Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zatrucie pokarmowe – przyczyny, objawy, profilaktyka i leczenie
menu
Polub nas na Facebooku

Zatrucie pokarmowe – przyczyny, objawy, profilaktyka i leczenie

NAN

Fot: 9nong / fotolia.com

Zatrucie pokarmowe jest związane z zaburzeniami układu pokarmowego, co może skutkować wymiotami, biegunką, bólem brzucha, a nawet gorączką. Drobnoustroje chorobotwórcze trafiają do organizmu człowieka najczęściej z pokarmem. To choroba głównie okresu letniego.

Objawy zatrucia pokarmowego mogą się pojawić od razu po spożyciu zainfekowanej żywności albo następnego dnia. Choroba jest bardzo niebezpieczna dla kobiet w ciąży, osób starszych, a także tych z obniżoną odpornością. Po zjedzeniu produktów zakażonych bakteriami bądź innymi drobnoustrojami dochodzi do nieprawidłowej pracy układu pokarmowego.

Zatrucie pokarmowe może wystąpić na skutek działania różnych czynników. Specjaliści rozróżniają aż trzy podstawowe rodzaje schorzeń. Pierwsze to bakteryjne zatrucie pokarmowe, drugie – grzybicze zatrucie pokarmowe, a trzecim jest wirusowe zatrucie pokarmowe.

Zatrucie pokarmowe wywołuje duży dyskomfort. Lekarze przekonują, aby kupować tylko sprawdzone produkty, które są świeże i wysokiej jakości. Nie można również zapomnieć o odpowiedniej higienie, m.in. o dokładnym myciu rąk.

Zatrucie pokarmowe – przyczyny

Zatrucie pokarmowe może mieć różne przyczyny, a symptomy zależą od patogenu, jaki dostał się do organizmu człowieka.

W przypadku zatrucia bakteryjnego, które jest wywoływane spożyciem żywych komórek bakterii albo ich toksyn, przyczyną może być intoksykacja. Jest to przedostanie się do przewodu pokarmowego toksyn wytworzonych przez konkretny rodzaj bakterii. Innym źródłem dolegliwości są infekcje, wskutek których drobnoustroje kolonizują się w komórkach nabłonka jelitowego, czego przykładem jest salmonella. Chory może się zatruć bakteriami oraz ich toksynami (toksykoinfekcje), co może objawiać się biegunką i bólem brzucha.

Zatrucie grzybicze pojawia się z powodu regularnego przyjmowania żywności zanieczyszczonej przez toksyny grzybów pleśniowych. W efekcie może doprowadzić do uszkodzenia organów miąższowych, w tym wątroby i nerek. Odradza się więc przyjmowanie pokarmów, na których nawet częściowo znajduje się pleśń.

Wirusowe zatrucie pokarmowe najczęściej występuje u dzieci. Drobnoustroje atakują żołądek i jelita, czego skutkiem są wymioty oraz biegunka. Najważniejsze w tym przypadku jest uzupełnianie płynów, aby nie odwodnić organizmu.

Jakie są objawy zatrucia pokarmowego?

Zatrucie pokarmowe, w zależności od patogenu, w odpowiedni sposób objawia się w organizmie człowieka. Bakteryjne zatrucie pokarmowe może występować pod postacią nudności, biegunki, wymiotów, bólów brzucha czy podwyższonej temperatury. W przypadku intoksykacji mogą pojawić się również zawroty głowy, zaburzenia widzenia czy niedowład mięśni twarzy.

Zobacz także: Objawy zatrucia pokarmowego u dzieci i dorosłych. Po jakim czasie występują?

Infekcję i toksykoinfekcję chory przechodzi jak normalne zatrucie pokarmowe. Podobnie jest w przypadku grzybiczego zakażenia. Natomiast wirusowe zatrucie pokarmowe przejawia się wymiotami i biegunką.

Zatrucie pokarmowe – zapobieganie

Jak więc zapobiegać zatruciu pokarmowemu? Należy postawić jedynie na sprawdzone produkty i ich dostawców, a także sklepy, w których żywność jest dokładnie kontrolowana. Dodatkowo trzeba uważnie przygotowywać dania, nie zapominając o odpowiedniej higienie. Nie wolno również jeść niedogotowanego, niedopieczonego czy niedosmażonego mięsa, natomiast deskę, na której było ono krojone, trzeba dokładnie umyć.

Lekarze podkreślają, aby wystrzegać się kilkakrotnego zamrażania i odmrażania produktów. Ponadto żywność powinna być przechowywana zgodnie z zaleceniami dotyczącymi temperatury. Bardzo uważnym należy być w przypadku dań z jaj, gdyż często są one przyczyną salmonelli.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6

Leczenie zatrucia pokarmowego

Przeważnie zatrucie pokarmowe nie wymaga hospitalizacji szpitalnej, jednak są przypadki wymagające szybkiej interwencji lekarza, szczególnie w sytuacji zainfekowania organizmu przez bakterie salmonelli albo jad kiełbasiany. Szczególną troską powinny być obdarzone dzieci, kobiety w ciąży, niemowlęta oraz ludzie w podeszłym wieku. Pacjent potrzebuje hospitalizacji, gdy w stolcu pojawia się krew bądź żółtozielony śluz, albo jeśli dolegliwości trwają zbyt długo. Najważniejsze w leczeniu jest znalezienie przyczyny choroby.

Bardzo ważne jest uzupełnianie płynów w celu przeciwdziałania odwodnieniu. Wodę należy przyjmować małymi łyczkami albo stosować specjalne płyny nawadniające, które można nabyć w aptece w postaci saszetek do rozpuszczania. Tego typu preparaty doskonale sprawdzają się w sytuacji straty glukozy, potasu i sodu, pozwalają na zapobiegnięcie fatalnym skutkom wymiotów oraz biegunki.

Do uzupełnienia elektrolitów stosuje się tabletki musujące zawierające glukozę, witaminę C oraz sód. Natomiast naturalnym sposobem jest zrobienie mieszaniny z wody, miodu, soku owocowego oraz szczypty soli. Warto także zainwestować w węgiel medyczny, który nie pozwala na wchłanianie się toksyn w układ pokarmowy. Dodatkowo działa on osłaniająco oraz łagodzi podrażnienie przewodu pokarmowego. To naturalna odtrutka dla organizmu.

Okazuje się, że wymioty to także sposób na leczenie choroby. Prowokowanie ich może pomóc w odtruciu organizmu. Powinno się to robić nawet kilka razy do chwili przyjazdu lekarza. Można wypić ciepłą wodę z solą albo podrażnić przełyk za pomocą palca. Ratownicy przestrzegają jednak przed wymuszaniem wymiotów u osób zatrutych rozpuszczalnikami, środkami żrącymi lub pieniącymi się, a także u nieprzytomnych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
199
79
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?