśmy kupować kawę ziarnistą, którą należy zemleć bezpośrednio przed parzeniem. Ziarna kawy powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. A jak parzyć? Odpowiedź znajdziecie tutaj: Jaki ekspres do kawy wybrać, by zachować właściwości zdrowotne kawy?

Czy ktoś nie powinien pić kawy? Przede wszystkim kobiety w ciąży i karmiące piersią. Pobudzanie dziecka nie jest dla niego dobre. Kawy powinny unikać także osoby z chorobą wrzodową żołądka oraz refluksem żołądkowo-przełykowym. 

Lubisz kawę? Sprawdź, co o niej wiesz!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2104
254
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?