Kawa pobudza, wyśmienicie smakuje, ale nie każdy powinien ją pić. Zobaczcie, komu picie kawy nie wyjdzie na zdrowie... Co ciekawe nie ma przeciwwskazań, żeby osoby z chorobą wieńcową piły po dwie - trzy kawy dziennie.
Kawa zawiera kofeinę, która nas pobudza. Największe stężenie kofeiny w organizmie osiągamy 15 minut po wypitej filiżance kawy i utrzymuje się ono do godziny. Więcej kofeiny znajdziemy np. w gorzkiej czekoladzie z dużą zawartością kakao. Jaką kawę pić? Najlepiej bez dodatków - słodkich śmietanek, cukru, mleka. Zwykła "mała czarna" jest najzdrowsza.
Kawa niewłaściwie przyrządzona może podnieść nam cholesterol i utracić wszystkie prozdrowotne właściwości. Dlatego warto wiedzieć, jak ją parzyć, jaką kupować i jak przechowywać.
Przede wszystkim powinniśmy kupować kawę ziarnistą, którą należy zemleć bezpośrednio przed parzeniem. Ziarna kawy powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. A jak parzyć? Odpowiedź znajdziecie tutaj: Jaki ekspres do kawy wybrać, by zachować właściwości zdrowotne kawy?
Czy ktoś nie powinien pić kawy? Przede wszystkim kobiety w ciąży i karmiące piersią. Pobudzanie dziecka nie jest dla niego dobre. Kawy powinny unikać także osoby z chorobą wrzodową żołądka oraz refluksem żołądkowo-przełykowym.